Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym


Dziś pomysł na szybki obiad. Kremowy makaron z pieczarkami, natką pietruszki i parmezanem. Ekspresowe, proste danie z niewielką liczbą składników. Idealne rozwiązanie w dzień, kiedy brakuje nam czasu lub pomysłu na bardziej skomplikowane kompozycje :).  


makaron-z-pieczarkami-natka-pietruszki-parmezanem-i-smietanka-szybki-makaron


PRZEPIS NA MAKARON Z PIECZARKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM
(4 porcje)



Składniki :
350 g makaronu świderki
500 g małych pieczarek
½ cebuli
1 mały ząbek czosnku
250 ml śmietanki kremówki
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki + odrobina do posypania
sól, pieprz
parmezan



Jak przygotować makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym :
Pieczarki przepłukać i pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 2 minuty. Dorzucić pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć kilka minut, aż pieczarki przestaną być surowe a woda wyparuje. Wówczas wlać śmietankę, dodać natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować przez 2-3 minuty aż sos lekko zgęstnieje. W między czasie ugotować makaron, wedle instrukcji podanej na opakowaniu. Nałożyć do miseczek, polać sosem, oprószyć posiekaną natką pietruszki i parmezanem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz