Połączenie tradycyjnych pączków i chrustu. Przygotowanie faworków drożdżowych jest nieco bardziej czasochłonne niż tradycyjnych faworków, bo ciasto drożdżowe wymaga wyrastania, ale efekt końcowy jest wart każdej minuty! Są puszyste i mięciutkie, smażymy je jak tradycyjne pączki w głębokim tłuszczu, ale formujemy jak chrust. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, obowiązkowo polane lukrem!
Zaczyn
:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml ciepłego mleka
Ciasto
:
500 g mąki pszennej
75 g cukru
szczypta soli
150 ml mleka
75 g masła
3 żółtka
1 jajko
Dodatkowo
:
olej lub smalec do
smażenia
1 ½ szklanki cukru
pudru
5-6 łyżek gorącej wody
Sposób
przygotowania :
Zrobić zaczyn : w
miseczce wymieszać drożdże, cukier i ciepłe (nie gorące!) mleko. Odstawić na 15
minut. W garnuszku umieścić mleko i masło, podgrzać do rozpuszczenia masła,
odstawić. W większej misce umieścić mąkę, cukier, sól, mleko z masłem, żółtka,
jajko i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5-6
minut. Miskę zakryć szczelnie folią aluminiową i odstawić na 1 godzinę, aż
ciasto podwoi swoją objętość. Wówczas obsypać blat mąką i delikatnie przełożyć
na nie ciasto. Ciasto może być lekko lepiące, najlepiej oprószyć je odrobiną
mąki i wtedy delikatnie rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30x20 cm.
Ciasto pociąć wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości 3 cm, następnie
podzielić je na kawałki o długości około 10 cm. W każdym kawałku naciąć
dziurkę, przełożyć przez nią górną część faworka, odstawić go na podsypany mąką
blat. W garnku rozgrzać olej lub smalec, wrzucać po kilka faworków naraz,
smażyć przez około 1 ½ minuty z każdej strony. Odłożyć na ręcznik papierowy,
żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przygotować lukier : w misce wymieszać cukier
puder i gorącą wodę, jeśli lukier jest za rzadki dodać odrobinę cukru pudru,
jeśli za gęsty dodać kilka kropli gorącej wody i ponownie wymieszać. Polukrować
faworki za pomocą pędzelka.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz