Bułeczki śniadaniowe
Łatwe w wykonaniu, smaczne, mięciutkie bułeczki śniadaniowe. Z podanej proporcji otrzymamy 10 bułek.
Czytaj więcej »Wpisy
Łatwe w wykonaniu, smaczne, mięciutkie bułeczki śniadaniowe. Z podanej proporcji otrzymamy 10 bułek.
Czytaj więcej »Oszukany sernik bez sera :). Powinno się go właściwie nazywać ciastem sernikowym, bo w smaku bardzo przypomina sernik. Jest puszysty i delikatny. Nie jest bardzo słodki, dlatego świetnym dodatkiem do niego jest sos malinowy, ale równie dobrze sprawdzi się każdy inny, na który mamy ochotę :).
Czytaj więcej »Pyszne, słodkie cytrynowe ciasteczka. Rozpływają się ustach przywodząc wspomnienie smaku z dzieciństwa :). Szybko rumienią się podczas pieczenia, trzeba ich pilnować w piekarniku! :)
Czytaj więcej »Przepis na moją ulubioną babkę cytrynową. Rozpływa się w ustach! Jest puszysta i wilgotna. Pięknie pachnie cytryną.
Czytaj więcej »Pyszny, sycący i pełen smaku pasztet z zielonej soczewicy, warzyw i pieczarek. Doskonała propozycja nie tylko dla wegetarian. Świetnie smakuje z dobrym pieczywem oraz świeżym lub kiszonym ogórkiem.
Czytaj więcej »Kolejny pomysł na faszerowane jajka. Przepis jest bardzo prosty i szybki w realizacji. Jajka smakują doskonale i pięknie się prezentują :).
Czytaj więcej »Sernik królewski to jeden z najlepszych serników! Masę serową wykładamy na ciemne, kruche ciasto, a wierzch posypujemy kakaową kruszonką. To doskonałe ciasto na co dzień i od święta!
Czytaj więcej »Rewelacyjny chleb z dodatkiem mąki żytniej i podsmażonej cebulki. Przygotowywany na zakwasie dzięki czemu jest wilgotny w środku i dłużej zachowuje świeżość. Świetnie smakuje z samym masłem i solą :), ale na kanapki z szynką czy serem też się sprawdzi :). Wpis jak przygotować zakwas na chleb znajdziecie tu a przepis na zwykły, pszenny chleb na zakwasie tu .
Czytaj więcej »Przepis na smaczny, prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim. Mięciutki i wilgotny w środku z brązową, chrupiącą skórką. Zachowuje świeżość dłużej niż chleb na drożdżach. Dobrze smakuje przez 3-4 dni. Wpis o tym jak przygotować zakwas do wypieku chleba znajdziecie tu .
Czytaj więcej »Chleb pieczony na prawdziwym, domowym zakwasie jest bardziej wartościowy niż jakiekolwiek inne pieczywo. Posiada sporo błonnika, witamin i składników mineralnych oraz bakterie kwasu mlekowego, które skutecznie usprawniają proces trawienia. Zaletą pieczywa na zakwasie jest również fakt, że długo zachowuje świeżość i dobry smak. Zakwas to po prostu dzikie drożdże powstałe w wyniku naturalnej fermentacji mąki z wodą. Jego przygotowanie jest proste, należy jedynie trzymać się rozkładu i zaglądać do niego przez 5 dni co 12 godzin. Piątego dnia możemy już upiec nasz pierwszy chleb. Na zakwasie można upiec zarówno chleb pszenny jak i żytni lub mieszany. Na zdjęciu pokazałam jak zakwas powinien wyglądać piątego, czyli ostatniego dnia hodowli.
Czytaj więcej »Pate z wątróbki drobiowej, to szybki w przygotowaniu francuski pasztecik, który nie wymaga pieczenia. Wszystkie składniki smażymy przez kilka minut, blendujemy, przelewamy do kokilek i schładzamy w lodówce. Całość nie zajmie dłużej niż 20 minut! Pasztet jest wyrazisty w smaku i dzięki sporej zawartości masła bardzo kremowy. Doskonale smakuje z pieczywem, świeżym tymiankiem lub musztardą i ogórkiem. Z podanej proporcji otrzymamy 4 małe kokilki.
Czytaj więcej »