Bajgle
Bajgle to puszyste bułeczki z charakterystyczną dziurką w środku. To kultowe śniadaniowe pieczywo w USA, przywiezione tam i rozpowszechnione przez polskich żydów. Są dość czasochłonne w przygotowaniu, bułeczki muszą dwa razy wyrastać, a uformowane bajgle przed pieczeniem należy jeszcze obgotować. Składniki (8 sztuk) : 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru + 1 łyżka 300 ml wody 1 jajko 1 łyżka mleka mak lub sezam do posypania Sposób przygotowania : Przygotować zaczyn : do małej miseczki rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, sól, dodać gotowy zaczyn i resztę ciepłej wody (200 ml). Delikatnie mieszać łyżką aż ciasto zacznie zbijać się w kulę, wówczas przełożyć na blat i wyrabiać około 5 minut (aż będzie gładkie i elastyczne). Przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1
Czytaj więcej »