Wpisy

sobota, 24 marca 2018

Pasztet z zielonej soczewicy

Pasztet z zielonej soczewicy

Pyszny, sycący i pełen smaku pasztet z zielonej soczewicy, warzyw i pieczarek. Doskonała propozycja nie tylko dla wegetarian. Świetnie smakuje z dobrym pieczywem oraz świeżym lub kiszonym ogórkiem.  

Czytaj więcej »
piątek, 23 marca 2018

Jajka faszerowane pastą chrzanową

Jajka faszerowane pastą chrzanową

Kolejny pomysł na faszerowane jajka. Przepis jest bardzo prosty i szybki w realizacji. Jajka smakują doskonale i pięknie się prezentują :).

Czytaj więcej »
marca 23, 2018

Sernik królewski

Sernik królewski

Sernik królewski to jeden z najlepszych serników! Masę serową wykładamy na ciemne, kruche ciasto, a wierzch posypujemy kakaową kruszonką. To doskonałe ciasto na co dzień i od święta!

Czytaj więcej »
czwartek, 22 marca 2018

Chleb pszenno-żytni z cebulą na zakwasie

Chleb pszenno-żytni z cebulą na zakwasie

Rewelacyjny chleb z dodatkiem mąki żytniej i podsmażonej cebulki. Przygotowywany na zakwasie dzięki czemu jest wilgotny w środku i dłużej zachowuje świeżość. Świetnie smakuje z samym masłem i solą :), ale na kanapki z szynką czy serem też się sprawdzi :). Wpis jak przygotować zakwas na chleb znajdziecie tu a przepis na zwykły, pszenny chleb na zakwasie tu .

Czytaj więcej »
marca 22, 2018

Prosty chleb pszenny na zakwasie

Prosty chleb pszenny na zakwasie

Przepis na smaczny, prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim. Mięciutki i wilgotny w środku z brązową, chrupiącą skórką. Zachowuje świeżość dłużej niż chleb na drożdżach. Dobrze smakuje przez 3-4 dni. Wpis o tym jak przygotować zakwas do wypieku chleba znajdziecie  tu .   

Czytaj więcej »
środa, 21 marca 2018

Zakwas na chleb krok po kroku

Zakwas na chleb krok po kroku

Chleb pieczony na prawdziwym, domowym zakwasie jest bardziej wartościowy niż jakiekolwiek inne pieczywo. Posiada sporo błonnika, witamin i składników mineralnych oraz bakterie kwasu mlekowego, które skutecznie usprawniają proces trawienia. Zaletą pieczywa na zakwasie jest również fakt, że długo zachowuje świeżość i dobry smak.   Zakwas to po prostu dzikie drożdże powstałe w wyniku naturalnej fermentacji mąki z wodą. Jego przygotowanie jest proste, należy jedynie trzymać się rozkładu i zaglądać do niego przez 5 dni co 12 godzin. Piątego dnia możemy już upiec nasz pierwszy chleb. Na zakwasie można upiec zarówno chleb pszenny jak i żytni lub mieszany. Na zdjęciu pokazałam jak zakwas powinien wyglądać piątego, czyli ostatniego dnia hodowli. 

Czytaj więcej »
wtorek, 20 marca 2018

Pate z wątróbki

Pate z wątróbki

Pate z wątróbki drobiowej, to szybki w przygotowaniu francuski pasztecik, który nie wymaga pieczenia. Wszystkie składniki smażymy przez kilka minut, blendujemy, przelewamy do kokilek i schładzamy w lodówce. Całość nie zajmie dłużej niż 20 minut! Pasztet jest wyrazisty w smaku i dzięki sporej zawartości masła bardzo kremowy. Doskonale smakuje z pieczywem, świeżym tymiankiem lub musztardą i ogórkiem. Z podanej proporcji otrzymamy 4 małe kokilki.

Czytaj więcej »
niedziela, 18 marca 2018

Łatwy chleb pszenny na drożdżach z makiem

Łatwy chleb pszenny na drożdżach z makiem

Bardzo prosty przepis na chleb pszenny na drożdżach. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z końcówką haka, odstawiamy do wyrośnięcia, następnie przekładamy do keksówki. Poradzą sobie z nim nawet osoby, które nigdy nie piekły chleba. Przepis jest sprawdzony, piekę ten chleb regularnie. Jest bardzo smaczny, wilgotny i sprężysty z chrupiąca skórką pełną maku. Bardzo dobrze smakuje również na drugi dzień. Polecam!

Czytaj więcej »
marca 18, 2018

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to klasyk wśród faszerowanych jaj. Proste i smaczne. Doskonale sprawdzą się nie tylko od święta na wielkanocnym stole, ale również na co dzień, na śniadanie, kolację a nawet jako zimna przekąską na imprezie. 

Czytaj więcej »
piątek, 16 marca 2018

Sałatka makaronowa z brokułem i jajkiem

Sałatka makaronowa z brokułem i jajkiem

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka makaronowa z brokułem gotowanym na parze, z jajkami, wędzonym łososiem i dressingiem musztardowym. Dobra na ciepło i na zimno. Można zabrać ją w pudełku do pracy, na wyjazd (dressing należy zabrać osobno w małym słoiczku, wymieszać i polać bezpośrednio przed jedzeniem).

Czytaj więcej »
czwartek, 15 marca 2018

Idealne racuchy drożdżowe!

Idealne racuchy drożdżowe!

Racuchy drożdżowe. Puszyste i chrupiące. Najlepiej smakują z dodatkiem ulubionej konfitury czy dżemu. Przepis na szybszą wersję racuchów z jabłkami z dodatkiem proszku do pieczenia i sody tutaj :). Smacznego!

Czytaj więcej »