Barszcz czerwony – prosty przepis!
Tradycyjny barszcz czerwony, gotowany na wywarze warzywnym, zakwaszany sokiem z cytryny. Barszcz zawsze należy przygotowywać dzień wcześniej, żeby zdążył nabrać smaku.
Czytaj więcej »Wpisy
Tradycyjny barszcz czerwony, gotowany na wywarze warzywnym, zakwaszany sokiem z cytryny. Barszcz zawsze należy przygotowywać dzień wcześniej, żeby zdążył nabrać smaku.
Czytaj więcej »Krokiety to dość pracochłonne danie, ale warto się na nie skusić nie tylko od święta. Chrupiące z zewnątrz, w środku wypełnione pysznym farszem. Idealnie smakują z kubkiem dobrego barszczu. Prosty przepis na pyszny barszcz czerwony znajdziesz tutaj – klik .
Czytaj więcej »Poniżej przepis na prosty i szybki w przygotowaniu lukier królewski do dekoracji pierniczków. Jest gęsty, idealnie nadaje się do robienia konturów na piernikach i niewielkich wzorów wewnątrz nich.
Czytaj więcej »Ekspresowe w przygotowaniu i od razu gotowe do jedzenia! O przyjemnym korzennym smaku, idealnie nadają się do lukrowania i dekorowania. Można je przechowywać w zamkniętej puszce nawet 2 tygodnie. Z podanej proporcji wychodzą dwie i pół blachy pierników.
Czytaj więcej »Lżejsza i szybsza w przygotowaniu wersja strogonowa. Zamiast wołowiny, którą trzeba dość długo gotować – szybki w obróbce kurczak. Danie przygotowujemy w jednym garnku, jest sycące i wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Podajemy je z pieczywem, ryżem lub makaronem.
Czytaj więcej »Pszenny chleb z dodatkiem płatków owsianych. Wilgotny w środku, z chrupiącą skórką. Ma zwarty, sprężysty miąższ. Przepis pochodzi z książki P. Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia.
Czytaj więcej »Makaron z czosnkiem, oliwą i papryczką chili, znakomity w swej prostocie! Szybki w przygotowaniu, całość nie zajmie dłużej niż samo gotowanie makaronu. Składniki (2 porcje) : 250 g makaronu spaghetti 3 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 6 łyżek posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania : Makaron ugotować według informacji z opakowania. Czosnek obrać i pokroić w średniej grubości plastry, papryczkę chili pozbawić nasion i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. wrzucić czosnek, smażyć przez około 1 minutę aż się zarumieni, ogień nie może być zbyt duży, bo czosnek szybko się pali), dodać papryczkę chili i natkę pietruszki. Wymieszać, odstawić. Makaron odsączyć, wrzucić z powrotem do garnka, dodać zawartość patelni, wymieszać, nakładać na talerze.
Czytaj więcej »Ten przepis to świetna okazja do zabawy stempelkami! Choć stemplowanie nie jest takie proste jak się wydaje na pierwszy rzut oka, potrzeba trochę wprawy, żeby zrobić zgrabne ciasteczka, to nawet początkujący wypiekacz ciasteczek sobie poradzi! Ciasteczka są kruche i lekko korzenne z przyjemnym posmakiem kardamonu. Idealne do pozostawienia ze szklanka mleka dla świętego Mikołaja :) :) Źródło .
Czytaj więcej »Zupa jarzynowa to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i stworzenie posiłku pełnego witamin. Jeśli lubimy możemy ją zabielić dodając trochę śmietanki do zup.
Czytaj więcej »Surówka z białej kapusty z dodatkiem cebuli, marchewki i natki pietruszki. Lekko słodka. Jest uniwersalna, pasuje do wielu dań. Można ja przyrządzać zarówno z młodej jak i starej kapusty. Składniki : kawałek białej kapusty (około 200g) 1 mała cebula 1 duża marchewka pęczek natki pietruszki sól, pieprz cukier ocet oliwa Sposób przygotowania : Kapustę drobno pokroić, wrzucić do miski, oprószyć solą, wymieszać. Cebule i marchew obrać. Cebule pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na grubych oczkach, natkę posiekać, dodać do kapusty. Dodać szczyptę soli i pieprzu, 2 łyżki octu, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki oliwy. Dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Ponownie wymieszać, posmakować, w razie potrzeby doprawić do smaku użytymi wcześniej składnikami.
Czytaj więcej »Kotlety jaglane są świetną alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa a dla pozostałych ciekawym urozmaiceniem kuchennego repertuaru. Powinny być dobrze wysmażone, wtedy nie sprawiają problemu podczas smażenia przy przekładaniu ich na druga stronę i smakują najlepiej! Jeśli kotleciki słabo się lepią to znaczy, że masa jest albo zbyt mokra – wtedy dodajemy po trochu bułki tartej lub mąki, albo zbyt sucha – wówczas dodajemy trochę wody. Podajemy z ulubioną surówką. Składniki (8 sztuk) : 125 g suchej kaszy jaglanej ½ cebuli 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól, pieprz olej Sposób przygotowania kotlecików z kaszy jaglanej Kaszę jaglaną przepłukać na sicie, następnie przelać gorącą wodą. Wrzucić do garnka, zalać 1 szklanką wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut (aż wchłonie cały płyn i będzie miękka). Odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. M
Czytaj więcej »