Wpisy

poniedziałek, 15 stycznia 2018

Łosoś teriyaki

Łosoś teriyaki

Łosoś na sposób azjatycki. Marynowany w sosie teriyaki, którego bazą jest sos sojowy. Dodatkowo do marynaty dodajemy miód, sok z limonki, papryczkę chili, czosnek i imbir. W przepisie tak zamarynowanego łososia smażę, ale można go również upiec, np. w papilotkach tj. każdy filet położyć na osobnym kawałku folii aluminiowej, polać 2 łyżkami przegotowanej marynaty, zawinąć i piec w temperaturze 200 stopni przez 14 minut. Osobiście uważam, że to jeden z najlepszych sposobów podania łososia, smak jest obłędny. Polecam! Składniki : 2 filety z łososia bez skóry ¼ szklanki marynaty teriyaki 2 łyżeczki płynnego miodu 1 ½ łyżki soku z limonki 1 mały zabek czosnku drobno posiekany ½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili ½ łyżeczki startego imbiru sezam do posypania Sposób przygotowania : W małej misce umieścić wszystkie składniki marynaty : marynatę teriyaki, miód, sok z limonki, czosnek, chili i imbir, dokładnie wymieszać. Łososia wł

Czytaj więcej »
sobota, 13 stycznia 2018

Skoleboller - norweskie drożdżówki z budyniem, kokosem i kardamonem

Skoleboller - norweskie drożdżówki z budyniem, kokosem i kardamonem

Skoleboller, czyli szkolne bułeczki. To bardzo popularne w Norwegii drożdżówki z dodatkiem kardamonu, z masą budyniową, dużą ilością lukru i wiórków kokosowych. Są dość pracochłonne, ale ich smak jest wart włożonej w nie pracy J . Przepis pochodzi z tej strony. Składniki (14-16 sztuk) : 325 ml pełnotłustego mleka 50 g roztopionego masła 75 g cukru 1 lekko roztrzepane jajko 500 g maki pszennej ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki zmielonego kardamonu Zaczyn : 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżki ciepłej wody Budyń : 500 ml pełnotłustego mleka 4 żółtka 75 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo : 1 ½ szklanki cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody wiórki kokosowe S posób przygotowania : Najpierw przygotować zaczyn - wszystkie składniki umieścić w małej miseczce i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut.  Następnie przygotować ciasto : mleko podgrzać, powinno być letnie, ściągnąć z p

Czytaj więcej »
stycznia 13, 2018

Tagliatelle al ragu

Tagliatelle al ragu

Sos ragu to mięsny sos z czerwonym winem i warzywami. Według Gino D’acampo przygotowanie tradycyjnego włoskiego sosu ragu, do którego potrzeba aż 25 składników, trwa prawie 20 godzin! Poniższy przepis jest skróconą wersją tej klasycznej receptury. Przepis pochodzi z książki G. D’acampo Włoskie dania makaronowe .

Czytaj więcej »
piątek, 12 stycznia 2018

Sos curry do frytek

Sos curry do frytek

Sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem majonezu, doprawiony wyrazistą w smaku mieszanką przypraw curry. Doskonały do frytek, burgera, pizzy. PRZEPIS NA SOS CURRY DO FRYTEK Składniki : 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 3 łyżeczki przyprawy curry ½ łyżeczki soku z cytryny sól do smaku Jak zrobić sos curry do frytek : Wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać najlepiej trzepaczką rózgową. Doprawić do smaku solą.  Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!

Czytaj więcej »
czwartek, 11 stycznia 2018

Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika

Frytki z ziemniaków pieczone w piekarniku. Równie chrupiące i smaczne a z pewnością mniej kaloryczne :). Można je przygotować na kolację i jeść z ketchupem lub ulubionymi sosami, mogą również być dodatkiem do obiadu. Z podanej proporcji wychodzi cała blaszka frytek. 

Czytaj więcej »
stycznia 11, 2018

Sałatka ryżowa z pieczonym łososiem

Sałatka ryżowa z pieczonym łososiem

Pożywna i lekka sałatka ryżowa z pieczonym łososiem, marchewką, szczypiorkiem i dressingiem na bazie soku z limonki. Doskonała na szybki lunch lub kolację. Składniki (2 porcje) : 100 g ryżu 250 g fileta z łososia bez skóry 1 duża marchewka garść posiekanego szczypiorku skórka otarta z 1 limonki sezam sól, pieprz sok z cytryny 1 łyżka oleju Dressing : 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z limonki sól, pieprz Sposób przygotowania : Ryż ugotować według informacji z opakowania, następnie przesypać do miski i odstawić do przestygnięcia. Łososia z obu stron skropić sokiem z cytryny i posolić, następnie ułożyć na kawałku folii aluminiowej i zawinąć. Piec w temperaturze 200 stopni przez 13-14 minut. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki, na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić marchew, smażyć kilka minut aż marchew zmięknie, ale nadal będzie jędrna. Sezam uprażyć na suchej patelni, przesypać do małej miseczki i odsta

