Wielu z was wypieka
ostatnio swoje pieczywo, ograniczając w ten sposób wyjścia do piekarni. U nas
domowa piekarnia też działa prężnie i dzisiaj pokażę Wam przepis na proste bułeczki,
które ostatnio wypiekamy najczęściej. Smakują jak bułki, które jadłam w
dzieciństwie, klasyczne pszenne z dobrze wypieczoną, chrupiącą skórką. Czas ich
pieczenia zależy w dużej mierze od Waszego piekarnika, powinny ładnie się
zarumienić i naprawdę porządnie wypiec. Z podanej proporcji otrzymacie 10
mniejszych lub 8 dużych bułek.
PRZEPIS NA PROSTE BUŁKI JAK Z PIEKARNI
(8-10
bułek)
Zaczyn
:
30 g drożdży
300 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
Ciasto
:
500 g mąki pszennej 450
1 łyżeczka soli
50 ml oleju
Jak zrobić proste bułki jak z piekarni :
W dużej misce wymieszać
drożdże, wodę i cukier, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać mąkę, sól i
olej. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, następnie przełożyć na blat i
wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto będzie lepić się do dłoni, można je lekko
podsypać mąką, aczkolwiek podczas wyrabiania powinno zacząć odchodzić od dłoni.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć kuchenną ściereczką i odstawić na
1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyciągnąć je na blat, lekko oprószyć całe
mąką i podzielić na 8-10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę zaciągając ciasto do dołu. Układać je
w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną
ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Przed samym pieczeniem
zrobić na każdej bułeczce nacięcie nożem, głębokie mniej więcej do połowy
bułki. Posypać bułki mąką. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut
(powinny być dobrze wypieczone, w razie potrzeby należy wydłużyć czas pieczenia,
można też na ostatnie kilka minut włączyć termoobieg, wszystko zależy od
waszego piekarnika).
Proszę wybaczyć. Ale po co aż 30g drożdży, kiedy na 500g mąki wystarczy 15g? Bułki rosną pięknie i szybko.
OdpowiedzUsuńDokładnie. 15 w zupelnosci wystarczy, a smak o niebo lepszy..
UsuńBułeczki wychodzą naprawdę bardzo pyszne, najlepsze z tych, które do tej pory piekłam :)
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne
OdpowiedzUsuńSuper! :)
UsuńA 30 gram drożdży na 500 gram mąki?! To nie jakaś pomyłka?
OdpowiedzUsuńNie :).
UsuńCzy zaczyn bez mąki ?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńPytanie,jakiś drożdże Pani dawała do bułeczek, suche czy świeże?
OdpowiedzUsuńŚwieże :).
UsuńHmm czy wam też wyszły takie twarde te bułki? Właśnie wyciągnęłam z piekarnika i jak naciskam palcem to są tak twarde że w ogóle się nie uginają 😐
OdpowiedzUsuńHaha , oczywiście , że po chwili zmiękną !
OdpowiedzUsuń