Wpisy

piątek, 30 marca 2018

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Kolejna propozycja na faszerowane jajka, które sprawdzą się nie tylko podczas Wielkanocy. To świetny pomysł na przekąskę na zimno na imprezie albo śniadanie lub kolację. Smakują doskonale, są szybkie w przygotowaniu i pięknie prezentują się na stole! Jeśli szukacie innych pomysł na jaja to tu znajdziecie przepis na jajka faszerowane pieczarkami a tu na faszerowane pastą chrzanową. Pycha!

Czytaj więcej »
środa, 28 marca 2018

Sos tatarski do jajek

Sos tatarski do jajek

Prosty przepis na sos tatarski, obowiązkowy dodatek do jaj, wędlin i galarety na wielkanocnym stole.

Czytaj więcej »
wtorek, 27 marca 2018

Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki śniadaniowe

Łatwe w wykonaniu, smaczne, mięciutkie bułeczki śniadaniowe. Z podanej proporcji otrzymamy 10 bułek.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 26 marca 2018

„Sernik” na jogurcie greckim z sosem malinowym

„Sernik” na jogurcie greckim z sosem malinowym

Oszukany sernik bez sera :). Powinno się go właściwie nazywać ciastem sernikowym, bo w smaku bardzo przypomina sernik. Jest puszysty i delikatny. Nie jest bardzo słodki, dlatego świetnym dodatkiem do niego jest sos malinowy, ale równie dobrze sprawdzi się każdy inny, na który mamy ochotę :). 

Czytaj więcej »
niedziela, 25 marca 2018

Maślane ciasteczka cytrynowe

Maślane ciasteczka cytrynowe

Pyszne, słodkie cytrynowe ciasteczka. Rozpływają się ustach przywodząc wspomnienie smaku z dzieciństwa :). Szybko rumienią się podczas pieczenia, trzeba ich pilnować w piekarniku! :)

Czytaj więcej »
sobota, 24 marca 2018

Babka cytrynowa – najlepszy przepis!

Babka cytrynowa – najlepszy przepis!

Przepis na moją ulubioną babkę cytrynową. Rozpływa się w ustach! Jest puszysta i wilgotna. Pięknie pachnie cytryną.

Czytaj więcej »
marca 24, 2018

Pasztet z zielonej soczewicy

Pasztet z zielonej soczewicy

Pyszny, sycący i pełen smaku pasztet z zielonej soczewicy, warzyw i pieczarek. Doskonała propozycja nie tylko dla wegetarian. Świetnie smakuje z dobrym pieczywem oraz świeżym lub kiszonym ogórkiem.  

Czytaj więcej »
piątek, 23 marca 2018

Jajka faszerowane pastą chrzanową

Jajka faszerowane pastą chrzanową

Kolejny pomysł na faszerowane jajka. Przepis jest bardzo prosty i szybki w realizacji. Jajka smakują doskonale i pięknie się prezentują :).

Czytaj więcej »
marca 23, 2018

Sernik królewski

Sernik królewski

Sernik królewski to jeden z najlepszych serników! Masę serową wykładamy na ciemne, kruche ciasto, a wierzch posypujemy kakaową kruszonką. To doskonałe ciasto na co dzień i od święta!

Czytaj więcej »
czwartek, 22 marca 2018

Chleb pszenno-żytni z cebulą na zakwasie

Chleb pszenno-żytni z cebulą na zakwasie

Rewelacyjny chleb z dodatkiem mąki żytniej i podsmażonej cebulki. Przygotowywany na zakwasie dzięki czemu jest wilgotny w środku i dłużej zachowuje świeżość. Świetnie smakuje z samym masłem i solą :), ale na kanapki z szynką czy serem też się sprawdzi :). Wpis jak przygotować zakwas na chleb znajdziecie tu a przepis na zwykły, pszenny chleb na zakwasie tu .

Czytaj więcej »
marca 22, 2018

Prosty chleb pszenny na zakwasie

Prosty chleb pszenny na zakwasie

Przepis na smaczny, prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim. Mięciutki i wilgotny w środku z brązową, chrupiącą skórką. Zachowuje świeżość dłużej niż chleb na drożdżach. Dobrze smakuje przez 3-4 dni. Wpis o tym jak przygotować zakwas do wypieku chleba znajdziecie  tu .   

Czytaj więcej »