Wpisy

niedziela, 23 lipca 2023

Babka ucierana z kremowym serkiem

Babka ucierana z kremowym serkiem

Pyszna, ucierana babka z dodatkiem kremowego serka, który sprawia, że jest wyjątkowo wilgotna, nawet na drugi czy trzeci dzień po upieczeniu. Obowiązkowa na wielkanocnym stole! Do jej upieczenia najlepiej użyć serka Philadelphia lub Twój smak z Piątnicy.

Czytaj więcej »
piątek, 7 kwietnia 2023

Szynka wieprzowa z szynkowara

Szynka wieprzowa z szynkowara

Domowa wędlina nie ma sobie równych! Przygotowując ją w domu mamy pełną kontrolę nad jakością składników i unikamy zbędnej chemii, dodawanej do sklepowych wyrobów. Pyszną wędlinę możemy przygotować bez dodatkowych urządzeń, tutaj – klik – znajdziecie przepis na schab pieczony w mleku. Warto też zaopatrzyć się w szynkowar, dzięki któremu możemy urozmaicić nasze domowe wyroby. Przygotowanie szynki z szynkowara jest bardzo proste, przeczytajcie przepis i przekonajcie się sami :).

Czytaj więcej »
czwartek, 6 kwietnia 2023

Roladki z tortilli z suszonymi pomidorami i pastą jajeczną

Roladki z tortilli z suszonymi pomidorami i pastą jajeczną

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek! Można je podać w różnej formie. Ciekawym pomysłem są roladki z tortilli faszerowane suszonymi pomidorami i pastą jajeczną. Prosta i efektowna przekąska, która szybko znika ze stołu!   Tutaj – klik – znajdziesz przepis na ROLADKI Z TORILLI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM. 

Czytaj więcej »
czwartek, 22 grudnia 2022

Piernik czekoladowy

Piernik czekoladowy

To chyba najprostszy piernik jaki robiłam. Nie potrzebujecie do niego nawet miksera, wszystko mieszamy łyżką! Idealne ciasto dla zabieganych :). Jeśli lubicie, możecie śmiało przełożyć je powidłami śliwkowymi, polecam też użyć jakiejś fajnej posypki, żeby wyglądało pięknie i świątecznie! Smacznego!

Czytaj więcej »
środa, 21 grudnia 2022

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

Pyszne, mocno orzechowe ciasto! Jeśli uwielbiacie orzechy, na pewno przypadnie Wam do gustu. Idealne do upieczenia w jesienno-zimowy czas, sprawdzi się też na świątecznym stole. Jest miękkie i wilgotne, zachowuje świeżość przez kilka dni! Najlepiej przechowywać je w pojemniku. Jakiś czas temu kupiłam specjalne pojemniki do przechowywania ciast i to był strzał w dziesiątkę! Ciasta nie wysychają i dłużej zachowują świeżość. Jeśli sporo pieczecie, to bardzo polecam.

Czytaj więcej »
sobota, 10 grudnia 2022

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Ciasto marchewkowej w nowej odsłonie : z dodatkiem pysznego kremu orzechowego na bazie serka mascarpone. Proste do przygotowania i bardzo smaczne, pod warunkiem, że jak ja uwielbiacie masło orzechowe :).

Czytaj więcej »
piątek, 9 grudnia 2022

Korzenny sernik dyniowy

Korzenny sernik dyniowy

Pięknie wygląda i wspaniale smakuje! Jest wilgotny, ma lekko korzenny posmak i przeplatają się w nim wanilia z dynią. Do upieczenia tego sernika wykorzystujemy puree z dyni, tutaj jest przepis jak je zrobić – klik. Jeśli macie zamrożone puree śmiało możecie je wykorzystać, pamiętajcie tylko, żeby było w temperaturze pokojowej. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Oznacza to, że formę z ciastem (jeśli posiada oddzielny spód należy wcześniej szczelnie zawinąć ją folią aluminiową) wsadzamy do nieco większej formy, do której przed pieczeniem nalewamy gorącej wody. Pieczenie sernika w kąpieli wodnej sprawia, że ciasto po pierwsze jest płaskie i nie popękane i po drugie jest niezwykle wilgotne. Bardzo polecam!

Czytaj więcej »
środa, 23 listopada 2022

Makaron ryżowy z warzywami

Makaron ryżowy z warzywami

Makaron ryżowy z warzywami to proste, wegetariańskie danie typu stir-fry. Wszystkie warzywa krótko obsmażamy, często mieszając. Do przygotowania tego dania najlepiej sprawdzi się wok, ale jeśli go nie posiadacie nic straconego, zwykła patelnia też da radę :).

Czytaj więcej »
wtorek, 13 września 2022

Kotlety ruskie

Kotlety ruskie

Prosty, tani i szybki obiad. Kotlety ruskie przygotowujemy podobnie jak farsz do pierogów, ale w innej proporcji. Możemy wykorzystać ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Najlepiej, żeby była to odmiana mączysta, wówczas kotleciki będą się dobrze sklejały i nie rozpadną się na patelni. Kotlety ruskie mogą być daniem głównym lub dodatkiem do obiadu. Ja najczęściej podaje je z warzywami, np. marchewką na krótko, brokułem lub kalafiorem i szklanką kefiru, świetnie smakują też z sosem pieczarkowym albo kurkowym. Mogą być też dodatkiem na przykład do gulaszu. Smakują fantastycznie i bardzo szybko znikają :).

Czytaj więcej »
sobota, 3 września 2022

Placek z cukinii

Placek z cukinii

Sezon na cukinię w pełni! To bardzo wdzięczne warzywo, z którego można wyczarować najróżniejsze dania. Dzisiaj przepis na pyszny placek z cukinii z dodatkiem marchewki, cebuli, czosnku i sera. Świetna alternatywa dla smażonych placków z cukinii, lżejsza i zdrowsza :). Doskonale smakuje z dodatkiem sosu czosnkowo-koperkowego, na który również przepis jest poniżej. Placek z cukinii sprawdzi się na przykład na lekką kolację, bardzo  polecam!

Czytaj więcej »
środa, 31 sierpnia 2022

Ciasto kruche z porzeczkami i kokosową bezą

Ciasto kruche z porzeczkami i kokosową bezą

Sprawdzony przepis na doskonałe ciasto kruche z czerwoną porzeczką i bezą. Kwaskowy smak porzeczek idealnie przełamuje słodka, kokosowa beza. Pyszny dodatek do kawy lub herbaty na koniec lata :).

Czytaj więcej »