Wpisy

piątek, 22 grudnia 2017

Piernik z suszonymi śliwkami

Piernik z suszonymi śliwkami

Szybki w przygotowaniu. Gotowy do jedzenia w ten sam dzień, chociaż polecam upiec go dzień wcześniej. Jest wilgotny, bardzo aromatyczny, z wyraźnym smakiem powideł. Zachowuje świeżość przez 4-5 dni.

Czytaj więcej »
czwartek, 21 grudnia 2017

Norweska zupa rybna z łososiem i krewetkami

Norweska zupa rybna z łososiem i krewetkami

Smaczna zupa z warzyw, łososia i krewetek z dodatkiem śmietanki. Do jej przygotowania należy użyć surowych krewetek, czyli tych w kolorze szarym. Powinno się je gotować bardzo krótko, żeby nie były twarde i gumowate. Różowe krewetki są wcześniej poddane obróbce cieplnej i nigdy nie będą tak jędrne i smaczne jak te szare. Przepis znaleziony w norweskiej gazetce. 

Czytaj więcej »
środa, 20 grudnia 2017

Granola z żurawiną

Granola z żurawiną

Granola to mieszanka płatków, ziaren, orzechów i suszonych owoców, zapieczona z miodem lub cukrem i olejem kokosowym. Doskonale smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Można nią też posypać deser lodowy. Pyszne, chrupiące i aromatyczne płatki to znakomity pomysł na proste i zdrowe śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Z podanej proporcji otrzymamy jeden litrowy słoik granoli.  Składniki : 200 g płatków owsianych 50 g ziaren słonecznika 50 g pestek dyni 100 g suszonej żurawiny 100 g orzechów (dałam pół na pół laskowe i nerkowca) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki miodu Sposób przygotowania : Płatki owsiane, ziarna słonecznika i pestki dyni wsypać do miski. Olej kokosowy i miód rozpuścić, wlać do miski, dodać cynamon, dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie wyłożyć na nią płatki z ziarnami. Piec w temperaturze 150 stopni na drugim poziomie od dołu na funkcji góra

Czytaj więcej »
wtorek, 19 grudnia 2017

Wigilijne uszka z grzybami

Wigilijne uszka z grzybami

Faszerowane grzybami uszka, podawane z barszczem to tradycyjna potrawa wigilijna, w wielu domach podawana jako pierwsze danie. Ich przygotowanie jest dość czasochłonne, można ulepić je wcześniej i zamrozić. Wywar z gotowania grzybów można wykorzystać do przygotowania zupy grzybowej. Z podanych proporcji wychodzi około 100 uszek.  

Czytaj więcej »
poniedziałek, 18 grudnia 2017

Śledź w oleju z cebulką

Śledź w oleju z cebulką

Przepis na klasycznego śledzia z cebulką. Taki śledzik najczęściej pojawia się na stole podczas świąt, uroczystości rodzinnych lub spotkań towarzyszkach. Należy go przygotować dobę wcześniej, żeby smaki zdążyły się przegryźć.  

Czytaj więcej »
niedziela, 17 grudnia 2017

Makowiec japoński

Makowiec japoński

Makowiec japoński, czyli makowiec bez ciasta. Bezproblemowe ciasto makowe z dodatkiem jabłek, które sprawiają, że ciasto jest wilgotne i dużą ilością bakalii. Pięknie pachnie i wspaniale smakuje, idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.  

Czytaj więcej »
grudnia 17, 2017

Paszteciki z kapustą

Paszteciki z kapustą

Drożdżowe paszteciki faszerowane kapustą kiszoną z cebulką. Doskonały dodatek do barszczu. Smakują na ciepło i na zimno. Z podanych proporcji wychodzi około 30 pasztecików.

Czytaj więcej »
sobota, 16 grudnia 2017

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Bardzo esencjonalna i aromatyczna zupa grzybowa. Tradycyjnie podawana podczas wigilii Bożego Narodzenia. Do jej przygotowania używam suszonych borowików i podgrzybków. Można podawać ją czystą lub z makaronem.  

Czytaj więcej »
piątek, 15 grudnia 2017

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Tradycyjne pierogi ruskie faszerowane gotowanymi ziemniakami, twarogiem i podsmażoną cebulką. Doskonale smakują z roztopionym masłem, kwaśną śmietaną, podsmażoną cebulką lub chrupiącym boczkiem. Z podanych proporcji wychodzi około 80 pierogów.

Czytaj więcej »
środa, 13 grudnia 2017

Wegetariański pasztet z pieczarek

Wegetariański pasztet z pieczarek

Na co dzień i od święta. Prosty i szybki w przygotowaniu pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej z dodatkiem orzechów, cebuli, czosnku i przypraw. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, koniecznie posmarowanym masłem, z dodatkiem ogórka świeżego lub kiszonego albo po prostu posmarowany dobrą musztardą.

Czytaj więcej »
wtorek, 12 grudnia 2017

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane! Można je podawać z cukrem, śmietaną lub sosem pieczarkowym. Stanowią idealny dodatek np. do gulaszu. Bardzo ważne jest, żeby podczas ich przygotowywania mocno i dokładnie odsączyć masę ziemniaczaną z wody. Wówczas wyjdą idealne! 

Czytaj więcej »