Wpisy

poniedziałek, 15 października 2018

Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to prosty i smaczny pomysł na pożywne śniadanie lub kolację. Można go jeść z pieczywem lub traktować jako pastę i smarować nim kanapki. Do jego przygotowania używam gęstej śmietany 18%, możecie użyć również 12%, należy wówczas dodać jej mniej, żeby konsystencja twarożku nie była zbyt rzadka.

Czytaj więcej »
października 15, 2018

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Kolejny przepis na prosty w przygotowaniu chleb. Ciasto wyrabiamy mikserem z końcówką haków, odstawiamy do wyrośnięcia, przekładamy do foremki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy. Chleb jest wyrabiany z mąki pszennej i żytniej w proporcji pół na pół. Jest wilgotny i sprężysty, jego smak dodatkowo wzbogacają ziarna słonecznika.

Czytaj więcej »
niedziela, 14 października 2018

#obiad na niedzielę : schab gotowany w sosie pieczarkowym

#obiad na niedzielę : schab gotowany w sosie pieczarkowym

Gotowany schab to jeden z lepszych sposobów na jego przyrządzenie. Gwarantuje, że mięso będzie kruche i delikatne. Dzisiaj podaję wersję z sosem pieczarkowym przyprawionym odrobiną tymianku i sosu sojowo-grzybowego. Jeśli go nie macie zastąpcie go sosem sojowym ciemnym. Schab gotowany w sosie pieczarkowym podaję z kaszą gryczaną lub ziemniakami oraz buraczkami lub ogórkami kiszonymi. PRZEPIS NA SCHAB GOTOWANY W SOSIE PIECZARKOWYM (ok. 14 plastrów schabu) Składniki : 1 kg schabu 800 ml bulionu warzywnego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250 g małych pieczarek 1 łyżka tymianku 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju sól, pieprz Jak przygotować schab gotowany w sosie pieczarkowym: Schab pokroić na około 1,5 cm plastry, pozbawić przerostów tłuszczu. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 3

Czytaj więcej »
piątek, 12 października 2018

Kotlety mielone jak u mamy!

Kotlety mielone jak u mamy!

Przepis na klasyczne kotlety mielone, u mnie w domu zawsze przyrządzane z odrobiną majeranku, który nadaje im niepowtarzalnego smaku! Najlepiej smakują oczywiście z ziemniakami i buraczkami J .

Czytaj więcej »
października 12, 2018

FIT SAŁATKA z kuskusem, awokado i papryką

FIT SAŁATKA z kuskusem, awokado i papryką

Lekka sałatka z kaszą kuskus, kremowym awokado, soczystą papryką, słodkim pomidorem, czarnymi oliwkami i serem feta. Całość polana dressingiem z dodatkiem soku z cytryny. Idealna na lunch lub delikatną, pełną warzyw i koloru kolację.

Czytaj więcej »
środa, 10 października 2018

Makaron ze szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą

Makaron ze szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą

Prosty przepis na makaron ze szpinakiem w kremowym, rozpływającym się w ustach sosie z dodatkiem słonego i wyrazistego w smaku sera z niebieską pleśnią.   Bardzo proste i bardzo smaczne. Świetny przepis dla wielbicieli szpinaku i serów pleśniowych. W dodatku ekspresowy w przygotowaniu, całość nie zajmie dłużej niż gotowanie makaronu. Jeśli nie lubcie lub nie macie czasu stać nad garami, koniecznie zapiszcie ten przepis! I zajrzyjcie do zakładki SZYBKI OBIAD , gdzie znajdziecie więcej pomysłów na niezbyt czasochłonne dania.

Czytaj więcej »
czwartek, 4 października 2018

Zupa koperkowa z pulpetami

 Zupa koperkowa z pulpetami

Smaczna zupa koperkowa, którą możemy przygotowywać przez okrągły rok. Dodatek mięsnych pulpecików sprawia, że jest bardziej sycąca. Jeśli lubicie można ją również zabielić, w tym celu należy dodać pod koniec gotowania kilka łyżek śmietany do zup (warto ją wcześniej zahartować, żeby się nie zważyła, czyli śmietankę wlać do kubeczka, dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i dopiero wlać do garnka). To doskonały przepis na pyszny obiad dla całej rodziny!

Czytaj więcej »
środa, 3 października 2018

Ciasto marchewkowe – najlepszy przepis!

Ciasto marchewkowe – najlepszy przepis!

Ciasto marchewkowe to kolejne ciasto zaraz po JOGURTOWYM CIEŚCIE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ , bez którego nie wyobrażam sobie jesieni! Jest wilgotne i puszyste, ja dodaję do niego rodzynki, ale jeśli lubicie możecie też dorzucić trochę drobno posiekanych orzechów włoskich. To bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które podobno wychodzi każdemu :). 

Czytaj więcej »
wtorek, 2 października 2018

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy

Kolejny przepis na domowy chleb, tym razem jest to pełnoziarnisty chleb orkiszowy. Sposób przygotowania jest bardzo prosty : chleb wyrabiamy mikserem z końcówką haków, od razu przekładamy do foremki i zostawiamy aż urośnie do jej brzegu. Potem już tylko pieczenie i czekanie aż wystygnie, żeby ukroić pierwszy kawałeczek :). Zaletą tego chleba jest też to, że zamiast podwójnego wyrastania, mamy tylko jedno, to w foremce. To znacznie skraca czas jego przygotowania.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 1 października 2018

Ekspresowa potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Ekspresowa potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Dzisiaj przepis na ekspresową wersję klasycznej potrawki z kurczaka. Do jej przygotowania wykorzystuję same filety. Jeśli macie w lodówce zamrożony bulion to przyrządzenie tej potrawki nie zajmie Wam dłużej jak 30 minut. To smaczne, obiadowe danie, które uwielbiają dzieci i dorośli :). Można je podawać z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem. PRZEPIS NA EKSPRESOWĄ POTRAWKĘ Z KURCZAKA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM Składniki : 3 filety z kurczaka 1 duża marchewka 2 małe garście mrożonego zielonego groszku 450 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka 100 ml śmietanki kremówki 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła sól sok z cytryny do smaku Jak zrobić ekspresową potrawkę z kurczaka z marchewką i groszkiem: Marchew obrać i pokroić w kostkę. Filety z kurczaka posolić z obu stron. Bulion podgrzać. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Włożyć filety, smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej

Czytaj więcej »
sobota, 29 września 2018

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Tradycyjne, ziemniaczane kluski ze śliwkami. Ja podaję je z delikatnie uprażoną bułką tartą z dodatkiem cynamonu i cukru. Obowiązkowo z kleksem dobrej kwaśnej śmietany. Jeśli lubicie możecie też polać je masełkiem. Pyszne proste danie, w sam raz na jesienny obiad. Obowiązkowe do przyrządzenia choć raz w sezonie na śliwki! :)

Czytaj więcej »