Wpisy

niedziela, 26 listopada 2017

Ciasteczka kardamonowe z mąki pełnoziarnistej

Ciasteczka kardamonowe z mąki pełnoziarnistej

Ten przepis to świetna okazja do zabawy stempelkami! Choć stemplowanie nie jest takie proste jak się wydaje na pierwszy rzut oka, potrzeba trochę wprawy, żeby zrobić zgrabne ciasteczka, to nawet początkujący wypiekacz ciasteczek sobie poradzi! Ciasteczka są kruche i lekko korzenne z przyjemnym posmakiem kardamonu. Idealne do pozostawienia ze szklanka mleka dla świętego Mikołaja :) :) Źródło .

Czytaj więcej »
sobota, 25 listopada 2017

Zupa jarzynowa z kalafiorem i brukselką

Zupa jarzynowa z kalafiorem i brukselką

Zupa jarzynowa to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i stworzenie posiłku pełnego witamin. Jeśli lubimy możemy ją zabielić dodając trochę śmietanki do zup.     

Czytaj więcej »
piątek, 24 listopada 2017

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty z dodatkiem cebuli, marchewki i natki pietruszki. Lekko słodka. Jest uniwersalna, pasuje do wielu dań. Można ja przyrządzać zarówno z młodej jak i starej kapusty. Składniki : kawałek białej kapusty (około 200g) 1 mała cebula 1 duża marchewka pęczek natki pietruszki sól, pieprz cukier ocet oliwa Sposób przygotowania : Kapustę drobno pokroić, wrzucić do miski, oprószyć solą, wymieszać. Cebule i marchew obrać. Cebule pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na grubych oczkach, natkę posiekać, dodać do kapusty. Dodać szczyptę soli i pieprzu, 2 łyżki octu, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki oliwy. Dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Ponownie wymieszać, posmakować, w razie potrzeby doprawić do smaku użytymi wcześniej składnikami. 

Czytaj więcej »
listopada 24, 2017

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotlety jaglane są świetną alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa a dla pozostałych ciekawym urozmaiceniem kuchennego repertuaru. Powinny być dobrze wysmażone, wtedy nie sprawiają problemu podczas smażenia przy przekładaniu ich na druga stronę i smakują najlepiej! Jeśli kotleciki słabo się lepią to znaczy, że masa jest albo zbyt mokra – wtedy dodajemy po trochu bułki tartej lub mąki, albo zbyt sucha – wówczas dodajemy trochę wody. Podajemy z ulubioną surówką. Składniki (8 sztuk) : 125 g suchej kaszy jaglanej ½ cebuli 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól, pieprz olej Sposób przygotowania kotlecików z kaszy jaglanej Kaszę jaglaną przepłukać na sicie, następnie przelać gorącą wodą. Wrzucić do garnka, zalać 1 szklanką wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut (aż wchłonie cały płyn i będzie miękka). Odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. M

Czytaj więcej »
czwartek, 23 listopada 2017

Bajgle

Bajgle

Bajgle to puszyste bułeczki z charakterystyczną dziurką w środku. To kultowe śniadaniowe pieczywo w USA, przywiezione tam i rozpowszechnione przez polskich żydów. Są dość czasochłonne w przygotowaniu, bułeczki muszą dwa razy wyrastać, a uformowane bajgle przed pieczeniem należy jeszcze obgotować. Składniki (8 sztuk) : 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru + 1 łyżka 300 ml wody 1 jajko 1 łyżka mleka mak lub sezam do posypania Sposób przygotowania : Przygotować zaczyn : do małej miseczki rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, sól, dodać gotowy zaczyn i resztę ciepłej wody (200 ml). Delikatnie mieszać łyżką aż ciasto zacznie zbijać się w kulę, wówczas przełożyć na blat i wyrabiać około 5 minut (aż będzie gładkie i elastyczne). Przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1

Czytaj więcej »
środa, 22 listopada 2017

Makaron ryżowy z kurczakiem i brokułem

Makaron ryżowy z kurczakiem i brokułem

Szybkie w przygotowaniu, lekkie i pełne smaku danie, które można przygotować zarówno na obiad jak i kolację. Płatki chili można zastąpić posiekaną papryczką chili. Składniki (2 porcje) : 100 g makaronu ryżowego 1 cebula 1 duża marchewka 1 brokuł 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka 2 łyżki sezamu ½ łyżeczki płatków chili sól sos sojowy oliwa Sposób przygotowania makaronu ryżowego z kurczakiem, brokułem i marchewką Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę sosu sojowego, wymieszać, odstawić. Cebulę i marchew obrać. Cebulę pokroić w grubsze piórka, marchew w grubsze słupki. Brokuł podzielić na różyczki, sezam uprażyć na patelni, przełożyć do małej miseczki, odstawić. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebule, po minucie dodać marchew, oprószyć solą, smażyć 5 minut często mieszając. Wstawić wodę do ugotowania brokułów. W między czasie przygotować makaron ryżowy według informacji z opakowania. B

