Wpisy

czwartek, 27 lutego 2020

Koktajl bananowy z masłem orzechowym

Koktajl bananowy z masłem orzechowym

Pyszny, sycący koktajl bananowy z dodatkiem masła orzechowego, syropu klonowego i płatków owsianych. Wspaniałe połączenie! Jest gęsty i kremowy z wyraźnym posmakiem orzechów. Możecie przygotować go na kefirze (to moja ulubiona wersja, będzie wtedy jeszcze zdrowszy!) lub na mleku. Idealny na dobry początek dnia.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 24 lutego 2020

Ciasto mleczna kanapka

Ciasto mleczna kanapka

Mniam, mniam, mniam! Ciasto mleczna kanapka to kakaowy biszkopt przełożony mleczną masą i oblany czekoladową polewą. Pyszne ciasto, które w smaku ma przypominać popularny baton, ale moim zdaniem jest o wiele lepsze! Uwielbiają je dzieci i dorośli. Należy je przechowywać w lodówce, przed jedzeniem wyciągać, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej.

Czytaj więcej »
sobota, 22 lutego 2020

Nuggetsy z piekarnika

Nuggetsy z piekarnika

Dzisiaj prosty przepis na nuggetsy z kurczaka. Wychodzą soczyste i chrupiące. Są mniej kaloryczne, bo pieczone w piekarniku, nam smakują lepiej niż te smażone w głębokim tłuszczu. Dzieciaki je uwielbiają! Podaję je z frytkami, surówką i sosem czosnkowym, pycha!

Czytaj więcej »
czwartek, 13 lutego 2020

Pulpety rybne w sosie chrzanowym

Pulpety rybne w sosie chrzanowym

Prosty i tani pomysł na obiad. Delikatne pulpety rybne w sosie chrzanowym. Można je przygotować ze świeżej lub mrożonej ryby. Świetnie nada się mintaj lub dorsz. Jeśli użyjecie mrożonej ryby pamiętajcie, żeby po rozmrożeniu dobrze ją odcisnąć na ręcznikach papierowych z nadmiaru wody. Takie pulpeciki podaję z ziemniakami lub ryżem i gotowanymi warzywami lub surówką. Najlepiej smakują na drugi dzień.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 10 lutego 2020

Placki twarogowe z jabłkami

Placki twarogowe z jabłkami

Pyszne, mięciutkie placuszki twarogowe z dodatkiem jabłka. Dobrze smakują z syropem klonowym albo ulubionym dżemem (u nas znikają najczęściej z dodatkiem dżemu truskawkowego!). Dobre i na ciepło i na zimno, można je przygotować na śniadanie albo słodki obiad czy podwieczorek. Można je też zabrać do szkoły lub pracy. Na pewno znikną w ekspresowym tempie! Jeśli lubicie placki z dużymi kawałkami jabłek to przypominam przepis na najlepsze racuchy z jabłkami na kefirze – klik . Smacznego!

Czytaj więcej »
niedziela, 9 lutego 2020

Pasta jajeczna z pieczarkami

Pasta jajeczna z pieczarkami

Prosta w przygotowaniu, a jaka smaczna! Pasta jajeczna z dodatkiem przesmażonej cebulki z pieczarkami i majonezem. Idealna na kanapki. W moim domu uwielbiamy pastę jajeczną i przygotowujemy ją w różnych wersjach : pasta jajeczna zeszczypiorkiem pasta jajeczna z curry pasta jajeczna z szynkąi serem Wybierz coś dla siebie :). Smacznego!

Czytaj więcej »
środa, 5 lutego 2020

Faworki na piwie

Faworki na piwie

To mój ulubiony przepis na faworki! Jednocześnie jest bardzo prosty. Ciasto przyjemnie się ugniata, nie trzeba go składać ani uderzać wałkiem. Faworki wychodzą ekstra kruche! Pamiętajcie, żeby ciasto rozwałkować najcieniej jak się tylko da, powinno być dosłownie cienkie jak kartka papieru. Im bardziej je rozwałkujecie tym będą smaczniejsze!

Czytaj więcej »
wtorek, 4 lutego 2020

Jajka w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym

Dzisiaj pomysł na szybki, bezmięsny obiad – jajka w sosie koperkowym. Bardzo proste, smaczne danie, które z pewnością ze smakiem zjedzą też dzieci. Takie jajka podaję z ziemniakami i marchewką, czasami dorzucam też zielony groszek. Tak nam smakuje najlepiej.

Czytaj więcej »
piątek, 31 stycznia 2020

Ziemniaki faszerowane brokułami i serem pleśniowym

Ziemniaki faszerowane brokułami i serem pleśniowym

Lubicie faszerowane ziemniaki? Ja uwielbiam! Tym razem przygotowałam je z dodatkiem brokułu, podsmażonej cebulki i sera z niebieską pleśnią. Fantastyczne połączenie! Bardzo nam smakowały i na pewno będę je robiła często :). Jeśli Wam mało to przypominam przepis na ziemniaki faszerowane boczkiem i serem – klik .

Czytaj więcej »
czwartek, 30 stycznia 2020

Chili con carne

Chili con carne

Rozgrzewające i szybkie w przygotowaniu meksykańskie danie jednogarnkowe – chili con carne. Z mieloną wołowiną, papryką, czerwoną fasolą, kukurydzą i pomidorami, doprawione kminem rzymskim i oregano. Można je podawać z ryżem i obowiązkowo dodatkiem kwaśnej śmietany oraz świeżą kolendrą. Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo sycące!

Czytaj więcej »
sobota, 25 stycznia 2020

Jabłecznik z orzechową kruszonką

Jabłecznik z orzechową kruszonką

Nowa odsłona jabłecznika, zamiast kruchego ciasta, na wierzchu jest orzechowa kruszonka. Pyszna, lekko chrupiąca i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje! Wypróbujcie przepis, bardzo polecam :). Dla wielbicieli klasycznego jabłecznika przypominam przepis na najlepszy jabłecznik, który piecze moja Mama – klik .

Czytaj więcej »