Sałatka z brokułem i fetą
Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z brokułem, serem feta, uprażonymi, chrupiącymi ziarnami słonecznika i pestkami dyni oraz dressingiem musztardowo-miodowym. Idealna na lekki lunch lub kolację. Składniki : 1 brokuł 2 łyżki sera feta 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Dressing musztardowo-miodowy : 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sok z ½ cytryny szczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania : Pestki uprażyć na suchej patelni, odstawić. Przygotować dressing : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce i dokładnie wymieszać. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować ok. 4 minuty (powinien zmięknąć, ale nadal być jędrny). Odcedzić, ułożyć w miseczce, posypać pokruszonym serem i uprażonymi ziarnami i pestkami oraz polać dressingiem. Podawać od razu.
Czytaj więcej »