Czytaj więcej »
wtorek, 21 listopada 2017

Murzynek z polewą czekoladową i kokosem

Murzynek z polewą czekoladową i kokosem

Ciasto z dzieciństwa. Tradycyjny murzynek, mocno czekoladowy i wilgotny. Z rozpływająca się w ustach polewą i dodatkiem wiórków kokosowych. Szybkie, bezproblemowe ciasto.

Czytaj więcej »
niedziela, 19 listopada 2017

Kurczak z warzywami i ryżem

Kurczak z warzywami i ryżem

Szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. W niespełna 30 minut możemy przyrządzić smaczny i pełnowartościowy posiłek. Kurczak z warzywami i ryżem świetnie nadaje się do zapakowania w pudełko i podgrzania w pracy podczas przerwy obiadowej .

Czytaj więcej »
sobota, 18 listopada 2017

Cukinia faszerowana ryżem i tuńczykiem

Cukinia faszerowana ryżem i tuńczykiem

Kolejny pomysł na faszerowaną cukinię. Jej delikatny smak świetnie łączy się z wyrazistym tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i pomidorami. Całość doprawiona tymiankiem i sosem sojowym. Szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu danie. Nie może się nie udać! Składniki : 4 cukinie 100 g ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 opakowanie krojonych pomidorów 2 puszki tuńczyka w wodzie 1 mała puszka kukurydzy tymianek sos sojowy sól, pieprz cukier oliwa Sposób przygotowania faszerowanej cukinii Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć, posolić i odstawić.  Ryż ugotować. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebule i czosnek, smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory, szczyptę soli i cukru. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut (aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje). Wówczas dodać ugotowany ryż, odsączonego tuńczyka i kukurydzę, doprawić szczyptą pieprzu, tymianku i sosem

Czytaj więcej »
piątek, 17 listopada 2017

Sałatka z tuńczykiem i rukolą

Sałatka z tuńczykiem i rukolą

Sałatka z rukolą, tuńczykiem, pomidorkami koktajlowymi, mini mozzarellą, czerwoną cebulą i cytrynowym dressingiem. Do przygotowania w 20 minut! Można ją spakować do pudełka i zabrać do pracy. Trzeba tylko pamiętać, żeby dressing zabrać osobno, np. w słoiczku i polać sałatkę bezpośrednio przed jedzeniem. Składniki (2 porcje) : 1 opakowanie rukoli 1 puszka tuńczyka w wodzie garść pomidorków koktajlowych ½ małej czerwonej cebuli 1 opakowanie mini mozzarelli Dressing : 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki oregano szczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania sałatki z tuńczykiem i rukolą Rukolę i pomidorki umyć. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki, pomidorki przekroić na pół. Mini mozzarellę i tuńczyka odsączyć. Tuńczyka podzielić widelcem na mniejsze kawałki. Przygotować dressing : wszystkie składniki umieścić w szklance i dokładnie wymieszać. Na talerzach układać rukolę, tuńczyka, pomidorki, mini mozzar

Czytaj więcej »
czwartek, 16 listopada 2017

Zupa z czerwoną soczewicą #1

Zupa z czerwoną soczewicą #1

Gęsta i sycąca zupa z czerwoną soczewicą. Wyrazista w smaku dzięki dodaniu przyprawy curry i ostrej papryki. Mocno rozgrzewa! PRZEPIS NA ZUPĘ Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ (6 porcji) Składniki : 120 g czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 opakowanie krojonych pomidorów 2 l wywaru warzywnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 ½ łyżeczki curry ½ łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki sól, pieprz cukier oliwa Jak zrobić zupę z czerwoną  soczewicą : Cebulę, czosnek i marchew obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w grubsze plastry, marchew w półplasterki.  Soczewicę przepłukać. Wywar doprowadzić do zagotowania, ściągnąć z palnika. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, czosnek, curry, słodką i ostrą paprykę. Smażyć często mieszając na niezbyt dużym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać marchew, soczewicę, pomidory i gorący wywar. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i

Czytaj więcej »