Wpisy

piątek, 6 marca 2020

Chleb orkiszowy na zakwasie

Chleb orkiszowy na zakwasie

Pyszny, zdrowy, domowy chleb orkiszowy na zakwasie żytnim. Ma charakterystyczny lekko orzechowy smak. Jest przyjemnie wilgotny w środku i zachowuje świeżość przez kilka dni. Należy uzbroić się w cierpliwość jeśli chodzi o jego czas wyrastania. Chleby na zakwasie, które bezpośrednio po połączeniu składników przekładamy do foremki wyrastają w niej dłużej niż chleby pieczone dwu, trzyetapowo. U każdego z was ten czas może być różny, zależy to głównie od dojrzałości zakwasu i tego jak ciepło jest w pomieszczeniu. Dlatego w przepisie podaję taki rozstrzał od 4 do 12 godzin wyrastania. U mnie ten chleb wyrasta ok. 8 godzin.  

Czytaj więcej »
czwartek, 5 marca 2020

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Smak dzieciństwa! Miękkie, puszyste drożdżówki po brzegi wypełnione słodką masą serową. Rozpływają się w ustach! U nas w domu znikają błyskawicznie, najlepiej od razu robić w podwójnej porcji! Inne pyszne przepisy na domowe drożdżówki znajdziecie tu – klik .

Czytaj więcej »
czwartek, 27 lutego 2020

Zupa serowa z brokułem, marchewką i ziemniakami

Zupa serowa z brokułem, marchewką i ziemniakami

Dawno nie było zupy! Może dlatego, że ta zima to nie zima. Wiadomo, że w chłodne dni najlepiej rozgrzewa dobra zupa, a takich dni mamy niewiele w tym sezonie. Dzisiaj przepis na nie byle jaką zupę, bo serową z brokułem, marchewką i ziemniakami. Pyszna, kremowa, dzięki dodatkowi serka topionego. Zaraz po ugotowaniu najlepiej odstawić ją na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły, wówczas smakuje jeszcze lepiej!

Czytaj więcej »
lutego 27, 2020

Koktajl bananowy z masłem orzechowym

Koktajl bananowy z masłem orzechowym

Pyszny, sycący koktajl bananowy z dodatkiem masła orzechowego, syropu klonowego i płatków owsianych. Wspaniałe połączenie! Jest gęsty i kremowy z wyraźnym posmakiem orzechów. Możecie przygotować go na kefirze (to moja ulubiona wersja, będzie wtedy jeszcze zdrowszy!) lub na mleku. Idealny na dobry początek dnia.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 24 lutego 2020

Ciasto mleczna kanapka

Ciasto mleczna kanapka

Mniam, mniam, mniam! Ciasto mleczna kanapka to kakaowy biszkopt przełożony mleczną masą i oblany czekoladową polewą. Pyszne ciasto, które w smaku ma przypominać popularny baton, ale moim zdaniem jest o wiele lepsze! Uwielbiają je dzieci i dorośli. Należy je przechowywać w lodówce, przed jedzeniem wyciągać, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej.

Czytaj więcej »
sobota, 22 lutego 2020

Nuggetsy z piekarnika

Nuggetsy z piekarnika

Dzisiaj prosty przepis na nuggetsy z kurczaka. Wychodzą soczyste i chrupiące. Są mniej kaloryczne, bo pieczone w piekarniku, nam smakują lepiej niż te smażone w głębokim tłuszczu. Dzieciaki je uwielbiają! Podaję je z frytkami, surówką i sosem czosnkowym, pycha!

Czytaj więcej »
czwartek, 13 lutego 2020

Pulpety rybne w sosie chrzanowym

Pulpety rybne w sosie chrzanowym

Prosty i tani pomysł na obiad. Delikatne pulpety rybne w sosie chrzanowym. Można je przygotować ze świeżej lub mrożonej ryby. Świetnie nada się mintaj lub dorsz. Jeśli użyjecie mrożonej ryby pamiętajcie, żeby po rozmrożeniu dobrze ją odcisnąć na ręcznikach papierowych z nadmiaru wody. Takie pulpeciki podaję z ziemniakami lub ryżem i gotowanymi warzywami lub surówką. Najlepiej smakują na drugi dzień.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 10 lutego 2020

Placki twarogowe z jabłkami

Placki twarogowe z jabłkami

Pyszne, mięciutkie placuszki twarogowe z dodatkiem jabłka. Dobrze smakują z syropem klonowym albo ulubionym dżemem (u nas znikają najczęściej z dodatkiem dżemu truskawkowego!). Dobre i na ciepło i na zimno, można je przygotować na śniadanie albo słodki obiad czy podwieczorek. Można je też zabrać do szkoły lub pracy. Na pewno znikną w ekspresowym tempie! Jeśli lubicie placki z dużymi kawałkami jabłek to przypominam przepis na najlepsze racuchy z jabłkami na kefirze – klik . Smacznego!

Czytaj więcej »
niedziela, 9 lutego 2020

Pasta jajeczna z pieczarkami

Pasta jajeczna z pieczarkami

Prosta w przygotowaniu, a jaka smaczna! Pasta jajeczna z dodatkiem przesmażonej cebulki z pieczarkami i majonezem. Idealna na kanapki. W moim domu uwielbiamy pastę jajeczną i przygotowujemy ją w różnych wersjach : pasta jajeczna zeszczypiorkiem pasta jajeczna z curry pasta jajeczna z szynkąi serem Wybierz coś dla siebie :). Smacznego!

Czytaj więcej »
środa, 5 lutego 2020

Faworki na piwie

Faworki na piwie

To mój ulubiony przepis na faworki! Jednocześnie jest bardzo prosty. Ciasto przyjemnie się ugniata, nie trzeba go składać ani uderzać wałkiem. Faworki wychodzą ekstra kruche! Pamiętajcie, żeby ciasto rozwałkować najcieniej jak się tylko da, powinno być dosłownie cienkie jak kartka papieru. Im bardziej je rozwałkujecie tym będą smaczniejsze!

Czytaj więcej »
wtorek, 4 lutego 2020

Jajka w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym

Dzisiaj pomysł na szybki, bezmięsny obiad – jajka w sosie koperkowym. Bardzo proste, smaczne danie, które z pewnością ze smakiem zjedzą też dzieci. Takie jajka podaję z ziemniakami i marchewką, czasami dorzucam też zielony groszek. Tak nam smakuje najlepiej.

Czytaj więcej »