Wpisy

czwartek, 25 stycznia 2018

Sałatka z brokułem i fetą

Sałatka z brokułem i fetą

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z brokułem, serem feta, uprażonymi, chrupiącymi ziarnami słonecznika i pestkami dyni oraz dressingiem musztardowo-miodowym. Idealna na lekki lunch lub kolację. Składniki : 1 brokuł 2 łyżki sera feta 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Dressing musztardowo-miodowy : 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sok z ½ cytryny szczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania : Pestki uprażyć na suchej patelni, odstawić. Przygotować dressing : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce i dokładnie wymieszać. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować ok. 4 minuty (powinien zmięknąć, ale nadal być jędrny). Odcedzić, ułożyć w miseczce, posypać pokruszonym serem i uprażonymi ziarnami i pestkami oraz polać dressingiem. Podawać od razu.

Czytaj więcej »
stycznia 25, 2018

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

Przepis na ziemniaki Hasselback pochodzi ze Szwecji. To cienko ponacinane, pieczone ziemniaki, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Po raz pierwszy podano je w restauracji Hasselback skąd wzięła się ich nazwa. Składniki : kilka małych lub średnich ziemniaków olej tymianek sól Sposób przygotowania : Ziemniaki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ściąć mały kawałek spodu w każdym zimniaku (tak, żeby można go było postawić). Ponacinać ziemniaki mniej więcej do połowy długości. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oleju, ułożyć w nim ziemniaki, za pomocą pędzelka posmarować je olejem. Następnie oprószyć solą i suszonym tymiankiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę. Na ostatnie 15 minut włączyć termoobieg, żeby ziemniaki ładnie się przypiekły. 

Czytaj więcej »
środa, 24 stycznia 2018

Prosta pasta z tuńczyka na kanapki

Prosta pasta z tuńczyka na kanapki

Smaczna, domowa pasta na kanapki, do przygotowania której potrzeba zaledwie czterech składników! Gotowa w 5 minut .

Czytaj więcej »
wtorek, 23 stycznia 2018

Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany

Warunkiem przygotowania dobrego budyniu jaglanego jest bardzo dobry blender kielichowy. Jeśli takowy posiadamy budyń będzie aksamitny i delikatny. Nie czuć w nim kaszy, jedynie czekoladę i banana (ważne, żeby był dojrzały!). Wspaniale smakuje z ulubionymi posiekanymi orzechami.

Czytaj więcej »
niedziela, 21 stycznia 2018

Sos koperkowy

Sos koperkowy

Prosty sos koperkowy, który można przygotować zarówno na bulionie drobiowym jak i warzywnym. Pasuje do mięsa i ryb, doskonały również z kotlecikami z kaszy gryczanej. Składniki : 1 ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1/3 szklanki śmietanki kremówki 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej pęczek koperku sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania : Bulion podgrzać. Do kremówki dodać obie mąki i dokładnie wymieszać (najlepiej zrobić to małą trzepaczką rózgową, nie może być żadnych grudek!). Do gotującego się bulionu wlewać małym strumieniem śmietankę z mąką jednocześnie cały czas mieszając. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień. Dodać koperek, szczyptę soli i pieprzu. Gotować sos 2-3 minuty. Pod koniec posmakować i doprawić do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny. 

Czytaj więcej »
piątek, 19 stycznia 2018

Surówka z selera, marchewki i jabłka

Surówka z selera, marchewki i jabłka

Pyszna i pełna witamin surówka z selera, marchewki i jabłka. Jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Lekko słodka przez dodatek jabłka. Wspaniały dodatek do obiadu o każdej porze roku! 

