Wpisy

czwartek, 11 kwietnia 2019

Pasta jajeczna z szynką i serem

Pasta jajeczna z szynką i serem

Pasta jajeczna jest najprostszą i najbardziej popularną pastą kanapkową przygotowywaną w domu. Dzisiaj pokazuję ją w wersji deluxe z dobrą szynką i serem. Jest pyszna! Przypominam też inne przepisy na pastę jajeczną : pasta jajeczna ze szczypiorkiem pasta jajeczna z curry

Czytaj więcej »
środa, 10 kwietnia 2019

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, jajkiem i papryką

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, jajkiem i papryką

Uwielbiam sałatki ryżowe za to, że są błyskawiczne w przygotowaniu i dość sycące. Połączenie ryżu, tuńczyka i jajek jest popularne i sprawdzone, ja do tej kombinacji dorzucam jeszcze chrupiące warzywa : paprykę, kukurydzę i ogórka. Całość doprawiam solą, pieprzem i obowiązkowo dobrym majonezem! Prosto i smacznie :). Sałatka dobrze smakuje również następnego dnia, można ją zabrać w pojemniku do pracy.

Czytaj więcej »
wtorek, 9 kwietnia 2019

Ciasto Raffaello bez pieczenia

Ciasto Raffaello bez pieczenia

Rewelacyjne ciasto bez pieczenia inspirowane popularnymi kuleczkami Raffaello. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jedyne co trwa dość długo to studzenie budyniu, około 4 godziny. Należy to wziąć pod uwagę przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Ciasto bazuje na kremie budyniowym, bardzo ważne jest to, żeby masło i budyń były w tej samej, pokojowej temperaturze. Ja przekładam masę krakersami, ale można zamiast nich użyć zwykłych herbatników. Dla mnie krem jest na tyle słodki, że wolę nie dokładać słodyczy herbatnikami, ale wybór należy do Was. Ciasto niestety, choć robi się szybko i nie wymaga pieczenia, musi odstać swoje w lodówce. Myślę, że te 12 godzin to minimum, ja odstawiam na całą dobę, w tym czasie wszystko ładnie się przegryzie, a krakersy zmiękną.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Kotlety jajeczno-brokułowe z serem

Kotlety jajeczno-brokułowe z serem

Kolejna wariacja na temat kotletów jajecznych. Tym razem bardzo smaczne połączenie jajek, brokułów i sera. Smaczny, prosty, bezmięsny obiad.

Czytaj więcej »
sobota, 6 kwietnia 2019

Pizza na cienkim cieście

Pizza na cienkim cieście

Idealna domowa pizza na cienkim cieście! Ma chrupiący spód i lekko wyrośnięte, puszyste brzegi. Sekretem smacznej pizzy jest nie tylko dobry przepis na ciasto, ale również sposób pieczenia. Najlepiej piec ją krótko w bardzo wysokiej temperaturze (250 stopni, u mnie najlepiej sprawdza się termoobieg z dolną grzałką). Blachę z piekarnika należy rozgrzać razem z piekarnikiem i surowy placek kłaść na gorącą blaszkę.  Przypominam też inne przepisy na pizzę i sos : sos pomidorowy do pizzy przepis na pizzę przepis na pizzę nagrubym cieście

Czytaj więcej »
środa, 3 kwietnia 2019

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Tradycyjna, polska zupa z kiszonych ogórków, lekko kwaskowa, gotowana na mięsnym wywarze (można ją przygotować również na bulionie warzywnym). Dzisiaj pokazuję wersję przygotowaną na bulionie drobiowym, ta tradycyjna ogórkowa na żeberkach też za jakiś czas pojawi się na stronie :). Zupa jest dość treściwa, pełna warzyw. Jeśli przygotowujemy ją na świeżo ugotowanym rosole możemy dorzucić do niej trochę mięsa z kurczaka. Jeśli lubimy można ją również zabielić śmietanką.

Czytaj więcej »
wtorek, 2 kwietnia 2019

Jabłecznik mojej Mamy (przepis na dużą blachę)

Jabłecznik mojej Mamy (przepis na dużą blachę)

Absolutnie najlepszy i najsmaczniejszy jabłecznik jaki tylko można upiec :). Chociaż najlepiej smakuje u mamy tym razem postanowiłam podkraść przepis i zrobić sama. Jego przygotowanie jest dość proste, spodu nie trzeba podpiekać, jabłka dajemy surowe. Po upieczeniu ciasto jest przyjemnie mięciutkie, rozpływa się w ustach :).

Czytaj więcej »
poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Racuchy z jabłkami na kefirze

Racuchy z jabłkami na kefirze

Był już przepis na tradycyjne racuchy drożdżowe – klik , na racuchy na proszku do pieczenia – klik , a dzisiaj pokazuje przepis na racuchy z jabłkami na sodzie i kefirze. Zamiana mleka na kefir i dodatek ubitych białek sprawia, że racuchy są bardziej delikatne w smaku i puszyste. Dosłownie rozpływają się w ustach! Idealne na śniadanie, obiad lub kolację. Najczęściej podaję je posypane cukrem pudrem lub posmarowane ulubionym dżemem, pycha! Szybko i smacznie :).

Czytaj więcej »
sobota, 30 marca 2019

Pierś z kurczaka w kremowym sosie z suszonymi pomidorami

Pierś z kurczaka w kremowym sosie z suszonymi pomidorami

Soczyste kawałki kurczaka w delikatnym, kremowym sosie z suszonymi pomidorami to propozycja na prosty, ale elegancki obiad. Sprawdzi się przy niedzieli i od święta. Sos na bazie śmietanki i suszonych pomidorów smakuje rewelacyjnie! Doskonałym dodatkiem do tego dania jest ziemniaczane puree i brokuły lub szparagi.    

Czytaj więcej »
czwartek, 28 marca 2019

Pieczona pierś z indyka na kanapki

Pieczona pierś z indyka na kanapki

Dzisiaj przepis na pyszną, domową wędlinę. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Dzięki niewielkiemu wysiłkowi otrzymujemy spory kawałek zdrowej, nie naszpikowanej niczym niepotrzebnym wędliny. Tak przygotowana pierś z indyka jest delikatna w smaku i soczysta. Zachowuje świeżość do 6 dni.

Czytaj więcej »
wtorek, 26 marca 2019

Kotlety jajeczne ze szpinakiem

Kotlety jajeczne ze szpinakiem

Do klasycznych kotletów jajecznych (przepis tu – klik ) jako dodatek często przygotowuję szpinak. Jajka i szpinak bardzo się lubią i smakują rewelacyjnie i ostatnio naszła mnie myśl dlaczego nie wsadzić wszystkiego w kotlet :). Tak oto powstały rewelacyjne kotlety jajeczne ze szpinakiem. Jak dla mnie bomba! Wielbiciele szpinaku będą zadowoleni. Podaję je z ziemniaczanym puree i szklanką kefiru. Tani, prosty obiad :).

Czytaj więcej »