Curry z kalafiorem
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis na pyszne, aromatyczne curry z kalafiorem. Sprawdzi się na obiad i na ciepłą kolację w chłodny dzień. Doskonale rozgrzewa. Podawać z ryżem. Składniki (2 duże porcje) : 1 mały kalafior 400 ml mleczka kokosowego 1/3 szklanki wody 2 łyżki oleju kokosowego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki świeżego startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki kardamonu ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżka sosu rybnego sok z limonki do smaku sól kolendra lub natka pietruszki do posypania 100 g ryżu Sposób przygotowania : Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Czosnek obrać i wycisnąć. Kurkumę, kolendrę, ostrą paprykę, kardamon i cynamon wymieszać w małej miseczce. W większym garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić imbir i czosnek, smażyć na niedużym ogniu 1 minutę, dodać przyprawy i często mieszając smażyć jeszcze 30 sekund. Wrzucić kalafior
Czytaj więcej »