Ostatnio odświeżałam i przypominałam przepis na gołąbki pieczone - klik . Dzisiaj pokazuję jak zrobić tradycyjne, polskie, gotowane gołąbki. Za pierwszym razem ich przygotowanie może nieco przerażać, jest dość czasochłonne, ale uwierzcie praktyka czyni mistrza i za każdym kolejnym razem pójdzie wam lepiej i szybciej :). U mnie w domu do farszu na gołąbki zawsze dawało się surowy ryż, nie ma opcji, żeby przez półtorej godziny gotowania nadal był surowy! To też zaoszczędza odrobinę czasu, bo nie musicie go wcześniej specjalnie gotować i studzić. Bardzo ważne jest ułożenie gołąbków w garnku, jeśli nie będą ułożone dostatecznie ściśle przy sobie, mogą niestety „popłynąć” kiedy zaczną się gotować. Ja w każdą wolną szparkę wciskam jeszcze kawałki liści, na wszelki wypadek :). Podana porcja sosu do tej ilości gołąbków jest spora, jeśli nie jecie dużo sosu, zróbcie połowę porcji. U mnie zawsze jemy go bardzo dużo! :)
Czytaj więcej »