Wpisy

czwartek, 21 czerwca 2018

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem to popularne w Wielkopolsce danie, które składa się z pyr, czyli ziemniaków i gziku, czyli odpowiednio przygotowanego twarogu. Ziemniaki są gotowane w mundurkach, czyli w całości i bez obierania. To bardzo proste, ale również smaczne i sycące bezmięsne danie.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 18 czerwca 2018

Pasztet z czerwonej soczewicy

Pasztet z czerwonej soczewicy

Pyszny wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki, przyprawiony na orientalną nutę. Jest lekki i soczysty, doskonały na kanapki z dodatkiem świeżego ogórka! Przy okazji przypominam przepisy na inne wege pasztety : pasztet z zielonej soczewicy pasztet z pieczarek PRZEPIS NA PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY   Składniki : 200 g czerwonej soczewicy 3 duże marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka curry 1/3 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz oliwa 3 jajka Jak zrobić pasztet z czerwonej soczewicy : Soczewicę przepłukać. W garnku zagotować 2 szklanki wody, dodać szczyptę soli, wrzucić soczewicę, gotować aż soczewica będzie miękka (ok. 10-15 minut). Odsączyć z nadmiaru wody, odstawić do wystudzenia. Marchew, cebulę i czosnek obrać. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebul

Czytaj więcej »
czerwca 18, 2018

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Papryka faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem cebuli, czosnku, ryżu i pomidorów, doprawiona ostrą papryką i aromatycznymi ziołami prowansalskimi. Dodatkowo zapieczona z serem! Dzięki dodatkowi pomidorów, farsz jest odpowiednio soczysty. Pyszne, sycące danie dla całej rodziny! Przypominam również przepis na pieczoną paprykę z farszem meksykańskim : papryka faszerowana chili con carne

Czytaj więcej »
sobota, 16 czerwca 2018

Obiad na niedziele? Schab gotowany w sosie własnym.

Obiad na niedziele? Schab gotowany w sosie własnym.

Dzisiaj przepis na pyszny, delikatny, kruchy schab w sosie własnym. To tradycyjne, proste w przygotowaniu danie doskonale sprawdzi się na niedzielny lub świąteczny obiad. Można podawać go z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem buraków, kiszonych ogórków lub mizeri.  

Czytaj więcej »
czerwca 16, 2018

Precle z solą

Precle z solą

Pyszne, domowe precle z solą. Mają mocno zbity, ale delikatny w smaku środek i twardą , słoną skórkę. Są doskonałą przekąską, którą można zabrać ze sobą w torbie jak i świetnym dodatkiem do piwa.

Czytaj więcej »
piątek, 15 czerwca 2018

Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym

Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym

Dziś pomysł na szybki obiad. Kremowy makaron z pieczarkami, natką pietruszki i parmezanem. Ekspresowe, proste danie z niewielką liczbą składników. Idealne rozwiązanie w dzień, kiedy brakuje nam czasu lub pomysłu na bardziej skomplikowane kompozycje :).  

Czytaj więcej »
czwartek, 14 czerwca 2018

Hreczniaki – kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Hreczniaki – kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Wspaniały przepis z kuchni kresowej na hreczniaki, czyli kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Połączenie może wydawać się dziwne, ale jeśli lubicie kaszę i twaróg na pewno Wam zasmakuje! Twaróg jest dobrze wyczuwalny w kotletach, to właśnie on nadaje im charakterystycznego smaku. Można je podać z ziemniaczanym puree, sosem pieczarkowym lub koperkowym i marchewką na gęsto. Przy okazji przypominam przepis na : kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek sos pieczarkowy Smacznego! :)

Czytaj więcej »
wtorek, 12 czerwca 2018

Chłodnik pomidorowo-ogórkowy

Chłodnik pomidorowo-ogórkowy

Na upały najlepszy chłodnik! Dzisiaj podaję przepis na pyszny chłodnik z pomidorów i ogórka. Ten rodzaj zupy nie wymaga wielu składników ani długiego czasu przygotowania. Jest prosto, smacznie i ekspresowo! Chłodnik najlepiej przygotować odrobinę wcześniej i wstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Można zrobić go rano, wstawić do lodówki i po powrocie z pracy obiad gotowy! Jeśli chcecie, aby danie było bardziej sycące podajcie go z młodymi gotowanymi ziemniakami z dodatkiem masła i koperku. Smacznego! :)

Czytaj więcej »
poniedziałek, 11 czerwca 2018

Truskawki zapiekane pod kruszonką

Truskawki zapiekane pod kruszonką

Truskawki zapiekane pod kruszonką to nic innego jak fantastyczny i ekspresowy w przygotowaniu angielski deser o nazwie crumble. Truskawki są miękkie i ciepłe, kruszonka słodka i chrupiąca. Bardzo proste i bardzo smaczne!

Czytaj więcej »
czerwca 11, 2018

Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką

To moje ulubione ciasto z owocami! Jest puszyste i wilgotne w środku, z rozpływającymi się w ustach truskawkami i słodką, chrupiąca kruszonką na wierzchu. Idealne ciasto na lato :).

Czytaj więcej »
niedziela, 10 czerwca 2018

Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

Pyszne, soczyste pulpeciki   w sosie pomidorowym podane z makaronem spaghetti. Prawdziwa uczta we włoskim stylu! :) Doskonałe, smaczne danie, które szczególnie zasmakuje dzieciom :).

Czytaj więcej »