Wpisy

piątek, 14 czerwca 2019

Makaron z sosem truskawkowym i serem

Makaron z sosem truskawkowym i serem

Proste, smaczne, sezonowe danie. Dla wielu kojarzone z czasem dzieciństwa :). Można je przygotować i na ciepło i na zimno, dzięki czemu jest to też świetny pomysł na szybki obiad w upalny dzień, kiedy nie mamy ochoty długo stać w kuchni ani jeść nic ciepłego.

Czytaj więcej »
czwartek, 13 czerwca 2019

Sernik na zimno na serkach homogenizowanych z truskawkami i galaretką

Sernik na zimno na serkach homogenizowanych z truskawkami i galaretką

Proste ciasto przygotowywane na spodzie z biszkoptów i waniliowych serkach homogenizowanych z galaretką i truskawkami. Obowiązkowe w sezonie na truskawki! Bardzo smaczne, lekkie, idealne na lato i upały, które aktualnie mamy, uff :).

Czytaj więcej »
wtorek, 11 czerwca 2019

Łosoś pieczony ze szparagami

Łosoś pieczony ze szparagami

Smaczny pomysł na szybki obiad i wykorzystanie zielonych szparagów. Rybę i szparagi polewamy rozpuszczonym masłem z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Zawijamy w folię i pieczmy. Za jednym zamachem przygotowujemy i rybę i warzywa. Aktualnie mamy sezon na młode ziemniaczki i takie też przygotowałam do tego zestawu, ale pasuje tak naprawdę wszystko : puree ziemniaczane, pieczone ziemniaczki czy frytki też będą ok. Masło, którym polewamy rybę i warzywa tworzy czosnkowo-pietruszkowy sos, w którym maczam upieczone szparagi, smakują wtedy obłędnie! Polecam do wypróbowania :)

Czytaj więcej »
poniedziałek, 10 czerwca 2019

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty

Ostatnio odświeżałam i przypominałam przepis na gołąbki pieczone - klik . Dzisiaj pokazuję jak zrobić tradycyjne, polskie, gotowane gołąbki. Za pierwszym razem ich przygotowanie może nieco przerażać, jest dość czasochłonne, ale uwierzcie praktyka czyni mistrza i za każdym kolejnym razem pójdzie wam lepiej i szybciej :). U mnie w domu do farszu na gołąbki zawsze dawało się surowy ryż, nie ma opcji, żeby przez półtorej godziny gotowania nadal był surowy! To też zaoszczędza odrobinę czasu, bo nie musicie go wcześniej specjalnie gotować i studzić. Bardzo ważne jest ułożenie gołąbków w garnku, jeśli nie będą ułożone dostatecznie ściśle przy sobie, mogą niestety „popłynąć” kiedy zaczną się gotować. Ja w każdą wolną szparkę wciskam jeszcze kawałki liści, na wszelki wypadek :). Podana porcja sosu do tej ilości gołąbków jest spora, jeśli nie jecie dużo sosu, zróbcie połowę porcji. U mnie zawsze jemy go bardzo dużo! :)

Czytaj więcej »
środa, 5 czerwca 2019

Prosta tarta z truskawkami

Prosta tarta z truskawkami

To chyba najłatwiejsze ciasto z truskawkami jakie znam! Piekę je co roku w sezonie i zawsze znika tego samego dnia :) To prosta tarta, do której przygotowania nie potrzebujemy nawet foremki. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, nakładamy posypkę ze zmielonych migdałów, cukru i mąki ziemniaczanej, na to owoce, zawijamy boki i pieczemy. Ciasto jest niepozorne, ale bardzo, bardzo dobre! Najbardziej lubię je za dużą ilość truskawek, które rozpływają się w ustach! Polecam :).

Czytaj więcej »
wtorek, 4 czerwca 2019

Łazanki z młodą kapustą, boczkiem i kiełbasą

Łazanki z młodą kapustą, boczkiem i kiełbasą

Na młodą kapustę czekam co roku z ogromną niecierpliwością. Kiedy jest już dostępna, powstają takie oto wspaniałości! :) Wiosenna wersja łazanek z młodą kapustą zamiast kiszonej, boczkiem, kiełbasą i świeżym koperkiem. Proste, nieskomplikowane danie dobre i na obiad i na kolację. 

Czytaj więcej »
piątek, 31 maja 2019

Smażony dorsz w panierce curry

Smażony dorsz w panierce curry

Większość z was lubi i je smażoną rybę, ale ile można w kółko jeść to samo :). Dzisiaj pokazuję jak w bardzo prosty sposób urozmaicić smażone filety z dorsza. Wystarczy do mąki dodać odrobinę przyprawy curry i już wszystko smakuje inaczej :). Tak przygotowaną rybę można podać z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami lub ziemniaczanym puree i ulubioną surówką.

Czytaj więcej »
czwartek, 30 maja 2019

Ciasteczka musli

Ciasteczka musli

Pyszne, słodkie i sycące ciasteczka z płatkami musli. Do ich przygotowania używam zwykłej mieszanki płatków owsianych, pszennych, zytnich i kukurydzianych z suszonymi owocami. Dodatkowo dodaję jeszcze ziarna słonecznika, suszone morele i wiórki kokosowe. Takie ciastka są świetną przekąską w ciągu dnia! Jeśli zalega Wam gdzieś paczka musli to już wiecie jak możecie ją wykorzystać :).

Czytaj więcej »
wtorek, 28 maja 2019

Ciasto styropian z wiśniami

Ciasto styropian z wiśniami

Ciasto styropian z wiśniami to pyszny sernik bez dodatku sera na półkruchym cieście. Masa powstaje z białek ubitych z cukrem, wymieszanych z proszkiem budyniowym i kwaśną śmietaną. Ciasto jest delikatne, miękkie, nie tak mocno zbite jak klasyczny sernik. Jest baaardzo smaczne! Możemy je przygotować z ulubionymi owocami : świetnie pasują jagody czy brzoskwinie z puszki.

Czytaj więcej »
czwartek, 23 maja 2019

Zupa ze szparagami

Zupa ze szparagami

Fantastyczna wiosenna zupa z zielonymi szparagami, ziemniakami i wędzonym boczkiem. Całość doprawiona koperkiem i zabielona kwaśną śmietaną. Zupa jest pyszna i kremowa. Obowiązkowa w sezonie na szparagi!

Czytaj więcej »
wtorek, 21 maja 2019

Sałatka z porem i jajkami

Sałatka z porem i jajkami

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z porem, jajkami, szynką, ogórkami konserwowymi i kukurydzą. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, dlatego warto przygotować ją wcześniej. Sprawdzi się ot tak na śniadanie lub kolację, a także od święta i na imprezie.

Czytaj więcej »