Racuchy z jabłkami – najlepszy przepis!

Pyszne, puszyste racuchy z jabłkami z dodatkiem sody i proszku do pieczenia dzięki czemu są szybsze w przygotowaniu a smakują równie dobrze jak te drożdżowe. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Z dużą ilością jabłek. Najlepsze z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.



Składniki (ok. 20 szt.) :
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
3 łyżki cukru
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 nieduże, kwaśne jabłka
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Sposób przygotowania :
Do miski wbić jajko, dodać cukier, miksować na wysokich obrotach aż powstanie jasna, puszysta masa (ok. 4-5 minut). Wówczas na zmianę dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz mleko, miksując do połączenia składników po każdym dodaniu. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta, wymieszać. Na rozgrzany olej wlewać po 1 łyżce ciasta. Smażyć na średnim ogniu (nie może być zbyt duży, bo racuchy spieką się na zewnątrz a w środku będą surowe!) z obu stron aż ładnie się zarumienią. Przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem. 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...