Wpisy

środa, 22 stycznia 2020

Chleb pszenny z cebulą

Chleb pszenny z cebulą

Pyszny, domowy chleb z dodatkiem smażonej cebuli. Wspaniale pachnie a jeszcze lepiej smakuje! Idealny na kanapki. Jest prosty w przygotowaniu, wyrabiamy go mikserem z końcówką haków więc na dobrą sprawę nawet nie ubrudzicie rąk! U mnie w domu znika błyskawicznie!  

Czytaj więcej »
niedziela, 19 stycznia 2020

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym

Uwielbiamy to danie! Gotuję je bardzo często, przez cały okrągły rok. Mięciutki, kruchy schab w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym. Świetnie smakuje z ziemniakami, oczywiście z dużą ilością świeżego koperku! Do tego obowiązkowo mizeria. Przepis jest prosty, można przygotować większą ilość i mieć obiad na dwa dni. Inne pomysły na schab znajdziecie tu : schab w sosiepieczarkowym schab w sosie własnym  

Czytaj więcej »
sobota, 18 stycznia 2020

Skagnerora – szwedzka sałatka krewetkowa

Skagnerora – szwedzka sałatka krewetkowa

Skagnerora to jedna z bardziej popularnych sałatek w Szwecji. Skandynawowie uwielbiają krewetki i jedzą ich całkiem sporo. Ta sałatka skradła moje serce podczas jednej z wycieczek do Szwecji, tak nam zasmakowała, że postanowiłam poszperać w internecie i przygotować ją w domu. W pierwotnej wersji przepis zawierał jedynie krewetki, majonez i koperek, ale jak większość przepisów ewoluował i został wzbogacony o crème fraiche, musztardę, chrzan, skórkę z cytryny i szczypiorek. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Sałatka jest gotowa do jedzenia od razu po przygotowaniu, ale można ją zrobić szybciej i odłożyć na kilak godzin do lodówki, smakuje równie dobrze! Najlepiej podawać ją z chrupiąca bagietką. Smacznego!  

Czytaj więcej »
piątek, 10 stycznia 2020

Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak to dla wielu smak dzieciństwa. Kiedyś było chyba bardziej popularne niż teraz, a szkoda bo to bardzo proste i smaczne ciasto. Kruchy spód przekładamy warstwą dżemu z czarnej porzeczki, posypujemy kruchym ciastem z dodatkiem kakao, na to beza i jeszcze odrobina kruchego ciasta. Ciasto jest słodkie, a jego smak fajnie przełamuje kwaśny dżem z czarnej porzeczki. Polecam! 

Czytaj więcej »
wtorek, 7 stycznia 2020

Makaron z łososiem i koperkiem

Makaron z łososiem i koperkiem

Uwielbiam takie przepisy! Kilka składników, maksymalnie 15 minut roboty i bardzo smaczny, sycący posiłek gotowy. Połączenie wędzonego łososia, śmietanki i koperku jest absolutnie fantastyczne! Zapiszcie przepis i gotujcie, smacznego!

Czytaj więcej »
środa, 18 grudnia 2019

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pyszne pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i podsmażoną cebulką. Rewelacyjne połącznie! Jeśli jeszcze ich nie znacie koniecznie wypróbujcie. Przepis znalazłam kiedyś na opakowaniu kaszy gryczanej i od tamtej pory przygotowuję je regularnie. Można je podać z podsmażoną cebulką lub boczkiem albo z kwaśną śmietaną.

Czytaj więcej »
sobota, 14 grudnia 2019

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prosty piernik z dodatkiem marchewki, która sprawia, że jest przyjemnie wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. Jej smaku nie czuć w cieście. Piernik jest puszysty i mięciutki. Idealny do przygotowania na ostatnią chwilę. Inne przepisy na pyszne pierniki znajdziecie tu : piernik na ciemnym piwie piernik z suszonymi śliwkami

Czytaj więcej »
poniedziałek, 9 grudnia 2019

Śledzik pod pierzynką

Śledzik pod pierzynką

Śledzik pod pierzynką to warstwowa sałatka ze   śledziem, cebulką, ziemniakami, ogórkiem kiszonym, buraczkami i jajkami. Każdą warstwę smarujemy majonezem. Gotową sałatkę najlepiej odłożyć na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się przegryzły ;). Jest wspaniała! Bardzo smaczna i kolorowa. To moja ulubiona sałatka ze śledziem. W tym roku na pewno zagości na moim świątecznym stole. Można przygotować pojedyncze porcje dla każdego z gości z osobna, wówczas najlepiej zrobić ją w szklaneczkach lub małych salaterkach lub tak jak na zdjęciu w jednej większej misce. Ta porcja wchodzi idealnie do miski o średnicy 20 cm.

Czytaj więcej »
czwartek, 5 grudnia 2019

Miękkie pierniczki

Miękkie pierniczki

Pyszne, puszyste pierniczki, które rozpływają się w ustach! Są mięciutkie od razu po upieczeniu. Ciasto po przygotowaniu musi leżakować w lodówce przez całą dobę, w tym czasie gęstnieje. Weźcie to pod uwagę planując ich pieczenie. Wypróbowałam popularny w internecie przepis Kaeru z MniamMniam.pl. To był strzał w dziesiątkę, tyle osób zachwycało się pierniczkami z tego przepisu, nie mogli się mylić. Rzeczywiście są fantastyczne! Zrobiłam pierniki z połowy porcji, wyszło ich całkiem sporo bo aż cztery pełne blachy! Bardzo polecam!   PRZEPIS NA MIĘKKIE PIERNICZKI (4 blachy pierników) Składniki : 500 g mąki pszennej 1 ½ łyżki kakao 200 g miodu 2 łyżki przyprawy korzennej 125 g masła 100 g kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej) 1 ½ łyżeczki sody 2 białka ¾ szklanki drobnego cukru 4 żółtka Lukier : 1 ½ szklanki cukru pudru 4-5 łyżek gorącej wody Jak zrobić miękkie pierniczki : W misce wymieszać mąkę i kakao. W garnuszku umieścić mi

Czytaj więcej »
środa, 4 grudnia 2019

Bułki grahamki

Bułki grahamki

Kolejny przepis na domowe bułki, tym razem popularne i bardzo lubiane grahamki. Są zdrowsze bo przygotowywane z mąki z pełnego przemiału. Mają więcej błonnika, witamin i minerałów niż białe pieczywo. W środku są wilgotne, mają delikatną skórkę. Po więcej inspiracji na domowe pieczywo zapraszam tu – klik .

Czytaj więcej »
wtorek, 3 grudnia 2019

Zupa jarzynowa z łososiem

Zupa jarzynowa z łososiem

Pyszna jarzynowa, do której tak naprawdę możecie dodać swoje ulubione warzywa, choć ja o tej porze roku bardzo polecam szczególnie kalafior i brokuł. Do zupy dodałam łososia przez co jest ona o wiele bardziej sycąca. Na koniec zabieliłam kwaśną śmietaną, smakuje rewelacyjnie! Polecam!

Czytaj więcej »