Wpisy

piątek, 25 maja 2018

Chleb żytni jasny na zakwasie

Chleb żytni jasny na zakwasie

Bardzo smaczny chleb na zakwasie wypiekany w całości z mąki żytniej. Piekę go regularnie raz w tygodniu od dobrych dwóch lat! W środku jest wilgotny, sprężysty, na zewnątrz ma super chrupiącą skórkę! Trzyma świeżość przez kilka dni. 

Czytaj więcej »
maja 25, 2018

Łosoś pieczony w panierce z pistacji

Łosoś pieczony w panierce z pistacji

Łosoś w nowej odsłonie! Skropiony obficie sokiem z cytryny i otoczony pyszną panierką z pistacji, parmezanu i natki pietruszki, która nadaje rybie ciekawego smaku. Nie tylko wspaniale prezentuje się na talerzu, ale też wspaniale smakuje. Polecam!

Czytaj więcej »
czwartek, 24 maja 2018

Pulpety w sosie pomidorowo-koperkowym

Pulpety w sosie pomidorowo-koperkowym

Kolejna propozycja na pulpety. Tym razem pulpeciki w pysznym, kremowym sosie pomidorowo-koperkowym. To danie, które na pewno zasmakuje dzieciom J . Można je podawać z ziemniakami lub makaronem. Dobrze smakuje z ogórkami konserwowymi lub kiszonymi. Przy okazji przypominam przepisy na : pulpety w sosiepieczarkowym (bez śmietany) pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym

Czytaj więcej »
wtorek, 22 maja 2018

Lekka sałatka ze szparagami

Lekka sałatka ze szparagami

Lekka i kolorowa sałatka z kaszą kuskus i szparagami. Sprawdzi się na szybki lunch czy kolację, można ją przygotować również jako sałatkę do grilla. Krótko przesmażone na oliwie i maśle szparagi są nadal chrupiące i świetnie współgrają z soczystymi pomidorkami i słonym serem feta.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 21 maja 2018

Ciasteczka owsiano-kokosowe ANZAC

Ciasteczka owsiano-kokosowe ANZAC

Ciasteczka AZAC to ciasteczka z historią. Pochodzą z Australii i Nowej Zelandii (nazwa pochodzi od Austalian and New Zealand Army Corps), gdzie wypiekano je dla żołnierzy walczących podczas I wojny światowej. Przepis na nie został opracowany tak, żeby ciasteczka przetrwały długą podróż i długo utrzymywały świeżość. Smakują wspaniale! Pięknie pachną kokosem i karmelem. Przy ich przygotowaniu koniecznie użyjcie miodu gryczanego to on nadaje im ten piękny zapach i lekko karmelowy smak! 

Czytaj więcej »
sobota, 19 maja 2018

Chlebek bananowy z czekoladą (bez cukru)

Chlebek bananowy z czekoladą (bez cukru)

Chlebek bananowy to amerykańskie ciasto, którego bazą są dojrzałe, rozgniecione banany. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Do jego upieczenia nie potrzebujecie nawet miksera J . To również doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Można go wzbogacić o dowolne dodatki, ja lubię piec go z gorzką czekoladą, ponieważ nie dodaję do niego cukru to właśnie banany i czekolada nadają słodkości. Jeśli lubicie dodajcie też posiekane orzechy włoskie.

Czytaj więcej »
maja 19, 2018

Naleśniki z mąki orkiszowej

Naleśniki z mąki orkiszowej

Przy sobocie przepis na naleśniki z trochę zdrowszej mąki orkiszowej. Powiem krótko : są rewelacyjne! W smaku nie czuć różnicy, a naleśniki są cienkie i bardzo elastyczne! Doskonałe zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Polecam!

Czytaj więcej »
wtorek, 15 maja 2018

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Dzisiaj podaję przepis na kotlety jajeczne z dodatkiem kaszy jaglanej i żółtego sera. Takie kotleciki to doskonały pomysł na pyszny, zdrowy i pożywny bezmięsny posiłek. Świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub koperkowym, ziemniaczanym puree i marchewką z groszkiem, szpinakiem lub fasolką szparagową. Przy okazji przypominam przepisy na sosy, mogą się przydać : sos koperkowy sos pieczarkowy

Czytaj więcej »
maja 15, 2018

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Klasyczny sos pieczarkowy na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem cebuli, czosnku i natki pietruszki. Pyszny, kremowy sos, który pasuje prawie do wszystkiego! Świetnie smakuje z makaronem, kaszą, ziemniakami, mięsem, wege kotletami czy plackami ziemniaczanymi.

Czytaj więcej »
niedziela, 13 maja 2018

Focaccia z cebulą

Focaccia z cebulą

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Jego podstawą jest ciasto identyczne do tego, które przygotowuję się na pizzę, jednak jest grubsza i bardziej puszysta od pizzy. Można ją przygotować na przykład z karmelizowaną cebulą. Doskonale smakuje maczana w dobrej oliwie lub odrobinie octu balsamicznego! 

Czytaj więcej »
czwartek, 10 maja 2018

Sałatka z selerem konserwowym, szynką, ananasem i kukurydzą

Sałatka z selerem konserwowym, szynką, ananasem i kukurydzą

Przygotowanie tej sałatki zajmuje 10 minut! Jest bardzo prosta i bardzo smaczna. Jak wszystkie majonezowe sałatki świetnie sprawdzi się na domowych imprezach, na pewno szybko zniknie  :) .  Można ją przygotować również na szybką kolację albo do zabrania w pudełku do pracy. Jest dość sycąca. Polecam!

Czytaj więcej »