Wpisy

sobota, 25 listopada 2017

Zupa jarzynowa z kalafiorem i brukselką

Zupa jarzynowa z kalafiorem i brukselką

Zupa jarzynowa to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i stworzenie posiłku pełnego witamin. Jeśli lubimy możemy ją zabielić dodając trochę śmietanki do zup.     

Czytaj więcej »
piątek, 24 listopada 2017

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty z dodatkiem cebuli, marchewki i natki pietruszki. Lekko słodka. Jest uniwersalna, pasuje do wielu dań. Można ja przyrządzać zarówno z młodej jak i starej kapusty. Składniki : kawałek białej kapusty (około 200g) 1 mała cebula 1 duża marchewka pęczek natki pietruszki sól, pieprz cukier ocet oliwa Sposób przygotowania : Kapustę drobno pokroić, wrzucić do miski, oprószyć solą, wymieszać. Cebule i marchew obrać. Cebule pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na grubych oczkach, natkę posiekać, dodać do kapusty. Dodać szczyptę soli i pieprzu, 2 łyżki octu, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki oliwy. Dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Ponownie wymieszać, posmakować, w razie potrzeby doprawić do smaku użytymi wcześniej składnikami. 

Czytaj więcej »
listopada 24, 2017

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotlety jaglane są świetną alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa a dla pozostałych ciekawym urozmaiceniem kuchennego repertuaru. Powinny być dobrze wysmażone, wtedy nie sprawiają problemu podczas smażenia przy przekładaniu ich na druga stronę i smakują najlepiej! Jeśli kotleciki słabo się lepią to znaczy, że masa jest albo zbyt mokra – wtedy dodajemy po trochu bułki tartej lub mąki, albo zbyt sucha – wówczas dodajemy trochę wody. Podajemy z ulubioną surówką. Składniki (8 sztuk) : 125 g suchej kaszy jaglanej ½ cebuli 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól, pieprz olej Sposób przygotowania kotlecików z kaszy jaglanej Kaszę jaglaną przepłukać na sicie, następnie przelać gorącą wodą. Wrzucić do garnka, zalać 1 szklanką wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut (aż wchłonie cały płyn i będzie miękka). Odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. M

Czytaj więcej »
czwartek, 23 listopada 2017

Bajgle

Bajgle

Bajgle to puszyste bułeczki z charakterystyczną dziurką w środku. To kultowe śniadaniowe pieczywo w USA, przywiezione tam i rozpowszechnione przez polskich żydów. Są dość czasochłonne w przygotowaniu, bułeczki muszą dwa razy wyrastać, a uformowane bajgle przed pieczeniem należy jeszcze obgotować. Składniki (8 sztuk) : 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru + 1 łyżka 300 ml wody 1 jajko 1 łyżka mleka mak lub sezam do posypania Sposób przygotowania : Przygotować zaczyn : do małej miseczki rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, sól, dodać gotowy zaczyn i resztę ciepłej wody (200 ml). Delikatnie mieszać łyżką aż ciasto zacznie zbijać się w kulę, wówczas przełożyć na blat i wyrabiać około 5 minut (aż będzie gładkie i elastyczne). Przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1

Czytaj więcej »
środa, 22 listopada 2017

Makaron ryżowy z kurczakiem i brokułem

Makaron ryżowy z kurczakiem i brokułem

Szybkie w przygotowaniu, lekkie i pełne smaku danie, które można przygotować zarówno na obiad jak i kolację. Płatki chili można zastąpić posiekaną papryczką chili. Składniki (2 porcje) : 100 g makaronu ryżowego 1 cebula 1 duża marchewka 1 brokuł 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka 2 łyżki sezamu ½ łyżeczki płatków chili sól sos sojowy oliwa Sposób przygotowania makaronu ryżowego z kurczakiem, brokułem i marchewką Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę sosu sojowego, wymieszać, odstawić. Cebulę i marchew obrać. Cebulę pokroić w grubsze piórka, marchew w grubsze słupki. Brokuł podzielić na różyczki, sezam uprażyć na patelni, przełożyć do małej miseczki, odstawić. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebule, po minucie dodać marchew, oprószyć solą, smażyć 5 minut często mieszając. Wstawić wodę do ugotowania brokułów. W między czasie przygotować makaron ryżowy według informacji z opakowania. B

Czytaj więcej »
wtorek, 21 listopada 2017

Murzynek z polewą czekoladową i kokosem

Murzynek z polewą czekoladową i kokosem

Ciasto z dzieciństwa. Tradycyjny murzynek, mocno czekoladowy i wilgotny. Z rozpływająca się w ustach polewą i dodatkiem wiórków kokosowych. Szybkie, bezproblemowe ciasto.

