Sos koperkowy
Prosty sos koperkowy, który można przygotować zarówno na bulionie drobiowym jak i warzywnym. Pasuje do mięsa i ryb, doskonały również z kotlecikami z kaszy gryczanej. Składniki : 1 ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1/3 szklanki śmietanki kremówki 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej pęczek koperku sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania : Bulion podgrzać. Do kremówki dodać obie mąki i dokładnie wymieszać (najlepiej zrobić to małą trzepaczką rózgową, nie może być żadnych grudek!). Do gotującego się bulionu wlewać małym strumieniem śmietankę z mąką jednocześnie cały czas mieszając. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień. Dodać koperek, szczyptę soli i pieprzu. Gotować sos 2-3 minuty. Pod koniec posmakować i doprawić do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
Czytaj więcej »