Piernik z suszonymi śliwkami
Szybki w przygotowaniu. Gotowy do jedzenia w ten sam dzień, chociaż polecam upiec go dzień wcześniej. Jest wilgotny, bardzo aromatyczny, z wyraźnym smakiem powideł. Zachowuje świeżość przez 4-5 dni.
Czytaj więcej »Wpisy
Szybki w przygotowaniu. Gotowy do jedzenia w ten sam dzień, chociaż polecam upiec go dzień wcześniej. Jest wilgotny, bardzo aromatyczny, z wyraźnym smakiem powideł. Zachowuje świeżość przez 4-5 dni.
Czytaj więcej »Smaczna zupa z warzyw, łososia i krewetek z dodatkiem śmietanki. Do jej przygotowania należy użyć surowych krewetek, czyli tych w kolorze szarym. Powinno się je gotować bardzo krótko, żeby nie były twarde i gumowate. Różowe krewetki są wcześniej poddane obróbce cieplnej i nigdy nie będą tak jędrne i smaczne jak te szare. Przepis znaleziony w norweskiej gazetce.
Czytaj więcej »Granola to mieszanka płatków, ziaren, orzechów i suszonych owoców, zapieczona z miodem lub cukrem i olejem kokosowym. Doskonale smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Można nią też posypać deser lodowy. Pyszne, chrupiące i aromatyczne płatki to znakomity pomysł na proste i zdrowe śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Z podanej proporcji otrzymamy jeden litrowy słoik granoli. Składniki : 200 g płatków owsianych 50 g ziaren słonecznika 50 g pestek dyni 100 g suszonej żurawiny 100 g orzechów (dałam pół na pół laskowe i nerkowca) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki miodu Sposób przygotowania : Płatki owsiane, ziarna słonecznika i pestki dyni wsypać do miski. Olej kokosowy i miód rozpuścić, wlać do miski, dodać cynamon, dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie wyłożyć na nią płatki z ziarnami. Piec w temperaturze 150 stopni na drugim poziomie od dołu na funkcji góra
Czytaj więcej »Faszerowane grzybami uszka, podawane z barszczem to tradycyjna potrawa wigilijna, w wielu domach podawana jako pierwsze danie. Ich przygotowanie jest dość czasochłonne, można ulepić je wcześniej i zamrozić. Wywar z gotowania grzybów można wykorzystać do przygotowania zupy grzybowej. Z podanych proporcji wychodzi około 100 uszek.
Czytaj więcej »Przepis na klasycznego śledzia z cebulką. Taki śledzik najczęściej pojawia się na stole podczas świąt, uroczystości rodzinnych lub spotkań towarzyszkach. Należy go przygotować dobę wcześniej, żeby smaki zdążyły się przegryźć.
Czytaj więcej »Makowiec japoński, czyli makowiec bez ciasta. Bezproblemowe ciasto makowe z dodatkiem jabłek, które sprawiają, że ciasto jest wilgotne i dużą ilością bakalii. Pięknie pachnie i wspaniale smakuje, idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Czytaj więcej »Drożdżowe paszteciki faszerowane kapustą kiszoną z cebulką. Doskonały dodatek do barszczu. Smakują na ciepło i na zimno. Z podanych proporcji wychodzi około 30 pasztecików.
Czytaj więcej »Bardzo esencjonalna i aromatyczna zupa grzybowa. Tradycyjnie podawana podczas wigilii Bożego Narodzenia. Do jej przygotowania używam suszonych borowików i podgrzybków. Można podawać ją czystą lub z makaronem.
Czytaj więcej »Tradycyjne pierogi ruskie faszerowane gotowanymi ziemniakami, twarogiem i podsmażoną cebulką. Doskonale smakują z roztopionym masłem, kwaśną śmietaną, podsmażoną cebulką lub chrupiącym boczkiem. Z podanych proporcji wychodzi około 80 pierogów.
Czytaj więcej »Na co dzień i od święta. Prosty i szybki w przygotowaniu pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej z dodatkiem orzechów, cebuli, czosnku i przypraw. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, koniecznie posmarowanym masłem, z dodatkiem ogórka świeżego lub kiszonego albo po prostu posmarowany dobrą musztardą.
Czytaj więcej »Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane! Można je podawać z cukrem, śmietaną lub sosem pieczarkowym. Stanowią idealny dodatek np. do gulaszu. Bardzo ważne jest, żeby podczas ich przygotowywania mocno i dokładnie odsączyć masę ziemniaczaną z wody. Wówczas wyjdą idealne!
Czytaj więcej »