Wpisy

piątek, 8 lutego 2019

Fińska zupa rybna z łososiem i ziemniakami

Fińska zupa rybna z łososiem i ziemniakami

Dzisiaj przepis na delikatną zupę rybną prosto z Finlandii – lohikeitto. To bardzo prosta zupa z niewielu składników. Przygotowuje się ją na wywarze warzywnym, z podsmażoną na maśle cebulą, dużą ilością łososia i ziemniaków. Całość dopełnia odrobina śmietanki i koperek. Bardzo prosto i bardzo smacznie!  

Czytaj więcej »
czwartek, 7 lutego 2019

Hit! Ciasteczka brownie

Hit! Ciasteczka brownie

Te ciastka to prawdziwy hit! To absolutnie i bezwzględnie najlepsze czekoladowe ciastka jakie istnieją na tym świecie! Nie znam nikogo kto ich spróbował i nie oszalał na ich punkcie :). Mają pięknie popękany wierzch, duże kawałki czekolady i rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy, klejący zęby środek. Bardzo polecam do wypróbowania!  

Czytaj więcej »
środa, 6 lutego 2019

Na kanapki : pasta z wędzonej makreli i twarogu

Na kanapki : pasta z wędzonej makreli i twarogu

Prosta pasta kanapkowa z wędzonej makreli i twarogu z dodatkiem świeżego koperku i śmietany. To pomysł na pyszną kolację lub śniadanie w 10 minut :). Pasta jest pożywna, sycąca i zdrowa. Jeśli lubicie tego typu pasty, przypominam również przepis na pastę z makreli, jajek i ogórków kiszonych – klik .  

Czytaj więcej »
wtorek, 5 lutego 2019

Bułki pszenno-żytnie – prosty przepis!

Bułki pszenno-żytnie – prosty przepis!

Jeszcze jeden przepis (i na pewno nie ostatni! :)) na domowe bułeczki, tym razem z mąki pszennej i żytniej. Są miękkie, puszyste i mają sprężysty miąższ. Najprostszy możliwy skład : mąką, woda, sól, drożdże, cukier. 

Czytaj więcej »
czwartek, 31 stycznia 2019

Kotlety ziemniaczane – prosty przepis!

Kotlety ziemniaczane – prosty przepis!

Smaczne, proste kotlety z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem podsmażonej cebulki z czosnkiem i świeżych ziół : natki pietruszki i koperku. Mogą być dodatkiem na przykład do gulaszu lub być głównym daniem w towarzystwie sosu pieczarkowego i ulubionej surówki. Do ich przygotowania świetnie nadadzą się również ziemniaki z poprzedniego dnia. Przepis na sos pieczarkowy - klik . Przepis na surówkę z kiszonej kapusty - klik .

Czytaj więcej »
wtorek, 29 stycznia 2019

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Domowe drożdżówki z nadzieniem makowym, w którym znajdziemy takie pyszności jak rodzynki, orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, ekstrakt migdałowy i cynamon. Są dość pracochłonne, dlatego do ich przygotowania wykorzystuję gotowy, zmielony mak, który można dostać w większości marketów.  

Czytaj więcej »
poniedziałek, 28 stycznia 2019

Gulasz wieprzowy po myśliwsku

Gulasz wieprzowy po myśliwsku

Gulasz z szynki wieprzowej w wersji myśliwskiej : z dużą ilością grzybów i ogórkiem kiszonym, doprawiony jałowcem, zielem angielskim, liściem laurowym, papryką i majerankiem. Doskonałe danie jednogarnkowe dla całej rodziny.

Czytaj więcej »
sobota, 26 stycznia 2019

Muffiny z szynką, serem i suszonymi pomidorami

Muffiny z szynką, serem i suszonymi pomidorami

Muffiny kojarzą się ze słodkimi babeczkami, ale można je również przygotować w wersji wytrawnej i uwierzcie mi są bardzo, bardzo dobre! Z powodzeniem zastąpią kanapkę na śniadanie lub kolację i są świetną przekąską w ciągu dnia. Można je zapakować do pudełka i zabrać do szkoły, pracy czy w podróż. Dzisiaj pokazuje Wam wersję z szynką, serem i suszonymi pomidorami. Polecam do wypróbowania!

Czytaj więcej »
piątek, 25 stycznia 2019

Chleb piwno-cebulowy na zakwasie

Chleb piwno-cebulowy na zakwasie

Pyszny chleb żytni na zakwasie, przygotowany z dodatkiem piwa pszenicznego i podsmażonej cebuli. To jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Ma mocno chrupiąca skórkę i mokry, sprężysty miąższ. Znakomity na kanapki z dobrym serem lub szynką.

Czytaj więcej »
środa, 23 stycznia 2019

Rozgrzewająca herbata z pomarańczą i imbirem

Rozgrzewająca herbata z pomarańczą i imbirem

Najlepsza herbata na zimowe dni! Wspaniale pachnie pomarańczą i goździkami. Taka herbata nie tylko przyjemnie rozgrzeje, ale na pewno też poprawi nasze samopoczucie :). PRZEPIS NA ROZGRZEWAJĄCA HERBATĘ Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM Składniki : 1 szklanka czarnej herbaty 5 goździków 1 gwiazdka anyżu 3 plasterki imbiru 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki miodu (lub do smaku) 1 plaster pomarańczy Jak przygotować rozgrzewająca herbatę z pomarańcza i imbirem : Do parzącej się herbaty dodać goździki, anyż i plasterki imbiru. Do zaparzonej i lekko przestudzonej herbaty dodać sok z pomarańczy. Dosłodzić do smaku miodem. Plaster pomarańczy pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do kubka z herbatą. 

Czytaj więcej »
wtorek, 22 stycznia 2019

Domowa chińszczyzna, czyli kurczak w pięciu smakach

Domowa chińszczyzna, czyli kurczak w pięciu smakach

Kurczak w pięciu smakach to jedno z bardziej popularnych dań kuchni chińskiej. W mieszance pięciu smaków odnajdziemy smak słodki, gorzki, słony, kwaśny i ostry, a w jej skład zazwyczaj wchodzi anyż gwiaździsty, goździki, cynamon, koper włoski i pieprz syczuański. Nadaje przygotowanym z jej dodatkiem daniom bardzo wyrazistego, charakterystycznego smaku. Dania tego typu przygotowujemy metoda stir-fry, czyli krótko smażymy na małej ilości tłuszczu, cały czas mieszając. Warzywa powinny się obsmażyć, ale nadal być jędrne.

Czytaj więcej »