Wpisy

piątek, 8 czerwca 2018

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Bułeczki z suszonymi pomidorami

To moje ulubione bułeczki. Mięciutkie, z dużą ilością kawałków suszonych pomidorów w środku, które nadają im wspaniałego smaku! Świetne na kanapki z serem lub szynką. Ciasto jest dość luźne dlatego wyrabiamy je mikserem. Przy formowaniu bułeczek, należy troszkę podsypać każdy kawałek ciasta mąką, ale nie przesadzajmy z jej ilością, bo bułki wyjdą suche ;) .

Czytaj więcej »
czwartek, 7 czerwca 2018

Chleb z oliwkami pieczony w garnku żeliwnym

Chleb z oliwkami pieczony w garnku żeliwnym

Fantastyczny chleb pszenny z mocno chrupiącą skórką i dodatkiem oliwek. Jedyna jego wada? Za szybko znika! To kolejny chlebek pieczony w garnku żeliwnym. Przypominam inne, również pieczone w ten sposób : chleb na ciemnym piwie z garnka chleb pszenny pieczony w garnku chleb z garnka z chrupiącym boczkiem

Czytaj więcej »
czerwca 07, 2018

Chleb tostowy

Chleb tostowy

Dzisiaj przepis na prosty i bardzo smaczny chleb tostowy, właściwie nazwałabym go kanapkowym, bo świetnie smakuje również bez zapiekania! Jest mięciutki i zachowuje świeżość przynajmniej przez 2 dni (dłużej się u nas nigdy nie zachował więc nie wiem jak jest na 3 dzień ;)). Wyrabiamy go mikserem, nie wymaga długiego czasu wyrastania. Bardzo polecam zwłaszcza, że skład sklepowych chlebów tostowych niestety pozostawia wiele do życzenia.

Czytaj więcej »
środa, 6 czerwca 2018

Tabbouleh

Tabbouleh

Tabbouleh inaczej sałatka libańska to klasyk kuchni arabskiej. Jest lekka, dużo w niej warzyw i natki pietruszki, całość dopełnia cytrynowo - czosnkowy dressing. Można przyrządzić ją również z kaszy bulgur, ja osobiście wolę kuskus. Jeśli chcecie dodajcie do niej też trochę posiekanej mięty. Można traktować ją jako samodzielne danie lub dodatek, np. do dań z grilla.   PRZEPIS NA TABBOULEH (2 porcje) Składniki : ½  szklanki suchej kaszy kuskus ½ cebuli 1 pomidor ½ świeżego ogórka ½ czerwonej papryki ½ pęczka natki pietruszki Dressing : 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz Jak zrobić tabbouleh : Kuskus wsypać do dużej miski, przygotować według informacji na opakowaniu. Cebulę i ogórek obrać. Wszystkie warzywa tj. cebulę, pomidor, ogórek i paprykę pokroić w niedużą kostkę, wsypać do małej miski, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Natkę pietruszki posiekać. Przygotować dressing : do małej miseczki wlać oliwę i

Czytaj więcej »
czerwca 06, 2018

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami

Fantastyczna zapiekanka z ryżem, kurczakiem i mnóstwem warzyw! Całość zapieczona oczywiście pod ulubionym żółtym serem. To dość szybkie w przygotowaniu danie, myślę, że uwiniecie się z całością w 20 minut, a w czasie kiedy zapiekanka siedzi w piekarniku (45 minut), możecie zrobić coś dla siebie (albo posprzątać :)) ).  

Czytaj więcej »
niedziela, 3 czerwca 2018

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Klasyczny sernik na kruchym cieście, z pyszną , wilgotną masą serową,  brzoskwiniami, pianką i kruszonką. Doskonały od święta i na co dzień. Należy przechowywać go w lodówce. Przez kolejne 2-3 dni nadal będzie smakował znakomicie! 

Czytaj więcej »
piątek, 1 czerwca 2018

Marynowany schab z grilla

Marynowany schab z grilla

Sezon grillowy w pełni, dzisiaj przepis na prostą marynatę do schabu. Mięso najlepiej zostawić w marynacie na całą noc. Tak przygotowany schab można grillować zarówno na grillu tradycyjnym jak i elektrycznym. Podany czas grillowania jest czasem orientacyjnym i zależy od tego jak mocno mamy rozpalony grill.

Czytaj więcej »
czwartek, 31 maja 2018

Domowe drożdżówki z malinami i kruszonką

Domowe drożdżówki z malinami i kruszonką

Dzisiaj przepis na pyszne, domowe drożdżówki z malinami i kruszonką. Kwaskowość malin idealnie równoważy słodka kruszonka. Są mięciutkie i pełne owoców (mieści się ich tam naprawdę sporo! :)). To moje drożdżówki numer 1. Z podanej proporcji otrzymacie 10 drożdżówek. Polecam! Smacznego! :)

Czytaj więcej »
środa, 30 maja 2018

Włoska sałatka makaronowa

Włoska sałatka makaronowa

Pyszna, sycąca sałatka makaronowa, pełna warzyw! Wspaniale pachnie oliwą, serem i warzywami. Do jej przygotowania użyłam mrożonej fasolki i groszku, ale w sezonie oczywiście korzystajcie ze świeżych! Smacznego!

Czytaj więcej »
poniedziałek, 28 maja 2018

Domowa lemoniada – najlepszy przepis!

Domowa lemoniada – najlepszy przepis!

Nic tak cudownie nie gasi pragnienia i nie orzeźwia jak szklanka domowej lemoniady! To idealny napój na upalne dni! Dla mnie sekretem udanej lemoniady jest połączenie soku z cytryny z sokiem z limonki. To właśnie limonka nadaje lemoniadzie właściwego smaku. Ciepła woda w przepisie jest po to, żeby łatwo rozpuścić miód w wodzie.

Czytaj więcej »
sobota, 26 maja 2018

Penne all’arrabbiata

Penne all’arrabbiata

All’arrabiatta to pikantny, pomidorowy, włoski sos do makaronu, przygotowywany na bazie podsmażonej na oliwie papryczki chili i czosnku. Jest szybki w przygotowaniu, tani i niezwykle smaczny. Zdecydowanie mój numer 1 wśród sosów do makaronu  :) . Bardzo polecam!  :)

Czytaj więcej »