Wpisy

wtorek, 28 maja 2019

Ciasto styropian z wiśniami

Ciasto styropian z wiśniami

Ciasto styropian z wiśniami to pyszny sernik bez dodatku sera na półkruchym cieście. Masa powstaje z białek ubitych z cukrem, wymieszanych z proszkiem budyniowym i kwaśną śmietaną. Ciasto jest delikatne, miękkie, nie tak mocno zbite jak klasyczny sernik. Jest baaardzo smaczne! Możemy je przygotować z ulubionymi owocami : świetnie pasują jagody czy brzoskwinie z puszki.

Czytaj więcej »
czwartek, 23 maja 2019

Zupa ze szparagami

Zupa ze szparagami

Fantastyczna wiosenna zupa z zielonymi szparagami, ziemniakami i wędzonym boczkiem. Całość doprawiona koperkiem i zabielona kwaśną śmietaną. Zupa jest pyszna i kremowa. Obowiązkowa w sezonie na szparagi!

Czytaj więcej »
wtorek, 21 maja 2019

Sałatka z porem i jajkami

Sałatka z porem i jajkami

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z porem, jajkami, szynką, ogórkami konserwowymi i kukurydzą. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, dlatego warto przygotować ją wcześniej. Sprawdzi się ot tak na śniadanie lub kolację, a także od święta i na imprezie.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 20 maja 2019

Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem + test patelni WOLL

Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem + test patelni WOLL

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem. Proste, szybkie jednogarnkowe danie. W sam raz na lekki, ale pożywny obiad. Przyrządziłam je na patelni WOLL Saphire Lite , którą testuje od kilku tygodni.  Bardzo dużo gotuję i niestety to właśnie patelnia jest sprzętem, który w mojej kuchni zużywa się najszybciej. Korzystałam z patelni ceramicznych, teflonowych i z powłoką tytanową i do tej pory nie trafiłam na taką, która posłużyłabym mi dłużej niż dwa lata, dlatego z chęcią przyjęłam propozycję przetestowania patelni WOLL z powłoką tytanowo-szafirową .

Czytaj więcej »
wtorek, 14 maja 2019

Ekspresowy kurczak teriyaki z ryżem

Ekspresowy kurczak teriyaki z ryżem

Ekspresowa, uproszczona wersja klasycznego japońskiego dania – kurczaka w sosie teriyaki. W niespełna 15 minut przygotujecie kawałki mięsa w charakterystycznym słodko-słono-kwaśnym sosie. Tak przygotowanego kurczaka podaję z ryżem i warzywami gotowanymi na parze. To pyszny pomysł na szybki obiad lub kolację na ciepło.    

Czytaj więcej »
poniedziałek, 13 maja 2019

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Prosta i bardzo smaczna zupa pieczarkowa z dodatkiem ziemniaków, marchewki, korzenia pietruszki i selera. Jest gęsta i sycąca. Przygotowuję ją na wywarze warzywnym, ale można również użyć bulionu drobiowego. Jeśli lubimy zupę można zabielić. Przypominam również inną wersję zupy pieczarkowej, gotowanej na rosole z dodatkiem makaronu – klik .

Czytaj więcej »
sobota, 11 maja 2019

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Uwielbiam ten moment kiedy na straganach pojawiają się sezonowe owoce i warzywa. Pojawienie się rabarbaru zawsze uświadamia mi, że już za chwilę już za moment pojawią się nasze polskie, cudowne truskawki, których wyczekuję z jeszcze większą niecierpliwością! Wracając do rabarbaru – placek z tym owocem to chyba najwspanialsze wiosenne ciasto! Kwaskowy rabarbar idealnie współgra ze słodką bezą. Ciasto jest proste i mało czasochłonne. Obowiązkowe w sezonie! Polecam :).  

Czytaj więcej »
piątek, 10 maja 2019

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Prosty przepis na pyszne, delikatne w smaku risotto z dodatkiem zielonych szparagów. To fajny pomysł na obiad lub kolację we dwoje w towarzystwie kieliszka dobrego wina. Sezon na to warzywo jest dość krótki, zatem korzystajcie! :) Dobrym pomysłem jest przygotowywanie większej ilości bulionu, porcjowanie i mrożenie. Wówczas takie risotto przygotujecie w niecałe 30 minut.

Czytaj więcej »
środa, 8 maja 2019

Zapiekanka makaronowa z brokułami, pieczarkami i boczkiem

Zapiekanka makaronowa z brokułami, pieczarkami i boczkiem

Pyszna zapiekanka makaronowa z brokułem, podsmażonymi pieczarkami z cebulką, chrupiącym boczkiem, sosem na bazie śmietany i serem. Świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny.  PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI I BOCZKIEM ( 4 porcje) Składniki : 300 g makaronu świderki 1 brokuł 200 g małych pieczarek 200 g boczku wędzonego 1 cebula 200 ml śmietany do zup i sosów 18% 1 ząbek czosnku 3 garście sera startego na dużych oczkach oliwa sól, pieprz Jak zrobić zapiekankę makaronową z brokułami, pieczarkami i boczkiem: Makaron ugotować al dente (1 minutę krócej niż zaleca producent). Przelać zimną wodą, odstawić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki poprzekrawać na pół. Boczek pokroić w cienkie plastry, następnie na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, po minucie dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć razem przez kilka minut, aż pieczarki lekko się zarumienią. Przełożyć na tale

Czytaj więcej »
piątek, 3 maja 2019

Śmietanowiec z galaretką

Śmietanowiec z galaretką

Śmietanowiec z galaretką to proste ciasto bez pieczenia, przygotowywane na bazie kwaśnej śmietany z dużą ilością galaretki. Smakuje trochę jak sernik na zimno :). Świetne ciasto na lato. Dzieci je uwielbiają!

Czytaj więcej »
wtorek, 30 kwietnia 2019

Burgery wołowe

Burgery wołowe

Dobry hamburger to dobrze przyrządzony kotlet. Mięso najlepiej kupić u dobrego rzeźnika i zmielić samemu. Dodaję do niego podsmażoną cebulkę, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Kotlety można smażyć na patelni grillowej lub przygotować na klasycznym grillu. Dodatki komponujemy wedle gustu, u mnie dzisiaj klasycznie : z sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym, cebulą oraz majonezem i ketchupem.

Czytaj więcej »