Wpisy

poniedziałek, 23 lipca 2018

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Dzisiaj przepis na warzywny pasztet z cukinii z dodatkiem cebuli, czosnku, marchwi i żółtego sera, doprawiony sporą ilością ziół prowansalskich i tymianku. Może brzmi niepozornie, ale smakuje wspaniale! Pasztet ładnie trzyma formę, można go kroić co widać na zdjęciu. Przyznaję, że jest trochę pracochłonny, ale w zamian za naszą pracę dostajemy dużą keksówkę pysznego pasztetu i przez kilka dni nie musimy się głowić co na kanapki :).

Czytaj więcej »
piątek, 20 lipca 2018

Cukinia faszerowana mięsem i ziemniakami

Cukinia faszerowana mięsem i ziemniakami

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Jeśli zastanawiacie się co możecie przyrządzić z tego warzywa, podpowiadam : możecie je nafaszerować i zapiec. Będzie pysznie! Dzisiaj pokazuję mój ulubiony farsz do cukinii : z pysznym, kremowym puree ziemniaczanym połączonym z mięsem, pomidorami i parmezanem. Po zapieczeniu wierzch robi się chrupiący, środek pozostaje miękki, kremowy i rozpływa się w ustach! Polecam! 

Czytaj więcej »
czwartek, 19 lipca 2018

Pieczone gołąbki + przepis na sos pomidorowy do gołąbków

Pieczone gołąbki + przepis na sos pomidorowy do gołąbków

Tego dania nie trzeba nikomu przedstawiać! Absolutny hit jeśli chodzi o dania obiadowe w sezonie wiosna/lato :). Co roku kiedy kończy się zima, czekam aż pojawi się młoda kapusta i w końcu będą gołąbki. Dzisiaj pokazuję klasyczne gołąbki z mięsem, ale nie gotowane tylko pieczone w piekarniku. Układam je w naczyniu żaroodpornym, zalewam wywarem warzywnym i piekę. Wbrew pozorom nie jest to specjalnie skomplikowane danie do przyrządzenia :). Pieczone gołąbki smakują odrobinę inaczej niż te gotowane, ja uwielbiam obie wersje, a kto jeszcze nie jadł tych pieczonych niech łapie przepis i pędzi do kuchni! :)

Czytaj więcej »
lipca 19, 2018

Sałatka makaronowa z tuńczykiem, rukolą i oliwkami

Sałatka makaronowa z tuńczykiem, rukolą i oliwkami

Sałatka makaronowa z tuńczykiem, na którą przepis podaję poniżej, doskonale sprawdzi się w ramach szybkiego obiadu czy kolacji. Świetnie nadaje się również do zabrania w pojemniku do pracy, szkoły czy w podróż (dressing należy zabrać osobno i polać nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem). Jeśli lubicie możecie zamienić makaron na pełnoziarnisty, natomiast jeśli nie przepadacie za rukolą użyjcie dowolnej sałaty poszarpanej na małe kawałki.

Czytaj więcej »
sobota, 14 lipca 2018

Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki w maśle i białym winie

Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki w maśle i białym winie

Absolutnie doskonały sposób na przyrządzenie krewetek! Dzisiejszy przepis to minimum składników i efekt łał, krewetki są jędrne, smaczne, z dużą ilością czosnku i natki pietruszki w cudownym sosie, powstałym z oliwy, masła i białego wina, w którym maczamy pieczywo. Jeśli chodzi o przyrządzanie krewetek zawsze polecam szukać krewetek surowych, będą miały kolor szary, krewetki różowe są już obgotowane przez co po kolejnej obróbce termicznej tracą jędrność i odrobinę smaku. Z podanej proporcji otrzymamy dwie małe porcje, bardziej na przystawkę niż na danie główne.     PRZEPIS NA KREWETKI Z CZOSNKIEM I NATKĄ PIETRUSZKI W MAŚLE I BIAŁYM WINIE (2 małe porcje) Składniki : 300 g surowych, mrożonych, obranych krewetek 4 ząbki czosnku 50 ml wytrawnego lub półwytrawnego białego wina 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól Dodatkowo : pieczywo do podania Jak przygotować krewetki z czosnkiem i natką pietruszki w maśle i bia

Czytaj więcej »
piątek, 13 lipca 2018

Łosoś w sosie pomarańczowym

Łosoś w sosie pomarańczowym

Łosoś w sosie pomarańczowym to niebanalny pomysł na obiad lub kolację we dwoje. Dodatek świeżego imbiru w sosie dodaje mu pikanterii i wyrazistości. Najlepiej smakuje z ryżem i warzywami, np. gotowanymi na parze brokułami. Doskonale będzie tu również pasowała zielona fasolka szparagowa w azjatyckim stylu, przepis znajdziecie tu .

Czytaj więcej »
czwartek, 12 lipca 2018

Zielona fasolka szparagowa w azjatyckim stylu

Zielona fasolka szparagowa w azjatyckim stylu

Rozpoczął się już sezon na fasolkę szparagową. Fantastycznie smakuje w wersji klasycznej : gotowana ze smażoną bułką tartą. Dzisiaj pokazuję zieloną fasolkę szparagową w orientalnym wydaniu. Jest pyszna, chrupiąca, bardzo aromatyczna i lekko ostra dzięki takim dodatkom jak świeży imbir, czosnek i płatki chili. Polecam jako samodzielną przekąskę lub dodatek do dań azjatyckich!

Czytaj więcej »
lipca 12, 2018

Wafle przekładane masą kakaową

Wafle przekładane masą kakaową

Wafle przekładane masą kakaową to prosty i szybki w przygotowaniu deser. Żadne kupne wafle nie będą tak smakowały, jak te przygotowane w domu :). Każdy kęs przywodzi wspomnienie słodkiego smaku dzieciństwa :). Można je zajadać bez końca… PRZEPIS NA WAFLE PRZEKŁADANE MASĄ KAKAOWĄ Składniki : 250 g masła 100 g cukru 60 g pełnego mleka w proszku 4 łyżki kakao 4 łyżki wody 5 wafli Jak zrobić wafle przekładane masą kakaową : W garnku na małym ogniu rozpuścić masło. Dodać cukier, kakao i wodę. Mieszać aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Doprowadzić do zagotowania i zdjąć z palnika. Odstawić do ostudzenia. Następnie dodać mleko w proszku : stopniowo wsypywać jednocześnie szybko mieszając trzepaczką rózgową. Tak przygotowaną masą przełożyć wafle. Na blat położyć wafel, posmarować, nałożyć kolejny, posmarować i tak do skończenia masy. W lodówce na półce położyć ręcznik kuchenny, na niego przełożone masą wafle, na wafle dużą, ciężką k

Czytaj więcej »
środa, 11 lipca 2018

Wegetariańskie bolognese z soczewicą

Wegetariańskie bolognese z soczewicą

Dzisiaj przepis na wegetariański sos boloński z dodatkiem soczewicy zamiast mięsa. Chociaż jestem mięsożerna, bardzo lubię kuchnię roślinną i często przygotowuję tego typu dania. Wegetariańskie bolognese z soczewicą przyrządza się podobnie jak wersję mięsną, ale ma ono swój własny niepowtarzalny smak, który albo pokochacie albo nie :). Mi osobiście bardzo przypadł do gustu, sos jest aromatyczny, pełen warzyw i sycącej soczewicy. Polecam do wypróbowania i eksperymentowania z nowymi smakami :). PRZEPIS NA WEGETARIAŃSKIE BOLOGNESE Z SOCZEWICĄ (4 PORCJE) Składniki : 500 ml passaty pomidorowej 3 łyżki czerwonej soczewicy 3 łyżki zielonej soczewicy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 szklanka wody po 1 łyżeczce : oregano, bazylii, słodkiej wędzonej papryki i cukru oliwa sól Dodatkowo : ok. 100 g makaronu spaghetti na osobę parmezan Jak przygotować wegetariańskie bolognese z soczewicą : Cebulę, czosnek i

Czytaj więcej »
wtorek, 10 lipca 2018

Ekspresowy makaron z warzywami z patelni

Ekspresowy makaron z warzywami z patelni

Makaron z warzywami z patelni to przepis na szybki i smaczny obiad. Warzywa krótko smażymy, mają być jędrne i chrupiące, równocześnie gotujemy makaron. Całość przygotujecie w 20 minut! To świetny pomysł na ciepły, lekki i zarazem pełen warzyw posiłek.

Czytaj więcej »
czwartek, 5 lipca 2018

Chałka drożdżowa z kruszonką

Chałka drożdżowa z kruszonką

Chałka drożdżowa z kruszonką to pyszne, słodkie, domowe pieczywo. Świetnie smakuje posmarowana miodem, ulubionym dżemem czy konfiturą. Do tego szklanka mleka lub dobrej kawy i smaczne śniadanie mamy gotowe :). Proces wykonania takiej chałki nie jest trudny. Przygotowujemy ją z ciasta drożdżowego, które należy zapleść w odpowiedni sposób. W przepisie podałam link do filmiku, który pokazuje jak to zrobić. Jak podłapiecie początek, potem idzie już górki, zaplatamy jak zwykły warkocz :).

Czytaj więcej »