Ekspresowe spaghetti bolognese
Proste, tanie i smaczne spaghetti do przygotowania w około pół godziny! Składniki (6-8 porcji) : 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 l passaty pomidorowej 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy sól, pieprz Dodatkowo : makaron spaghetti ok. 125 g na porcje parmezan Sposób przygotowania : Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę z czosnkiem. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Dodać mięso, oprószyć dużą szczyptą soli i pieprzu. Smażyć rozdrabniając i mieszając mięso aż całe zmieni kolor. Wówczas wlać passatę, dodać oregano, bazylię, cukier i szczyptę soli. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. W trakcie gotowania posmakować i w razie potrzeby doprawić do smaku użytymi wcześniej przyprawami. Podawać z makaronem spaghetti, posypane parmezanem.
Czytaj więcej »