Bardzo popularne w Norwegii słodkie bułeczki z rodzynkami i dodatkiem kardamonu. Idealne do dobrej kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzają się jako przekąska do zabrania w podróż, na piknik lub do szkoły, pracy. Składniki (6 sztuk): 125 ml mleka 40 g masła 30-40 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli ¼ łyżeczki mielonego kardamonu 50 g rodzynek Zaczyn : 10 g świeżych drożdży szczypta cukru 1 łyżka ciepłej wody Dodatkowo : 1 jajko Sposób przygotowania : Przygotować zaczyn : w małej miseczce umieścić drożdże, cukier i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut. Do rondelka wlać mleko, dodać masło, podgrzać aż masło się rozpuści, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Do miski przesiać mąkę, cukier, sól, kardamon, dodać gotowy zaczyn i przestygnięte mleko z masłem. Mieszać łyżką, kiedy ciasto zacznie się zbijać w kulę, przełożyć na blat i wyrabiać przez kilka minut (na początku ciasto jest dość klejące,
Czytaj więcej »