Wpisy

wtorek, 8 października 2019

Tarta z kurkami, cebulą i serem

Tarta z kurkami, cebulą i serem

Tarta to świetny pomysł i na obiad i na kolację. Dzisiaj pokazuję Wam tarte, którą przygotowałam ostatnio : z kurkami, cebulą i serem. Bardzo wszystkim smakowała :). Zamiast cheddara możecie użyć innego wyrazistego w smaku sera.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 7 października 2019

Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką

Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką

Idealnie kruche ciasto ze śliwkami, słodką bezą i chrupiącą kruszonką. Rozpływa się w ustach! To chyba moje ulubione sezonowe ciasto ze śliwkami. Jest dość popularne i szukając przepisu możecie trafić, na szybsze w wykonaniu, niewymagające podpiekania spodu. Nie polecam przygotowywać w ten sposób żadnego placka z owocami. Jeśli układałam owoce na surowy spód, ciasto zawsze, ale to zawsze lądowało w śmietniku, bo owoce puszczają sok i spód się nie wypieka. Polecam porządnie podpiec spód i dodatkowo owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną, która wchłonie nadmiar soku. Smacznego!

Czytaj więcej »
poniedziałek, 30 września 2019

Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

Pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem puree z dyni. Maja piękny kolor i świetnie smakują i z dodatkami wytrawnymi typu : szynka czy ser i na słodko, na przykład z powidłami śliwkowymi i szklanką kakao lub dobra kawą. Obowiązkowe do upieczenia jesienią :). Tutaj – klik , znajdziecie przepis, jak zrobić puree z dyni.

Czytaj więcej »
niedziela, 29 września 2019

Jak ugotować jajko na miękko?

Jak ugotować jajko na miękko?

Wielu z Was zadaje sobie pytanie jak ugotować idealne jajko na miękko – tak, żeby żółtko było płynne a białko ścięte? Można to zrobić na dwa sposoby : niektórzy wkładają jajka do zimnej wody i odliczają czas od momentu ich zagotowania. Ja stosuję drugi sposób, czyli wkładam jajka do gotującej się wody i wówczas zaczynam odliczać czas. Uważam, że ta metoda jest pewniejsza. Należy przy tym pamiętać, żeby wcześniej ogrzać jajka do temperatury pokojowej, zimne jajko włożone do wrzącej wody łatwo może popękać. Można je po prostu wyciągnąć i zostawić na blacie aż ogrzeją się do temperatury pokojowej lub jeśli bardzo się spieszymy, wsadzić je na kilka chwil do miseczki z letnią wodą.

Czytaj więcej »
piątek, 27 września 2019

Kotlety rybne z dorsza

Kotlety rybne z dorsza

Klasyczne kotlety rybne z dodatkiem soku z cytryny i posiekanej natki pietruszki. Ja przygotowuję je z dorsza, ale tak naprawdę można użyć filetów z każdej ryby. Jeśli chcecie zrobić je z mrożonych filetów, najpierw je rozmroźcie i dokładnie osuszcie na papierowych ręcznikach. Kotleciki są proste i smaczne, można je podać z ziemniaczanym puree albo frytkami i ulubionymi warzywami lub surówką.

Czytaj więcej »
czwartek, 26 września 2019

Placki z dyni z fetą i koperkiem

Placki z dyni z fetą i koperkiem

Najlepsze placki z dyni w wersji wytrawnej! Dynia cudownie smakuje z dodatkiem słonego sera feta i koperku. Do placków używam najbardziej popularnej i najłatwiej dostępnej dyni hokkaido, która świetnie smakuje i na słodko i na słono, nadaje się do gotowania, pieczenia i smażenia i ma cudowny, intensywnie pomarańczowy miąższ. W tym przepisie wystarczy surową zetrzeć na tarce i dodać pozostałe składniki. Nie trzeba jej wcześniej piec. Przypominam też podstawowy przepis na placki z dyni, które można podać również na słodko, na przykład z powidłami śliwkowymi – klik .

Czytaj więcej »
środa, 25 września 2019

Sałatka z makaronem noodle

Sałatka z makaronem noodle

To moja wersja popularnej w internecie sałatki z zupek chińskich. Osobiście nie jadam zupek chińskich i nie chciałam wykorzystywać tego makaronu, więc wpadłam na pomysł, żeby zamiast niego użyć zwykłego makaronu chińskiego wonton, dostępnego bez problemu w każdym większym markecie. Do tego przygotowałam kawałki kurczaka obsmażone z dodatkiem przyprawy curry i sos jogurtowo-majonezowy również z curry. Dodałam chrupiące warzywa : paprykę, ogórka i kukurydzę z puszki i gotowe! Sałatka jest szybka w przygotowaniu, można ją jeść od razu po zrobieniu, ale równie dobrze smakuje na drugi dzień.  

Czytaj więcej »
wtorek, 24 września 2019

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką

Kolejny szybki chleb z serii mieszanych łyżką. Niedawno pokazywałam Wam chleb wieloziarnisty mieszany łyżką – klik . Dzisiaj przepis na chlebek przygotowywany w ten sam sposób, ale składający się z mąki pszennej i płatków owsianych. To najszybszy chleb jaki robiłam, piekę go zawsze kiedy brak mi czasu na długie wyrastanie. Ma sprężysty miąższ, jest wilgotny i ma dobrze wypieczoną skórkę.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 23 września 2019

Chlebek cukiniowy

Chlebek cukiniowy

Pyszne, słodkie korzenne ciasto z dodatkiem cukinii, rodzynek i orzechów włoskich. Samej cukinii nie czuć, ale nadaje ciastu wilgotności. Dzięki niej ciasto jest mokre nawet przez 3-4 dni. Idealne na drugie śniadanie, z całą pewnością doda energii. Łatwo się kroi, nie kruszy się, można je zabrać w pudełku do szkoły lub pracy. Jest dość słodkie, jeśli nie lubicie bardzo słodkich wypieków możecie zmniejszyć ilość cukru o 25 g.

Czytaj więcej »
czwartek, 19 września 2019

Zupa tajska z kurczakiem i warzywami

Zupa tajska z kurczakiem i warzywami

Rozgrzewająca, aromatyczna zupa tajska z kurczakiem, warzywami i mleczkiem kokosowym. To jedna z najpopularniejszych azjatyckich zup. Jest prosta, szybka i doskonale smakuje w zimny pochmurny dzień :).

Czytaj więcej »
środa, 18 września 2019

Kotlety mielone z papryką i natką pietruszki

Kotlety mielone z papryką i natką pietruszki

Do klasycznego kotleta mielonego dodaję jedynie cebulkę, czosnek i majeranek, ale lubię go czasami nieco urozmaicić i tak były już kotlety mielone z pieczarkami – klik a dzisiaj pokażę Wam mielone z czerwoną papryką i natką pietruszki. Te dodatki dobrze pasują i ciekawie wzbogacają smak kotletów. Z jakimi dodatkami Wam najbardziej smakują mielone? Piszcie w komentarzach :).  

Czytaj więcej »