Faworki drożdżowe

Połączenie tradycyjnych pączków i chrustu. Przygotowanie faworków drożdżowych jest nieco bardziej czasochłonne niż tradycyjnych faworków, bo ciasto drożdżowe wymaga wyrastania, ale efekt końcowy jest wart każdej minuty! Są puszyste i mięciutkie, smażymy je jak tradycyjne pączki w głębokim tłuszczu, ale formujemy jak chrust. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, obowiązkowo polane lukrem!


faworki drozdzowe


Zaczyn :

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

100 ml ciepłego mleka


Ciasto :

500 g mąki pszennej

75 g cukru

szczypta soli

150 ml mleka

75 g masła

3 żółtka

1 jajko


Dodatkowo :

olej lub smalec do smażenia

1 ½ szklanki cukru pudru

5-6 łyżek gorącej wody

 


Sposób przygotowania :

Zrobić zaczyn : w miseczce wymieszać drożdże, cukier i ciepłe (nie gorące!) mleko. Odstawić na 15 minut. W garnuszku umieścić mleko i masło, podgrzać do rozpuszczenia masła, odstawić. W większej misce umieścić mąkę, cukier, sól, mleko z masłem, żółtka, jajko i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5-6 minut. Miskę zakryć szczelnie folią aluminiową i odstawić na 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wówczas obsypać blat mąką i delikatnie przełożyć na nie ciasto. Ciasto może być lekko lepiące, najlepiej oprószyć je odrobiną mąki i wtedy delikatnie rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30x20 cm. Ciasto pociąć wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości 3 cm, następnie podzielić je na kawałki o długości około 10 cm. W każdym kawałku naciąć dziurkę, przełożyć przez nią górną część faworka, odstawić go na podsypany mąką blat. W garnku rozgrzać olej lub smalec, wrzucać po kilka faworków naraz, smażyć przez około 1 ½ minuty z każdej strony. Odłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przygotować lukier : w misce wymieszać cukier puder i gorącą wodę, jeśli lukier jest za rzadki dodać odrobinę cukru pudru, jeśli za gęsty dodać kilka kropli gorącej wody i ponownie wymieszać. Polukrować faworki za pomocą pędzelka. 


Brak komentarzy

Prześlij komentarz