Wpisy

poniedziałek, 3 grudnia 2018

Ciasto na pierogi – najlepszy przepis!

Ciasto na pierogi – najlepszy przepis!

Podstawowy przepis na ciasto na pierogi zawiera tylko 3 składniki : mąkę, sól i gorąca wodę. Przez wiele lat właśnie tak je przygotowywałam. Po jakimś czasie spróbowałam wersji z dodatkiem oleju i to był strzał w dziesiątkę! Ciasto jest bardziej elastyczne i sprężyste. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Można je rozwałkować bardzo cienko i nie pęka.

Czytaj więcej »
sobota, 1 grudnia 2018

Pasta jajeczna z curry

Pasta jajeczna z curry

Niedawno pokazywałam przepis na klasyczną pastę jajeczną ze szczypiorkiem – klik . Dzisiaj wersja na orientalna nutę z dodatkiem przyprawy curry. Słyszałam o tej paście na długo przedtem zanim ją przyrządziłam. Nie mogłam przekonać się do tego połączenia, w końcu jednak spróbowałam i od tamtej pory robię ją regularnie. Bardzo nam posmakowała :).

Czytaj więcej »
piątek, 30 listopada 2018

Chleb pszenny na maślance

Chleb pszenny na maślance

Kolejny przepis na domowe pieczywo : chleb pszenny na maślance. Chlebek jest mięciutki, ma dobrze wypieczoną górną skórkę, w środku jest wilgotny. Dzięki użyciu maślanki zachowuje dłużej świeżość. Wyrabiamy go mikserem z końcówką haków. Maślankę do przygotowania chleba należy wcześniej ogrzać do temperatury pokojowej!

Czytaj więcej »
poniedziałek, 26 listopada 2018

Chleb żytni razowy na zakwasie

Chleb żytni razowy na zakwasie

Jakiś czas temu podawałam przepis na chleb żytni jasny na zakwasie – klik , dzisiaj podaję przepis na chleb żytni z mąką razową. Sposób przygotowania jest identyczny, różnica jest taka, że część mąki wymieniamy na mąkę razową, dodajemy odrobinę więcej zakwasu i wody. Chlebek może przez to troszkę dłużej wyrastać, bo mąką razowa jest cięższa od mąki jasnej. Przypominam również wpis jak zrobić zakwas na chleb krok po kroku - klik .

Czytaj więcej »
listopada 26, 2018

Krem z brokułów

Krem z brokułów

Krem z brokułów to zupa, którą gotuję każdej jesieni. Sekretem jej dobrego smaku jest podsmażony na oliwie czosnek, który dodaje do gotującej się zupy. Przepis jest bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu, jeśli macie gotowy bulion z kurczaka. Zupa jest gęsta i dość sycąca, dobrze rozgrzeje w chłodny dzień! Jeśli lubicie możecie podać ją z grzankami lub prażonymi ziarnami słonecznika czy pestkami dyni.

Czytaj więcej »
czwartek, 22 listopada 2018

Pasztet wieprzowo-drobiowy

Pasztet wieprzowo-drobiowy

Mieszany pasztet z łopatki wieprzowej, uda z kurczaka i wątróbki drobiowej z dodatkiem warzyw. Doprawiony odrobiną majeranku i gałki muszkatołowej. Ma idealną konsystencje, można go kroić, jednocześnie łatwo rozsmarowuje się na pieczywie. Jest dość wyrazisty w smaku, jeśli lubicie bardziej delikatne smaki, przypominam przepis na pasztet drobiowy – klik .

Czytaj więcej »
środa, 21 listopada 2018

Pulpety w sosie koperkowym na śmietanie

Pulpety w sosie koperkowym na śmietanie

Smaczne, proste danie, które lubią i dzieci i dorośli. Gotowane pulpety w sosie koperkowym z dodatkiem śmietany. Doskonale smakują z ziemniaczanym puree lub ryżem. Świetnym dodatkiem będzie gotowana marchewka lub marchewka z groszkiem. Jeśli wolicie lżejszą wersję sosu bez śmietany przypominam przepis na lekkie, gotowane pulpety z kurczaka w lekkim sobie koperkowym – klik .

Czytaj więcej »
wtorek, 20 listopada 2018

Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Tuńczyk i suszone pomidory to bardzo smaczny duet :). Do tego odrobina czosnku podsmażonego na dobrej oliwie, trochę natki pietruszki i parmezan i ekspresowy makaron gotowy. Dobra opcja dla zabieganych i jak złapie nas leń. Polecam do wypróbowania! :)

Czytaj więcej »
sobota, 17 listopada 2018

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką

Jedna z najbardziej popularnych polskich zup. Lekka, pełna warzyw zupa kalafiorowa, ugotowana na bulionie warzywnym. Jest jedną z nielicznych zup, które zabielam, ale jeśli nie lubicie śmietany w zupie to nie musicie tego robić i tak będzie pyszna! :)

Czytaj więcej »
listopada 17, 2018

Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami

Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami

Bułki z mąki pszennej i jasnej mąki orkiszowej z dużą ilością ziaren. Ja przeważnie posypuję bułeczki ziarnami słonecznika, pestkami dyni i siemieniem lnianym, ale jeśli lubicie użyjcie też maku czy sezamu. Przypieczone ziarna na wierzchu bułek smakują rewelacyjnie i przyjemnie chrupią :).

Czytaj więcej »
czwartek, 15 listopada 2018

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i dużą ilością ziaren. Ma mocno chrupiącą skórkę i zwarty, elastyczny miąższ. Do jego przygotowania potrzebujemy koszyka rozrostowego, jeśli chcecie regularnie piec chleby polecam się w niego zaopatrzyć :). Przepis pochodzi z książki P. Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia. PRZEPIS NA CHLEB PSZENNY WIELOZIARNISTY Zaczyn : 10 g świeżych drożdży 100 ml letniej wody 100 g mąki pszennej Ciasto : 400 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g ziaren : siemię lniane, słonecznik, dynia 300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli Jak zrobić chleb pszenny wieloziarnisty : Najpierw należy przygotować zaczyn (przygotowujemy go w dużej misce, do której później dodamy pozostałe składniki na chleb) : drożdże wymieszać z wodą, dodać mąkę, ponownie wymieszać, zakryć kuchenną ściereczką i ostawić na 30-60 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas pr

Czytaj więcej »