Pyszny wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki, przyprawiony na orientalną nutę. Jest lekki i soczysty, doskonały na kanapki z dodatkiem świeżego ogórka! Przy okazji przypominam przepisy na inne wege pasztety : pasztet z zielonej soczewicy pasztet z pieczarek PRZEPIS NA PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY Składniki : 200 g czerwonej soczewicy 3 duże marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka curry 1/3 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz oliwa 3 jajka Jak zrobić pasztet z czerwonej soczewicy : Soczewicę przepłukać. W garnku zagotować 2 szklanki wody, dodać szczyptę soli, wrzucić soczewicę, gotować aż soczewica będzie miękka (ok. 10-15 minut). Odsączyć z nadmiaru wody, odstawić do wystudzenia. Marchew, cebulę i czosnek obrać. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebul
Czytaj więcej »