Gotowany schab to jeden z lepszych sposobów na jego przyrządzenie. Gwarantuje, że mięso będzie kruche i delikatne. Dzisiaj podaję wersję z sosem pieczarkowym przyprawionym odrobiną tymianku i sosu sojowo-grzybowego. Jeśli go nie macie zastąpcie go sosem sojowym ciemnym. Schab gotowany w sosie pieczarkowym podaję z kaszą gryczaną lub ziemniakami oraz buraczkami lub ogórkami kiszonymi. PRZEPIS NA SCHAB GOTOWANY W SOSIE PIECZARKOWYM (ok. 14 plastrów schabu) Składniki : 1 kg schabu 800 ml bulionu warzywnego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250 g małych pieczarek 1 łyżka tymianku 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju sól, pieprz Jak przygotować schab gotowany w sosie pieczarkowym: Schab pokroić na około 1,5 cm plastry, pozbawić przerostów tłuszczu. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 3
Czytaj więcej »