Wpisy

poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Ekspresowe czerwone curry z kurczakiem i warzywami

Ekspresowe czerwone curry z kurczakiem i warzywami

Curry to świetny pomysł na szybki obiad! Jego przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 30 minut. Podczas gotowania ważne jest, żeby nie rozgotować warzyw, curry najlepiej smakuje jeśli warzywa lekko chrupią .

Czytaj więcej »
sobota, 28 kwietnia 2018

Chleb na ciemnym piwie z garnka

Chleb na ciemnym piwie z garnka

Przepis na chleb na ciemnym piwie bez wyrabiania. Wszystko co trzeba zrobić to wymieszać składniki łyżką, odstawić na 12 godzin, następnie złożyć i piec! Dzięki pieczeniu w garnku chlebek ma niesamowicie chrupiącą skórkę. Smak piwa jest wyraźnie wyczuwalny, pieczywo dobrze smakuje np. z ulubionym żółtym serem.

Czytaj więcej »
środa, 25 kwietnia 2018

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki

Banalnie prosty sposób na odczarowanie nudnych ziemniaków. Pieczone ziemniaczki mogą być dodatkiem do obiadu (zamiast gotowanych ziemniaków), dodatkiem do grilla lub samodzielnym daniem w towarzystwie ulubionych dipów.

Czytaj więcej »
kwietnia 25, 2018

Papryka faszerowana chili con carne

Papryka faszerowana chili con carne

Pieczona papryka faszerowana meksykańskim chili con carne. Doskonale smakuje z odrobiną gęstej, kwaśnej śmietany. To pyszne, nieskomplikowane danie można przygotować zarówno na obiad jak i kolację, zwłaszcza kolację we dwoje J . Jeśli lubicie ostrzejsze dania dodajcie więcej chili!

Czytaj więcej »
poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Krem porowo-ziemniaczany

Krem porowo-ziemniaczany

Smaczna, prosta, kremowa zupa z podsmażonych na oliwie i maśle porów i ziemniaków.

Czytaj więcej »
piątek, 30 marca 2018

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Kolejna propozycja na faszerowane jajka, które sprawdzą się nie tylko podczas Wielkanocy. To świetny pomysł na przekąskę na zimno na imprezie albo śniadanie lub kolację. Smakują doskonale, są szybkie w przygotowaniu i pięknie prezentują się na stole! Jeśli szukacie innych pomysł na jaja to tu znajdziecie przepis na jajka faszerowane pieczarkami a tu na faszerowane pastą chrzanową. Pycha!

Czytaj więcej »
środa, 28 marca 2018

Sos tatarski do jajek

Sos tatarski do jajek

Prosty przepis na sos tatarski, obowiązkowy dodatek do jaj, wędlin i galarety na wielkanocnym stole.

Czytaj więcej »
wtorek, 27 marca 2018

Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki śniadaniowe

Łatwe w wykonaniu, smaczne, mięciutkie bułeczki śniadaniowe. Z podanej proporcji otrzymamy 10 bułek.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 26 marca 2018

„Sernik” na jogurcie greckim z sosem malinowym

„Sernik” na jogurcie greckim z sosem malinowym

Oszukany sernik bez sera :). Powinno się go właściwie nazywać ciastem sernikowym, bo w smaku bardzo przypomina sernik. Jest puszysty i delikatny. Nie jest bardzo słodki, dlatego świetnym dodatkiem do niego jest sos malinowy, ale równie dobrze sprawdzi się każdy inny, na który mamy ochotę :). 

Czytaj więcej »
niedziela, 25 marca 2018

Maślane ciasteczka cytrynowe

Maślane ciasteczka cytrynowe

Pyszne, słodkie cytrynowe ciasteczka. Rozpływają się ustach przywodząc wspomnienie smaku z dzieciństwa :). Szybko rumienią się podczas pieczenia, trzeba ich pilnować w piekarniku! :)

Czytaj więcej »
sobota, 24 marca 2018

Babka cytrynowa – najlepszy przepis!

Babka cytrynowa – najlepszy przepis!

Przepis na moją ulubioną babkę cytrynową. Rozpływa się w ustach! Jest puszysta i wilgotna. Pięknie pachnie cytryną.

Czytaj więcej »