Granola to mieszanka płatków, ziaren, orzechów i suszonych owoców, zapieczona z miodem lub cukrem i olejem kokosowym. Doskonale smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Można nią też posypać deser lodowy. Pyszne, chrupiące i aromatyczne płatki to znakomity pomysł na proste i zdrowe śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Z podanej proporcji otrzymamy jeden litrowy słoik granoli. Składniki : 200 g płatków owsianych 50 g ziaren słonecznika 50 g pestek dyni 100 g suszonej żurawiny 100 g orzechów (dałam pół na pół laskowe i nerkowca) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki miodu Sposób przygotowania : Płatki owsiane, ziarna słonecznika i pestki dyni wsypać do miski. Olej kokosowy i miód rozpuścić, wlać do miski, dodać cynamon, dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie wyłożyć na nią płatki z ziarnami. Piec w temperaturze 150 stopni na drugim poziomie od dołu na funkcji góra
Czytaj więcej »