Wpisy

piątek, 15 grudnia 2017

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Tradycyjne pierogi ruskie faszerowane gotowanymi ziemniakami, twarogiem i podsmażoną cebulką. Doskonale smakują z roztopionym masłem, kwaśną śmietaną, podsmażoną cebulką lub chrupiącym boczkiem. Z podanych proporcji wychodzi około 80 pierogów.

Czytaj więcej »
środa, 13 grudnia 2017

Wegetariański pasztet z pieczarek

Wegetariański pasztet z pieczarek

Na co dzień i od święta. Prosty i szybki w przygotowaniu pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej z dodatkiem orzechów, cebuli, czosnku i przypraw. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, koniecznie posmarowanym masłem, z dodatkiem ogórka świeżego lub kiszonego albo po prostu posmarowany dobrą musztardą.

Czytaj więcej »
wtorek, 12 grudnia 2017

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane! Można je podawać z cukrem, śmietaną lub sosem pieczarkowym. Stanowią idealny dodatek np. do gulaszu. Bardzo ważne jest, żeby podczas ich przygotowywania mocno i dokładnie odsączyć masę ziemniaczaną z wody. Wówczas wyjdą idealne! 

Czytaj więcej »
poniedziałek, 11 grudnia 2017

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

Prosty przepis na pyszny gulasz z szynki z dodatkiem grzybów i czerwonej papryki. Doskonale smakuje  z kaszą, ziemniakami, kluskami, plackami ziemniaczanymi lub zwyczajnie z makaronem.

Czytaj więcej »
sobota, 9 grudnia 2017

Polędwiczka w czarnym pieprzu – idealna na kanapki!

Polędwiczka w czarnym pieprzu – idealna na kanapki!

Polędwiczka wieprzowa obtoczona w pieprzu, długo pieczona w niskiej temperaturze. Idealna domowa wędlina. Krucha i delikatna z wyraźnym smakiem czarnego pieprzu.

Czytaj więcej »
grudnia 09, 2017

Piernik na ciemnym piwie

Piernik na ciemnym piwie

Prosty i szybki w wykonaniu piernik na ciemnym piwie. Jest miękki, wilgotny i niesamowicie aromatyczny!

Czytaj więcej »
piątek, 8 grudnia 2017

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jest to jedna z potraw, które można przygotować wcześniej i zamrozić. Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów.

Czytaj więcej »
czwartek, 7 grudnia 2017

Barszcz czerwony – prosty przepis!

Barszcz czerwony – prosty przepis!

Tradycyjny barszcz czerwony, gotowany na wywarze warzywnym, zakwaszany sokiem z cytryny. Barszcz zawsze należy przygotowywać dzień wcześniej, żeby zdążył nabrać smaku.

Czytaj więcej »
środa, 6 grudnia 2017

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety to dość pracochłonne danie, ale warto się na nie skusić nie tylko od święta. Chrupiące z zewnątrz, w środku wypełnione pysznym farszem. Idealnie smakują z kubkiem dobrego barszczu. Prosty przepis na pyszny barszcz czerwony znajdziesz tutaj – klik . 

Czytaj więcej »
poniedziałek, 4 grudnia 2017

Jak zrobić lukier do dekoracji pierniczków?

Jak zrobić lukier do dekoracji pierniczków?

Poniżej przepis na prosty i szybki w przygotowaniu lukier królewski do dekoracji pierniczków. Jest gęsty, idealnie nadaje się do robienia konturów na piernikach i niewielkich wzorów wewnątrz nich.

Czytaj więcej »
niedziela, 3 grudnia 2017

Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Ekspresowe w przygotowaniu i od razu gotowe do jedzenia! O przyjemnym korzennym smaku, idealnie nadają się do lukrowania i dekorowania. Można je przechowywać w zamkniętej puszce nawet 2 tygodnie. Z podanej proporcji wychodzą dwie i pół blachy pierników. 

Czytaj więcej »