Wpisy

środa, 26 września 2018

HIT! Kaszanka pieczona z cebulą

HIT! Kaszanka pieczona z cebulą

Dzisiaj przepis, który powinien wypróbować każdy wielbiciel kaszanki! Jest super prosty i szybki w przygotowaniu. Cebulę kroimy, układamy na folii, na niej kładziemy kaszankę, zawijamy i pieczemy. Po 15 minutach otrzymujemy pyszną kaszankę z mięciutką, upieczoną cebulką. Całość świetnie smakuje z kromką dobrego chleba, ogórkiem kiszonym i musztardą. Bardzo polecam!

Czytaj więcej »
poniedziałek, 24 września 2018

Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Kolejna propozycja dla wielbicieli włoskiej kuchni i grzybów. Pyszny, kremowy ryż, gotowany w warzywnym bulionie, z dodatkiem wina i sezonowych grzybów : kurek. Świetny pomysł na obiad od święta i na co dzień. Proste, ale efektowne danie, doskonałe również na kolację we dwoje z dodatkowym kieliszkiem dobrego, białego wina! :)

Czytaj więcej »
września 24, 2018

Jogurtowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Jogurtowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Doskonałe ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką z nutą cynamonu. Korzystam z tego przepisu na ciasto jogurtowe regularnie i piekę je z sezonowymi owocami. Teraz przyszła jesień i pora na soczyste, rozpływające się w ustach śliwki. Ciasto jest delikatne i wilgotne. Polecam przepis do wypróbowania :).

Czytaj więcej »
piątek, 21 września 2018

Chleb pieczony w garnku

Chleb pieczony w garnku

Prosty w przygotowaniu chleb bez wyrabiania. Składniki mieszamy w misce, odstawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc i rano pieczmy pyszny chleb. Dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym chleb ma cudownie chrupiącą skórkę. Bardzo polecam!

Czytaj więcej »
poniedziałek, 17 września 2018

Placki z cukinii – prosty przepis!

Placki z cukinii – prosty przepis!

Placki z cukinii robi się bardzo podobnie do placków ziemniaczanych. Przepis jest prosty : cukinia, jajko, odrobina mąki, sól i pieprz. Placki są delikatne w smaku i chrupiące. Świetnie smakują z sosem tzatziki lub czosnkowym.

Czytaj więcej »
niedziela, 16 września 2018

Sernik z malinami i kruszonką

Sernik z malinami i kruszonką

Korzystam z malin póki jeszcze są! Upiekłam fantastyczny sernik z sezonowymi owocami i kruszonką. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam :) PRZEPIS NA SERNIK Z MALINAMI I KRUSZONKĄ Kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 65 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 1 jajko Masa twarogowa : 750 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego 150 g cukru 1 budyń śmietankowy ½ łyżeczki esencji waniliowej 2 jajka Owoce : 400 g malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo : cukier puder Jak zrobić sernik z malinami i kruszonką : Twaróg i jajka do masy twarogowej powinny być w temperaturze pokojowej, co oznacza, że należy je wyciągnąć z lodówki około 3 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Maliny opłukać i odstawić na sicie aż całkiem obciekną z wody.  Przygotować kruche ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło. Siekać masło nożem na małe kawałki. Wówcz

Czytaj więcej »
września 16, 2018

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami to najlepsze śniadanie jakie można przyrządzić o tej porze roku! Dodanie grzybów do jajecznicy (jakichkolwiek!) wspaniale urozmaica jej smak :). To obowiązkowa pozycja śniadaniowa w trakcie trwania sezonu grzybowego.

Czytaj więcej »
czwartek, 13 września 2018

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Pyszna, sezonowa zupa ze świeżymi kurkami z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Zupa jest esencjonalna, bardzo aromatyczna. U mnie wersja zabielana, ale można pominąć dodatek śmietany, też będzie bardzo smacznie! :)  PRZEPIS NA ZUPĘ KURKOWĄ (5 porcji) Składniki : 300 g kurek 500 g ziemniaków 2 marchewki 1 l bulionu warzywnego ½ cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki 4-5 łyżek kwaśnej śmietany Jak zrobić zupę kurkową : Kurki przesypać do miski, zalać wodą, po chwili odcedzić, jeśli na kurkach nadal pozostaną zanieczyszczenia czynność powtórzyć. Cebulę, czosnek, ziemniaki i marchew obrać. Czosnek pokroić w plastry, cebulę, ziemniaki i marchew w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty, dodać kurki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez 3-4 minuty. Dodać ziemniaki i marchew, zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Na koniec posmakować i doprawić

Czytaj więcej »
środa, 12 września 2018

Sałatka z rukolą, malinami i serem pleśniowym

Sałatka z rukolą, malinami i serem pleśniowym

Doskonałe połączenie lekko pikantnej rukoli, słodkich malin, słonego sera z niebieską pleśnią i kwaskowej polewy balsamicznej. Zasmakuje wszystkim wielbicielom połączenia sera pleśniowego z owocami! To bardzo prosta i ekspresowa w przygotowaniu sałatka z minimum składników. Z powodzeniem można ją zabrać w pojemniku do pracy.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 10 września 2018

Chleb pszenny razowy z siemieniem lnianym

Chleb pszenny razowy z siemieniem lnianym

Pyszny, domowy chleb pszenny, upieczony z białej mąki pszennej i pełnoziarnistej mąki pszennej w proporcji pół na pół. Wspaniale smakuje z dodatkiem ziaren siemienia lnianego. Jest łatwy do zrobienia, nie trzeba go ręcznie wyrabiać, wystarczy mikser z końcówką haków! Polecam ten przepis szczególnie osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba.

Czytaj więcej »
września 10, 2018

Paprykarz szczeciński – przepis na domowy paprykarz!

Paprykarz szczeciński – przepis na domowy paprykarz!

Paprykarz szczeciński to popularna w Polsce konserwa z pastą rybną na bazie wędzonej makreli, ryżu, cebuli i przecieru pomidorowego. Domowy paprykarz szczeciński to fantastyczny dodatek do kanapek. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, zaraz po przygotowaniu, jak i po schłodzeniu.

Czytaj więcej »