Wpisy

piątek, 31 stycznia 2020

Ziemniaki faszerowane brokułami i serem pleśniowym

Ziemniaki faszerowane brokułami i serem pleśniowym

Lubicie faszerowane ziemniaki? Ja uwielbiam! Tym razem przygotowałam je z dodatkiem brokułu, podsmażonej cebulki i sera z niebieską pleśnią. Fantastyczne połączenie! Bardzo nam smakowały i na pewno będę je robiła często :). Jeśli Wam mało to przypominam przepis na ziemniaki faszerowane boczkiem i serem – klik .

Czytaj więcej »
czwartek, 30 stycznia 2020

Chili con carne

Chili con carne

Rozgrzewające i szybkie w przygotowaniu meksykańskie danie jednogarnkowe – chili con carne. Z mieloną wołowiną, papryką, czerwoną fasolą, kukurydzą i pomidorami, doprawione kminem rzymskim i oregano. Można je podawać z ryżem i obowiązkowo dodatkiem kwaśnej śmietany oraz świeżą kolendrą. Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo sycące!

Czytaj więcej »
sobota, 25 stycznia 2020

Jabłecznik z orzechową kruszonką

Jabłecznik z orzechową kruszonką

Nowa odsłona jabłecznika, zamiast kruchego ciasta, na wierzchu jest orzechowa kruszonka. Pyszna, lekko chrupiąca i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje! Wypróbujcie przepis, bardzo polecam :). Dla wielbicieli klasycznego jabłecznika przypominam przepis na najlepszy jabłecznik, który piecze moja Mama – klik .

Czytaj więcej »
środa, 22 stycznia 2020

Chleb pszenny z cebulą

Chleb pszenny z cebulą

Pyszny, domowy chleb z dodatkiem smażonej cebuli. Wspaniale pachnie a jeszcze lepiej smakuje! Idealny na kanapki. Jest prosty w przygotowaniu, wyrabiamy go mikserem z końcówką haków więc na dobrą sprawę nawet nie ubrudzicie rąk! U mnie w domu znika błyskawicznie!  

Czytaj więcej »
niedziela, 19 stycznia 2020

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym

Uwielbiamy to danie! Gotuję je bardzo często, przez cały okrągły rok. Mięciutki, kruchy schab w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym. Świetnie smakuje z ziemniakami, oczywiście z dużą ilością świeżego koperku! Do tego obowiązkowo mizeria. Przepis jest prosty, można przygotować większą ilość i mieć obiad na dwa dni. Inne pomysły na schab znajdziecie tu : schab w sosiepieczarkowym schab w sosie własnym  

Czytaj więcej »
sobota, 18 stycznia 2020

Skagnerora – szwedzka sałatka krewetkowa

Skagnerora – szwedzka sałatka krewetkowa

Skagnerora to jedna z bardziej popularnych sałatek w Szwecji. Skandynawowie uwielbiają krewetki i jedzą ich całkiem sporo. Ta sałatka skradła moje serce podczas jednej z wycieczek do Szwecji, tak nam zasmakowała, że postanowiłam poszperać w internecie i przygotować ją w domu. W pierwotnej wersji przepis zawierał jedynie krewetki, majonez i koperek, ale jak większość przepisów ewoluował i został wzbogacony o crème fraiche, musztardę, chrzan, skórkę z cytryny i szczypiorek. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Sałatka jest gotowa do jedzenia od razu po przygotowaniu, ale można ją zrobić szybciej i odłożyć na kilak godzin do lodówki, smakuje równie dobrze! Najlepiej podawać ją z chrupiąca bagietką. Smacznego!  

Czytaj więcej »
piątek, 10 stycznia 2020

Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak to dla wielu smak dzieciństwa. Kiedyś było chyba bardziej popularne niż teraz, a szkoda bo to bardzo proste i smaczne ciasto. Kruchy spód przekładamy warstwą dżemu z czarnej porzeczki, posypujemy kruchym ciastem z dodatkiem kakao, na to beza i jeszcze odrobina kruchego ciasta. Ciasto jest słodkie, a jego smak fajnie przełamuje kwaśny dżem z czarnej porzeczki. Polecam! 

Czytaj więcej »
wtorek, 7 stycznia 2020

Makaron z łososiem i koperkiem

Makaron z łososiem i koperkiem

Uwielbiam takie przepisy! Kilka składników, maksymalnie 15 minut roboty i bardzo smaczny, sycący posiłek gotowy. Połączenie wędzonego łososia, śmietanki i koperku jest absolutnie fantastyczne! Zapiszcie przepis i gotujcie, smacznego!

Czytaj więcej »
środa, 18 grudnia 2019

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pyszne pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i podsmażoną cebulką. Rewelacyjne połącznie! Jeśli jeszcze ich nie znacie koniecznie wypróbujcie. Przepis znalazłam kiedyś na opakowaniu kaszy gryczanej i od tamtej pory przygotowuję je regularnie. Można je podać z podsmażoną cebulką lub boczkiem albo z kwaśną śmietaną.

Czytaj więcej »
sobota, 14 grudnia 2019

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prosty piernik z dodatkiem marchewki, która sprawia, że jest przyjemnie wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. Jej smaku nie czuć w cieście. Piernik jest puszysty i mięciutki. Idealny do przygotowania na ostatnią chwilę. Inne przepisy na pyszne pierniki znajdziecie tu : piernik na ciemnym piwie piernik z suszonymi śliwkami

Czytaj więcej »
poniedziałek, 9 grudnia 2019

Śledzik pod pierzynką

Śledzik pod pierzynką

Śledzik pod pierzynką to warstwowa sałatka ze   śledziem, cebulką, ziemniakami, ogórkiem kiszonym, buraczkami i jajkami. Każdą warstwę smarujemy majonezem. Gotową sałatkę najlepiej odłożyć na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się przegryzły ;). Jest wspaniała! Bardzo smaczna i kolorowa. To moja ulubiona sałatka ze śledziem. W tym roku na pewno zagości na moim świątecznym stole. Można przygotować pojedyncze porcje dla każdego z gości z osobna, wówczas najlepiej zrobić ją w szklaneczkach lub małych salaterkach lub tak jak na zdjęciu w jednej większej misce. Ta porcja wchodzi idealnie do miski o średnicy 20 cm.

Czytaj więcej »