Czytaj więcej »
stycznia 11, 2018

Zupa cebulowo-czosnkowa

Zupa cebulowo-czosnkowa

Smaczna, prosta zupa z cebuli i czosnku. Idealna do przygotowywania w sezonie jesienno-zimowym. Jeśli sama zupa to za mało, doskonale będą pasowały do niej grzanki z ulubionym serem. Składniki (3 porcje) : 4 średnie żółte cebule 2 czerwone cebule 8 ząbków czosnku 1 duży ziemniak 1 l bulionu drobiowego oliwa sól, pieprz 1 łyżka posiekanej natki Sposób przygotowania : Cebule, czosnek i ziemniaka obrać. Cebule pokroić w piórka, 2 ząbki czosnku w plastry, pozostałe rozgnieść nożem, ziemniaka pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić żółtą cebulę i czosnek pokrojony w plastry, dodać szczyptę soli i pieprzu, smażyć na średnim ogniu przez 6-7 minut, co jakiś czas mieszając. W między czasie w osobnym garnku podgrzać bulion. Do garnka z cebulą dodać rozgniecione ząbki czosnku i ziemniaka, wlać ciepły bulion. Gotować na małym ogniu przez 20-25 minut. Zdjąć z palnika, zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni

Czytaj więcej »
środa, 10 stycznia 2018

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Przepis na kotlety z gotowanych jajek z dodatkiem pieczarek, cebuli i natki pietruszki. Miękkie, wilgotne, delikatne. Dobrze smakują z puree ziemniaczanym i gotowaną marchewką z groszkiem.

Czytaj więcej »
niedziela, 7 stycznia 2018

Racuchy z jabłkami – najlepszy przepis!

Racuchy z jabłkami – najlepszy przepis!

Pyszne, puszyste racuchy z jabłkami z dodatkiem sody i proszku do pieczenia dzięki czemu są szybsze w przygotowaniu a smakują równie dobrze jak te drożdżowe. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Z dużą ilością jabłek. Najlepsze z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.

Czytaj więcej »
piątek, 5 stycznia 2018

Sałatka makaronowa z pesto z rukoli

Sałatka makaronowa z pesto z rukoli

Szybka w przygotowaniu sałatka makaronowa z pesto, rukolą, pomidorkami koktajlowymi, zielonymi oliwkami i mini mozzarellą. Do jej przygotowania warto samodzielnie zrobić pesto z rukoli z tego przepisu. Sałatka idealnie sprawdzi się na kolację, można ją również przygotować wcześniej, spakować do pojemnika i zabrać do pracy czy szkoły. Składniki (2 porcje) : 150 g makaronu świderki 3-4 łyżki pesto z rukoli np. z tego przepisu mała garść rukoli garść pomidorków koktajlowych garść zielonych oliwek 1 opakowanie mini mozzarelli Sposób przygotowania : Makaron ugotować według informacji z opakowania. Rukolę i pomidorki przepłukać. Pomidorki przekroić na pół, mozzarellę odsączyć. Ugotowany i odsączony makaron przelać zimną wodą, umieścić w większej misce lub w garnku, w którym się gotował, dodać pesto z rukoli i dokładnie wymieszać. Do dwóch mniejszych misek wsypywać po trochę makaronu, rukoli, pomidorków, oliwek i kulek mozzarelli aż do skończe

Czytaj więcej »
stycznia 05, 2018

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Pesto przygotowane na bazie rukoli i uprażonych ziaren słonecznika. Wyraziste w smaku, lekko ostre. Doskonale pasuje do makaronów oraz jako dodatek do grzanek i kanapek.  Składniki : 50 g rukoli 2 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki startego parmezanu 5 łyżek oliwy 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól Sposób przygotowania : Rukolę przepłukać, osuszyć. Ziarna słonecznika uprażyć na rozgrzanej patelni aż ładnie się zarumienią. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera (jeśli mamy słabszy malakser to czosnek można wcześniej wycisnąć). Na koniec dodać szczyptę soli. Zmiksować, posmakować i doprawić solą do smaku. 

Czytaj więcej »