Podudzia kurczaka pieczone z pieczarkami

Bardzo prosty przepis na super smaczny obiad. Ten przepis świetnie pokazuje, że naprawdę niewiele trzeba, żeby wyczarować coś pysznego! Tym razem kawałki kurczaka podsmażam, a później piekę. Powiedziałabym, że są przez to odrobinę ciekawsze w smaku niż tylko pieczone. Mięso jest mięciutkie, odchodzi od kości, a skórka jest chrupiąca! Dodatek pieczarek sprawia, że podczas pieczenia tworzy się smaczny sos, którym później polewam ziemniaki. Pycha! 


podudzia pieczone z pieczarkami

PRZEPIS NA PODUDZIA KURCZAKA PIECZONE Z PIECZARKAMI

 


Składniki :

1 kg podudzi kurczaka

500 g małych pieczarek

olej

słodka papryka

sól, pieprz

 

Jak zrobić podudzia z kurczaka pieczone z pieczarkami :

Pieczarki przepłukać i poprzekrawać na pół. Podudzia umieścić w misce, polać 3 łyżkami oleju, posypać 1 łyżką słodkiej papryki, sporą szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać, najlepiej dłońmi, żeby rozprowadzić przyprawy równomiernie na mięsie. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć podudzia po kilka minut z każdej strony (tak, żeby się zarumieniły). Ściągnąć z patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzucić pieczarki, przesmażyć aż wszystkie zmienią kolor, oprószyć solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażyć. Zawartość patelni, łącznie z tłuszczem, przelać do naczynia z kurczakami. Piec w temperaturze 190 stopni na funkcji góra-dół przez około 50 minut. W trakcie pieczenia 2-3 razy polać mięso tłuszczem z naczynia. Na ostatnie kilka minut można włączyć termoobieg, żeby dobrze przypiec skórkę.

 


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


1 komentarz

  1. Pysznie :) kurczak i pieczarki to bardzo smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń