Wpisy

wtorek, 9 lipca 2019

Tarta z kurczakiem curry, papryką, szpinakiem i kukurydzą

Tarta z kurczakiem curry, papryką, szpinakiem i kukurydzą

Kolejna propozycja na wytrawną tartę, tym razem z kurczakiem curry, czerwoną papryką, szpinakiem i kukurydzą. Uwielbiam piec tego typu tarty. Dobrze smakują i na ciepło i na zimno, można je podać zarówno na obiad jak i na kolację.

Czytaj więcej »
niedziela, 7 lipca 2019

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka to świetna alternatywa dla gulaszu wołowego czy wieprzowego. Jest lżejszy, a równie smaczny! Przygotowuję go z mięsa gulaszowego, które kupuję u rzeźnika, można też użyć mięsa   z udźca z indyka, ale wówczas czas gotowania ulegnie zmianie. Przygotowuję go z dodatkiem pieczarek i czerwonej papryki. Podaję najczęściej z kaszą pęczak lub gryczaną, pasują też ziemniaki i makaron.

Czytaj więcej »
czwartek, 4 lipca 2019

Danie z jednej patelni : makaron z kiełbasą, pomidorami i serem

Danie z jednej patelni : makaron z kiełbasą, pomidorami i serem

Absolutnie fantastyczne danie z jednej patelni! Minimum pracy a efekt na pewno was zaskoczy. Wszystko przygotowujemy razem, nie gotujemy osobno makaronu, wrzucamy surowy z resztą składników. Makaron gotuję się w bulionie z kurczaka, mleku i pomidorach, w ten sposób powstaje przepyszny kremowy sos pomidorowy, który obkleja cały makaron. Całość na koniec posypujemy serem, który rozpuszcza się w kilka chwil. To doskonałe danie na szybki obiad lub kolację. Jest przepyszne, spróbujcie! :) Przepis znalazłam tu - klik . PRZEPIS NA MAKARON Z KIEŁBASĄ, POMIDORAMI I SEREM (3-4 porcje) Składniki : 250 g makaronu, użyłam cavatappi, mogą być kolanka lub świderki 1 mała kiełbasa (ok. 100 g) 1 puszka krojonych pomidorów 400 ml bulionu z kurczaka 100 ml mleka 2 garści startego żółtego sera 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy szczypta cukru sól Jak zrobić makaron z kiełbasą, pomidorami i serem : Kiełbasę pokroić w cienkie plastry. Cebulę i czosnek obrać, ce

Czytaj więcej »
środa, 3 lipca 2019

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Sezon na truskawki niebawem się skończy, więc to ostatni lub jeden z ostatnich przepisów z tymi owocami w tym roku :). Pierogi z truskawkami to klasyk, który przygotowuję chociaż raz latem. Świetnie smakują z dodatkiem dobrej, kwaśnej śmietany i cukru. Chyba nie znam nikogo kto by za nimi nie przepadał! Są proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto do pierogów z owocami przygotowuję jak zwykle, z dodatkiem oleju, który sprawia, że jest elastyczne. Kiedy faszeruję pierogi owocami, nie rozwałkowuję ciasta tak mocno jak do innych farszy i wycinam większe kółka, żeby nie naciągać zbyt mocno ciasta przy zalepianiu.  

Czytaj więcej »
poniedziałek, 1 lipca 2019

Truskawkowiec

Truskawkowiec

Bajecznie prosty sernik na zimno przygotowany z twarogu, musu i galaretek truskawkowych. Delikatny, można powiedzieć piankowy. Mocno truskawkowy! To z całą pewnością jedno ze smaczniejszych ciast, które można zrobić z truskawkami. Polecam! :)

Czytaj więcej »
środa, 26 czerwca 2019

Lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa

Pyszna, orzeźwiająca lemoniada truskawkowa. Najlepiej przygotować ją z dojrzałych owoców. Im słodsze owoce tym mniej dodanego cukru, najlepiej smakować i dosłodzić wedle potrzeby. Taka lemoniada to idealny napój na gorące dni.

Czytaj więcej »
wtorek, 25 czerwca 2019

Zupa botwinka

Zupa botwinka

Latem poza chłodnikami przygotowuję bardzo niewiele zup, ale ta z botwinki, czyli liści i korzeni buraka ćwikłowego musi się pojawić! Jeśli traficie botwinkę z maleńkimi buraczkami, kupcie dodatkowo 2 większe buraki. To właśnie one nadają jej tak pięknego koloru. Jeśli jednak wolicie coś na zimno przy tej pogodzie, przypominam też przepis na chłodnik z botwinki – klik .

Czytaj więcej »
poniedziałek, 24 czerwca 2019

Cukinia faszerowana pomidorami i serem

Cukinia faszerowana pomidorami i serem

Proste, lekkie danie, niewymagające wielu składników. Cukinia zapiekana z pomidorami, serem pleśniowym i mozzarellą, Całość doprawiona solą, pieprzem i oregano. Ciekawy pomysł na bezmięsne, nieskomplikowane danie, na obiad lub kolację.

Czytaj więcej »
czwartek, 20 czerwca 2019

Drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem

Drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem

Pyszne, puszyste i mięciutkie drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem. W sam raz na śniadanie lub podwieczorek. Rozpływają się w ustach! Takich drożdżówek w sezonie truskawkowym nie może zabraknąć!

Czytaj więcej »
środa, 19 czerwca 2019

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Pyszny bigos z młodej kapusty z dodatkiem cebuli, marchewki, dobrej kiełbasy i koperku. Jest ekspresowy w przygotowaniu. Całość zajmie nie dłużej niż 40 minut! Nie trzeba stać i gotować przez kilka dni jak to jest w przypadku tradycyjnego bigosu. Świetny na prosty, szybki obiad lub kolację.  

Czytaj więcej »
wtorek, 18 czerwca 2019

Sałatka z kapusty pekińskiej – idealna na grilla

Sałatka z kapusty pekińskiej – idealna na grilla

Lekka, świeża, kolorowa i chrupiąca sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czerwonej papryki, ogórka i kukurydzy. Całość polana klasycznym winegretem. Sałatkę najlepiej przygotować około pół godziny wcześniej, żeby smaki się przegryzły :). Świetnie pasuje jako dodatek do obiadu, do dań mięsnych i ryb, a także jako sałatka do dań z grilla.

Czytaj więcej »