Wpisy

wtorek, 21 grudnia 2021

Seromak

Seromak

Seromak to fantastyczne połączenie moich dwóch ulubionych świątecznych ciast, czyli sernika i makowca. Pieczony na kruchym spodzie. Jest wilgotny przez co długo zachowuje świeżość i z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej! Tym ciastem na pewno zachwycicie gości :). Jest nieco pracochłonny, ale to w końcu dwa ciasta w jednym, a jego smak wynagrodzi Wam włożoną w niego pracę :).

Czytaj więcej »
poniedziałek, 20 grudnia 2021

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Pyszne domowe paszteciki drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Są mięciutkie i puszyste. Stanowią doskonały dodatek do barszczu. Zachowują świeżość do trzech dni, wystarczy przechowywać je w koszyku przykryte kuchenną ściereczką. Są dość pracochłonne, dlatego pracę przy nich można rozłożyć na dwa dni. Wieczorem można przygotować farsz i schować do lodówki a drugiego dnia zrobić ciasto.

Czytaj więcej »
czwartek, 16 grudnia 2021

Ciasto dyniowe z żurawiną

Ciasto dyniowe z żurawiną

Mięciutkie i wilgotne ciasto dyniowe. Nie jest bardzo słodkie, wyraźnie czuć smak dyni, przełamany lekko kwaskową żurawiną. Świetne połączenie! Jeśli lubicie słodsze wypieki, możecie dodać troszkę więcej cukru. Idealne do filiżanki słodkiej kawy. I ten cudowny kolor! Nie można mu się oprzeć :). Jeśli macie pod ręką niewykorzystane puree z dyni, mocno polecam ten przepis. A jeśli ciasto Wam się spodobało, ale nie wiecie jak przygotować puree z dyni to zajrzyjcie tu – klik .

Czytaj więcej »
poniedziałek, 29 listopada 2021

Zapiekanka makaronowa z brukselką, boczkiem i sosem serowym

Zapiekanka makaronowa z brukselką, boczkiem i sosem serowym

Jesień i zima to czas kiedy na naszym stole często pojawiają się zapiekanki i dania jednogarnkowe. Dzisiaj pokażę bardzo prosty przepis na pyszną zapiekankę z brukselką, boczkiem i sosem serowym. To rewelacyjny sposób na wciąż mało docenianą, a zdrową i smaczną brukselkę. Zapiekanka choć przygotowana z niewielu składników jest dość sycąca. Wypróbujcie a nie pożałujecie! :)

Czytaj więcej »
czwartek, 28 października 2021

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką

Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ucierane z jabłkami i chrupiącą kruszonką. Wspaniałe, delikatne ciasto, w sam raz na początek jesieni! A jeśli szukacie najlepszego przepisu na klasyczny jabłecznik to zapraszam tu – klik .

Czytaj więcej »
niedziela, 24 października 2021

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to jedno z bardziej popularnych dań kuchni polskiej. Biała fasola gotowana z dodatkiem kiełbasy i boczku w sosie pomidorowym, przyprawiona majerankiem. Pyszne, treściwe danie idealne na obiad w porze jesienno-zimowej.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 27 września 2021

Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i oliwkami

Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i oliwkami

Często pytacie o przepisy na szybkie sałatki, najlepiej, żeby były dość sycące i można je było zabrać do pracy. Ten przepis spełnia wszystkie Wasze wymagania :). Rewelacyjne połączenie smaków, wszystko do siebie pasuje! Inspiracją był przepis, który znalazłam na portalu kulinarnym Przepisy.pl (znajdziesz go tutaj ). Sałatka bardzo mi się spodobała, wygląda pięknie a uwierzcie, że smakuje jeszcze lepiej:). Od siebie dorzuciłam kuleczki mozzarelli i zrobiłam pyszny dressing na bazie oliwy z suszonych pomidorów z dodatkiem ziół prowansalskich. Wyszło pysznie, wypróbujcie! Jak wspominałam możną ja zabrać w pudełku do pracy, świetnie smakuje zaraz po przygotowaniu, ale również na drugi dzień.  PRZEPIS NA SAŁATKĘ MAKARONOWĄ Z BROKUŁAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI I OLIWKAMI (2 porcje)   Składniki : 125 g makaronu kokardki ½ brokułu opakowanie mini mozzarelli 4 suszone pomidory 3 łyżki czarnych oliwek   Dressing : 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżka soku z cytryny zioła prowansalskie sól, p

Czytaj więcej »
czwartek, 23 września 2021

Pieczona cukinia z parmezanem

Pieczona cukinia z parmezanem

Dzisiaj przepis na smaczną przekąskę – kawałki cukinii pieczone w panierce z parmezanu z dodatkiem ziół prowansalskich. Cukinia przyrządzona w ten sposób jest tak dobra, że generalnie nie wymaga żadnych dodatków. Często zjadamy ją prosto z blaszki, znika w mgnieniu oka :). Świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja albo przekąska do filmu, wówczas można ją podawać z sosem czosnkowym albo pomidorowym, pycha!

Czytaj więcej »
czwartek, 16 września 2021

Ciasto kruche z jagodami i kokosową bezą

Ciasto kruche z jagodami i kokosową bezą

Rewelacyjne ciasto kruche z jagodami i pyszną, chrupiącą kokosową bezą. Obowiązkowe do upieczenia w sezonie jagodowym! Proste, nieskomplikowane a jakie pyszne! Gwarantuję, że zniknie w mig :). Przepis na ciasto kruche z jagodami   kruszonką znajdziecie tu – klik .

Czytaj więcej »
niedziela, 12 września 2021

Sałatka z cukinii i papryki na zimę

Sałatka z cukinii i papryki na zimę

Robicie przetwory? Co roku czasu coraz mniej, ale zawsze staram się zrobić chociaż kilka słoiczków, które będą cieszyć kiedy nadejdą chłodne dni a wybór warzyw i owoców jest dużo mniejszy. Tym razem prosta sałatka z cukinii i papryki z dodatkiem marchewki i cebuli. Świetny dodatek do obiadu, pasuje właściwie do wszystkiego, chociaż nam najbardziej przypadła do gustu w towarzystwie smażonej ryby. Pycha!

Czytaj więcej »
niedziela, 29 sierpnia 2021

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i papryką

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i papryką

Obiad w 40 minut! Pyszna zapiekanka makaronowa z marynowaną w ziołach prowansalskich piersią z kurczaka i dodatkiem sezonowych warzyw : cukinią i papryką. Można przygotować ją również w wersji bezmięsnej, wystarczy pominąć kurczaka a zioła dodać do podsmażanych warzyw, będzie równie smacznie. 

Czytaj więcej »