Czytaj więcej »
środa, 17 stycznia 2018

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

Kotlety z kaszy gryczanej z dodatkiem cebuli, czosnku i pieczarek. Doskonała opcja nie tylko dla wegetarian, ale dla każdego wielbiciela kaszy! Dzięki temu, że połowę kaszy blendujemy, masa bardzo dobrze się klei i formowanie kotlecików nie sprawia większych problemów. Kotlety gryczane można podać z gotowanymi ziemniakami i surówką np. z selera i marchewki i koniecznie z sosem, dobrze będzie pasował sos koperkowy. Przepis na surówkę i sos w najbliższych dniach na blogu .

Czytaj więcej »
poniedziałek, 15 stycznia 2018

Łosoś teriyaki

Łosoś teriyaki

Łosoś na sposób azjatycki. Marynowany w sosie teriyaki, którego bazą jest sos sojowy. Dodatkowo do marynaty dodajemy miód, sok z limonki, papryczkę chili, czosnek i imbir. W przepisie tak zamarynowanego łososia smażę, ale można go również upiec, np. w papilotkach tj. każdy filet położyć na osobnym kawałku folii aluminiowej, polać 2 łyżkami przegotowanej marynaty, zawinąć i piec w temperaturze 200 stopni przez 14 minut. Osobiście uważam, że to jeden z najlepszych sposobów podania łososia, smak jest obłędny. Polecam! Składniki : 2 filety z łososia bez skóry ¼ szklanki marynaty teriyaki 2 łyżeczki płynnego miodu 1 ½ łyżki soku z limonki 1 mały zabek czosnku drobno posiekany ½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili ½ łyżeczki startego imbiru sezam do posypania Sposób przygotowania : W małej misce umieścić wszystkie składniki marynaty : marynatę teriyaki, miód, sok z limonki, czosnek, chili i imbir, dokładnie wymieszać. Łososia wł

Czytaj więcej »
sobota, 13 stycznia 2018

Skoleboller - norweskie drożdżówki z budyniem, kokosem i kardamonem

Skoleboller - norweskie drożdżówki z budyniem, kokosem i kardamonem

Skoleboller, czyli szkolne bułeczki. To bardzo popularne w Norwegii drożdżówki z dodatkiem kardamonu, z masą budyniową, dużą ilością lukru i wiórków kokosowych. Są dość pracochłonne, ale ich smak jest wart włożonej w nie pracy J . Przepis pochodzi z tej strony. Składniki (14-16 sztuk) : 325 ml pełnotłustego mleka 50 g roztopionego masła 75 g cukru 1 lekko roztrzepane jajko 500 g maki pszennej ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki zmielonego kardamonu Zaczyn : 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżki ciepłej wody Budyń : 500 ml pełnotłustego mleka 4 żółtka 75 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo : 1 ½ szklanki cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody wiórki kokosowe S posób przygotowania : Najpierw przygotować zaczyn - wszystkie składniki umieścić w małej miseczce i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut.  Następnie przygotować ciasto : mleko podgrzać, powinno być letnie, ściągnąć z p

Czytaj więcej »
stycznia 13, 2018

Tagliatelle al ragu

Tagliatelle al ragu

Sos ragu to mięsny sos z czerwonym winem i warzywami. Według Gino D’acampo przygotowanie tradycyjnego włoskiego sosu ragu, do którego potrzeba aż 25 składników, trwa prawie 20 godzin! Poniższy przepis jest skróconą wersją tej klasycznej receptury. Przepis pochodzi z książki G. D’acampo Włoskie dania makaronowe .

Czytaj więcej »
piątek, 12 stycznia 2018

Sos curry do frytek

Sos curry do frytek

Sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem majonezu, doprawiony wyrazistą w smaku mieszanką przypraw curry. Doskonały do frytek, burgera, pizzy. PRZEPIS NA SOS CURRY DO FRYTEK Składniki : 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 3 łyżeczki przyprawy curry ½ łyżeczki soku z cytryny sól do smaku Jak zrobić sos curry do frytek : Wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać najlepiej trzepaczką rózgową. Doprawić do smaku solą.  Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!

Czytaj więcej »