Wpisy

środa, 25 września 2019

Sałatka z makaronem noodle

Sałatka z makaronem noodle

To moja wersja popularnej w internecie sałatki z zupek chińskich. Osobiście nie jadam zupek chińskich i nie chciałam wykorzystywać tego makaronu, więc wpadłam na pomysł, żeby zamiast niego użyć zwykłego makaronu chińskiego wonton, dostępnego bez problemu w każdym większym markecie. Do tego przygotowałam kawałki kurczaka obsmażone z dodatkiem przyprawy curry i sos jogurtowo-majonezowy również z curry. Dodałam chrupiące warzywa : paprykę, ogórka i kukurydzę z puszki i gotowe! Sałatka jest szybka w przygotowaniu, można ją jeść od razu po zrobieniu, ale równie dobrze smakuje na drugi dzień.  

Czytaj więcej »
wtorek, 24 września 2019

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką

Kolejny szybki chleb z serii mieszanych łyżką. Niedawno pokazywałam Wam chleb wieloziarnisty mieszany łyżką – klik . Dzisiaj przepis na chlebek przygotowywany w ten sam sposób, ale składający się z mąki pszennej i płatków owsianych. To najszybszy chleb jaki robiłam, piekę go zawsze kiedy brak mi czasu na długie wyrastanie. Ma sprężysty miąższ, jest wilgotny i ma dobrze wypieczoną skórkę.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 23 września 2019

Chlebek cukiniowy

Chlebek cukiniowy

Pyszne, słodkie korzenne ciasto z dodatkiem cukinii, rodzynek i orzechów włoskich. Samej cukinii nie czuć, ale nadaje ciastu wilgotności. Dzięki niej ciasto jest mokre nawet przez 3-4 dni. Idealne na drugie śniadanie, z całą pewnością doda energii. Łatwo się kroi, nie kruszy się, można je zabrać w pudełku do szkoły lub pracy. Jest dość słodkie, jeśli nie lubicie bardzo słodkich wypieków możecie zmniejszyć ilość cukru o 25 g.

Czytaj więcej »
czwartek, 19 września 2019

Zupa tajska z kurczakiem i warzywami

Zupa tajska z kurczakiem i warzywami

Rozgrzewająca, aromatyczna zupa tajska z kurczakiem, warzywami i mleczkiem kokosowym. To jedna z najpopularniejszych azjatyckich zup. Jest prosta, szybka i doskonale smakuje w zimny pochmurny dzień :).

Czytaj więcej »
środa, 18 września 2019

Kotlety mielone z papryką i natką pietruszki

Kotlety mielone z papryką i natką pietruszki

Do klasycznego kotleta mielonego dodaję jedynie cebulkę, czosnek i majeranek, ale lubię go czasami nieco urozmaicić i tak były już kotlety mielone z pieczarkami – klik a dzisiaj pokażę Wam mielone z czerwoną papryką i natką pietruszki. Te dodatki dobrze pasują i ciekawie wzbogacają smak kotletów. Z jakimi dodatkami Wam najbardziej smakują mielone? Piszcie w komentarzach :).  

Czytaj więcej »
poniedziałek, 16 września 2019

Gulasz drobiowy z piersi kurczaka

Gulasz drobiowy z piersi kurczaka

Smaczny, lekki gulasz drobiowy z piersi kurczaka z dodatkiem kolorowych papryk i pomidorów. Przygotowuje się go ekspresowo, to kolejne danie, które trafia do zakładki – szybkie obiady . Jeśli krojenie idzie Wam dość sprawnie, to będziecie mieli gotowy obiad w niecałe pół godziny :). Taki gulasz świetnie smakuje z ryżem, ale można go też podać z ziemniaczanym puree, ulubioną kaszą, makaronem czy ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego!

Czytaj więcej »
piątek, 13 września 2019

Placki z dyni

Placki z dyni

Delikatne w smaku, puszyste placki z dyni na słodko. Proste w przygotowaniu, dyni nie trzeba piec, wystarczy surową zetrzeć na tarce. Wspaniale smakują z dodatkiem powideł śliwkowych! Pyszny pomysł na śniadanie, obiad, deser lub kolację, która zasmakuje również najmłodszym :).

Czytaj więcej »
poniedziałek, 9 września 2019

Chleb wieloziarnisty mieszany łyżką

Chleb wieloziarnisty mieszany łyżką

To najprostszy i najszybszy chleb jaki do tej pory przygotowywałam. Nie musicie nastawiać zaczynu z drożdży, wystarczy wymieszać je z cukrem i wodą, od razu dosypać pozostałe składniki, znowu wymieszać łyżką (nie potrzeba nawet miksera!) i gotowe! Ciasto wyrasta w misce tylko 30 minut, następnie przekładamy je do formy, w której wyrasta kolejne maksymalnie 30 minut (u mnie 15, czas wyrastania w głównej mierze zależy od tego jak ciepło jest w pomieszczeniu, chlebek powinien wyrosnąć odrobinę ponad krawędź foremki, wówczas jest gotowy do pieczenia). Całość łącznie z pieczeniem zajmuje niecałe 2 godziny! Trzeba go jeszcze wystudzić i już można kroić, pyszny, domowy chlebek. Zajrzyjcie też na inne przepisy na chleb - klik .  

Czytaj więcej »
piątek, 6 września 2019

Biała pizza z kurkami, boczkiem i cebulą

Biała pizza z kurkami, boczkiem i cebulą

Dzisiaj mam dla Was przepis na białą pizzę, z sosem na bazie kwaśnej śmietany i czosnku. Jest mniej popularna, ale tak samo smaczna! Biały sos idealnie pasuje do kurek, boczku i cebulki. Musicie spróbować! Jest kaloryczna, ale warta grzechu :).

Czytaj więcej »
czwartek, 5 września 2019

Sernik na zimno z twarogu z owocami i galaretką

Sernik na zimno z twarogu z owocami i galaretką

Na pożegnanie lata prosty sernik na zimno z twarogu. Do jego przygotowania używam dobrej jakości sera z wiaderka. Ciasto jest smaczne, delikatne, jego kremowy smak przełamują owoce w galaretce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Należy przechowywać je w lodówce i wyciągnąć 10-15 minut przed podaniem.

Czytaj więcej »
czwartek, 29 sierpnia 2019

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa

Na upały najlepsza lemoniada! Była już klasyczna lemoniada – klik , lemoniada truskawkowa – klik , dzisiaj pokazuję przepis na lemoniadę arbuzową! Jest doskonała, wspaniale gasi pragnienie! Do jej przyrządzenia wybierajcie dojrzałe, słodkie owoce. Jeśli przygotujecie ją z zimnego arbuza, gotowego napoju nie musicie już schładzać w lodówce!

Czytaj więcej »