Czytaj więcej »
niedziela, 19 listopada 2017

Kurczak z warzywami i ryżem

Kurczak z warzywami i ryżem

Szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. W niespełna 30 minut możemy przyrządzić smaczny i pełnowartościowy posiłek. Kurczak z warzywami i ryżem świetnie nadaje się do zapakowania w pudełko i podgrzania w pracy podczas przerwy obiadowej .

Czytaj więcej »
sobota, 18 listopada 2017

Cukinia faszerowana ryżem i tuńczykiem

Cukinia faszerowana ryżem i tuńczykiem

Kolejny pomysł na faszerowaną cukinię. Jej delikatny smak świetnie łączy się z wyrazistym tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i pomidorami. Całość doprawiona tymiankiem i sosem sojowym. Szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu danie. Nie może się nie udać! Składniki : 4 cukinie 100 g ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 opakowanie krojonych pomidorów 2 puszki tuńczyka w wodzie 1 mała puszka kukurydzy tymianek sos sojowy sól, pieprz cukier oliwa Sposób przygotowania faszerowanej cukinii Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć, posolić i odstawić.  Ryż ugotować. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebule i czosnek, smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory, szczyptę soli i cukru. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut (aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje). Wówczas dodać ugotowany ryż, odsączonego tuńczyka i kukurydzę, doprawić szczyptą pieprzu, tymianku i sosem

Czytaj więcej »
piątek, 17 listopada 2017

Sałatka z tuńczykiem i rukolą

Sałatka z tuńczykiem i rukolą

Sałatka z rukolą, tuńczykiem, pomidorkami koktajlowymi, mini mozzarellą, czerwoną cebulą i cytrynowym dressingiem. Do przygotowania w 20 minut! Można ją spakować do pudełka i zabrać do pracy. Trzeba tylko pamiętać, żeby dressing zabrać osobno, np. w słoiczku i polać sałatkę bezpośrednio przed jedzeniem. Składniki (2 porcje) : 1 opakowanie rukoli 1 puszka tuńczyka w wodzie garść pomidorków koktajlowych ½ małej czerwonej cebuli 1 opakowanie mini mozzarelli Dressing : 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki oregano szczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania sałatki z tuńczykiem i rukolą Rukolę i pomidorki umyć. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki, pomidorki przekroić na pół. Mini mozzarellę i tuńczyka odsączyć. Tuńczyka podzielić widelcem na mniejsze kawałki. Przygotować dressing : wszystkie składniki umieścić w szklance i dokładnie wymieszać. Na talerzach układać rukolę, tuńczyka, pomidorki, mini mozzar

Czytaj więcej »
czwartek, 16 listopada 2017

Zupa z czerwoną soczewicą #1

Zupa z czerwoną soczewicą #1

Gęsta i sycąca zupa z czerwoną soczewicą. Wyrazista w smaku dzięki dodaniu przyprawy curry i ostrej papryki. Mocno rozgrzewa! PRZEPIS NA ZUPĘ Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ (6 porcji) Składniki : 120 g czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 opakowanie krojonych pomidorów 2 l wywaru warzywnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 ½ łyżeczki curry ½ łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki sól, pieprz cukier oliwa Jak zrobić zupę z czerwoną  soczewicą : Cebulę, czosnek i marchew obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w grubsze plastry, marchew w półplasterki.  Soczewicę przepłukać. Wywar doprowadzić do zagotowania, ściągnąć z palnika. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, czosnek, curry, słodką i ostrą paprykę. Smażyć często mieszając na niezbyt dużym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać marchew, soczewicę, pomidory i gorący wywar. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i

Czytaj więcej »
środa, 15 listopada 2017

Pielmieni

Pielmieni

Pielmieni to małe pierożki nadziewane zmielonym, surowym mięsem. Najczęściej do farszu wykorzystuje się mięso wieprzowe lub wieprzowe i wołowe w proporcji pół na pół. Są popularne w Rosji i na Ukrainie, gdzie podaje się je do wyboru : z masłem, śmietaną lub octem posypane sporą ilością czarnego pieprzu lub w rosole. Są soczyste i pyszne, zachwycą smakiem najbardziej wymagające podniebienia :).

Czytaj więcej »