Wpisy

niedziela, 18 marca 2018

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to klasyk wśród faszerowanych jaj. Proste i smaczne. Doskonale sprawdzą się nie tylko od święta na wielkanocnym stole, ale również na co dzień, na śniadanie, kolację a nawet jako zimna przekąską na imprezie. 

Czytaj więcej »
piątek, 16 marca 2018

Sałatka makaronowa z brokułem i jajkiem

Sałatka makaronowa z brokułem i jajkiem

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka makaronowa z brokułem gotowanym na parze, z jajkami, wędzonym łososiem i dressingiem musztardowym. Dobra na ciepło i na zimno. Można zabrać ją w pudełku do pracy, na wyjazd (dressing należy zabrać osobno w małym słoiczku, wymieszać i polać bezpośrednio przed jedzeniem).

Czytaj więcej »
czwartek, 15 marca 2018

Idealne racuchy drożdżowe!

Idealne racuchy drożdżowe!

Racuchy drożdżowe. Puszyste i chrupiące. Najlepiej smakują z dodatkiem ulubionej konfitury czy dżemu. Przepis na szybszą wersję racuchów z jabłkami z dodatkiem proszku do pieczenia i sody tutaj :). Smacznego!

Czytaj więcej »
środa, 14 marca 2018

FIT! Pulpeciki z kurczaka w lekkim sosie koperkowym (bez śmietany!)

FIT! Pulpeciki z kurczaka w lekkim sosie koperkowym (bez śmietany!)

Pulpety z kurczaka, delikatne w smaku, można powiedzieć dietetyczne :) w lekkim sosie koperkowym bez dodatku śmietany. Smaczne, lekkie danie dla całej rodziny, na pewno polubią je dzieci :). Można je podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami z dodatkiem ulubionych warzyw. 

Czytaj więcej »
marca 14, 2018

Sałatka z kaszą jaglaną i wędzonym łososiem

Sałatka z kaszą jaglaną i wędzonym łososiem

Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem wędzonym, pomidorkami i oliwkami z dodatkiem cytrynowego dressingu. Zdrowa, lekka, smaczna i szybka w przygotowaniu.

Czytaj więcej »
wtorek, 13 marca 2018

Pieczone pierogi z kurczakiem, papryką, pieczarkami i serem

Pieczone pierogi z kurczakiem, papryką, pieczarkami i serem

Drożdżowe, pieczone pierogi faszerowane kurczakiem, papryką, pieczarkami i serem. Doskonale smakują z dodatkiem domowego sosu czosnkowego. Można je podawać na ciepło i na zimno. Z podanej proporcji wychodzi 10 średnich pierogów.

Czytaj więcej »
wtorek, 6 marca 2018

Domowe bułki do hot-dogów

Domowe bułki do hot-dogów

Przepis na domowe bułki do hot-dogów. Dzięki nim domowy „fast food” będzie jeszcze smaczniejszy  :) . Do przygotowania ciasta najlepiej użyć miksera z końcówką haka. Ciasta po wyrobieniu nie odstawiamy do wyrośnięcia co zdecydowanie skraca czas ich przygotowania  :) . Bardzo ważne jest to jak uformujemy bułki, trzeba się do tego szczególnie przyłożyć, żeby bułki nie urosły nam wszerz, bo zamiast hot-dogów będą hamburgery  :)   :) . Wałeczki trzeba dokładnie uformować, bułki muszą być wąskie! 

Czytaj więcej »
poniedziałek, 5 marca 2018

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Klasyk wśród sosów ze słoika J . Jego przygotowanie jest prostsze niż może się wydawać zatem zachęcam do zrobienia go w domu. Najlepiej smakuje z ryżem.

Czytaj więcej »
niedziela, 4 marca 2018

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Smaczne, puszyste ciasto drożdżowe z rodzynkami i słodką kruszonką. Idealne do kubka dobrej kawy czy herbaty. Ważne, żeby wszystkie składniki do przygotowania ciasta wyciągnąć wcześniej z lodówki, żeby były w temperaturze pokojowej.  

Czytaj więcej »
sobota, 3 marca 2018

Jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym

Smaczny i szybki w przygotowaniu domowy obiad. Do przyrządzania sosów na zasmażce potrzeba odrobinę wprawy, ważne, żeby nie smażyć na dużym ogniu i bardzo szybko mieszać wlewając bulion, najlepiej używając trzepaczki rózgowej. Jajka w sosie musztardowym najlepiej podawać z ziemniaczanym puree i zielonym groszkiem.

Czytaj więcej »
czwartek, 1 marca 2018

Tradycyjny, polski krupnik

Tradycyjny, polski krupnik

Tradycyjna polska zupa gotowana na mięsno-warzywnym wywarze z kaszą jęczmienną, ziemniakami i marchewką.

Czytaj więcej »