Wpisy

poniedziałek, 14 października 2019

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Nie przepadam za tradycyjnymi flakami, za to oszukane flaczki z boczniaków to dla mnie strzał w dziesiątkę! Ta zupa to nie tylko świetna alternatywa dla flaków mięsnych, to po prostu smaczne, aromatyczne danie, które dobrze rozgrzeje w chłodny dzień. Jest sycące, pełne warzyw, z dużą ilością grzybów, dobrze przyprawione. Są smaczne zaraz po przygotowaniu, ale jeśli zrobicie je dzień wcześniej będą smakowały jeszcze lepiej! Ja podaję je ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem, tak smakuje nam najbardziej. Polecam! 

Czytaj więcej »
niedziela, 13 października 2019

Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

Dzisiaj klasycznie – pyszna polędwiczka w kremowym sosie kurkowym. Sekretem dobrze przyrządzonej polędwiczki jest jej krótkie smażenie i nie rozbijanie tłuczkiem. Mięso lekko rozgniatamy placami i smażymy po 2, maksymalnie 3 minuty na stronę, na dobrze rozgrzanej patelni. Wbrew pozorom to proste i przyjemne w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się w ramach niedzielnego lub odświętnego obiadu :).

Czytaj więcej »
sobota, 12 października 2019

Mini pizze

Mini pizze

Domowe mini pizze szczególnie uwielbiają dzieci. Przygotowujemy je ze standardowego ciasta na pizze, tylko podzielonego na kilka mniejszych kawałków. Każdy może skomponować własny zestaw dodatków, jeśli macie małe dzieci świetnym pomysłem jest zaangażowanie ich w przyrządzanie pizzerinek.   To świetna zabawa! Pizzerinki dobrze smakują i na ciepło i na zimno, można je więc zabrać do szkoły lub w podróż.

Czytaj więcej »
czwartek, 10 października 2019

Chałka dyniowa

Chałka dyniowa

Jesień w pełni, sezon na dynie trwa. Dzisiaj pokażę Wam przepis na puszystą chałkę z dodatkiem puree z dyni. Ma piękny kolor, dobrze wypieczoną skórkę, jest mięciutka i wspaniale smakuje z dodatkiem powideł śliwkowych lub miodu. Do tego dobra kawa, herbata lub ciepłe mleko i smaczne śniadanie gotowe :). Dla przypomnienia, przepis jak zrobić puree z dyni znajdziecie tu – klik .

Czytaj więcej »
środa, 9 października 2019

Sos kurkowy

Sos kurkowy

Szybki i bardzo prosty sos kurkowy. Przygotowywany na maśle, z cebulką, czosnkiem i śmietanką. Można go podać z makaronem, jako dodatek do placków czy dań mięsnych w towarzystwie ziemniaków lub kaszy.

Czytaj więcej »
wtorek, 8 października 2019

Tarta z kurkami, cebulą i serem

Tarta z kurkami, cebulą i serem

Tarta to świetny pomysł i na obiad i na kolację. Dzisiaj pokazuję Wam tarte, którą przygotowałam ostatnio : z kurkami, cebulą i serem. Bardzo wszystkim smakowała :). Zamiast cheddara możecie użyć innego wyrazistego w smaku sera.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 7 października 2019

Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką

Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką

Idealnie kruche ciasto ze śliwkami, słodką bezą i chrupiącą kruszonką. Rozpływa się w ustach! To chyba moje ulubione sezonowe ciasto ze śliwkami. Jest dość popularne i szukając przepisu możecie trafić, na szybsze w wykonaniu, niewymagające podpiekania spodu. Nie polecam przygotowywać w ten sposób żadnego placka z owocami. Jeśli układałam owoce na surowy spód, ciasto zawsze, ale to zawsze lądowało w śmietniku, bo owoce puszczają sok i spód się nie wypieka. Polecam porządnie podpiec spód i dodatkowo owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną, która wchłonie nadmiar soku. Smacznego!

Czytaj więcej »
poniedziałek, 30 września 2019

Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

Pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem puree z dyni. Maja piękny kolor i świetnie smakują i z dodatkami wytrawnymi typu : szynka czy ser i na słodko, na przykład z powidłami śliwkowymi i szklanką kakao lub dobra kawą. Obowiązkowe do upieczenia jesienią :). Tutaj – klik , znajdziecie przepis, jak zrobić puree z dyni.

Czytaj więcej »
niedziela, 29 września 2019

Jak ugotować jajko na miękko?

Jak ugotować jajko na miękko?

Wielu z Was zadaje sobie pytanie jak ugotować idealne jajko na miękko – tak, żeby żółtko było płynne a białko ścięte? Można to zrobić na dwa sposoby : niektórzy wkładają jajka do zimnej wody i odliczają czas od momentu ich zagotowania. Ja stosuję drugi sposób, czyli wkładam jajka do gotującej się wody i wówczas zaczynam odliczać czas. Uważam, że ta metoda jest pewniejsza. Należy przy tym pamiętać, żeby wcześniej ogrzać jajka do temperatury pokojowej, zimne jajko włożone do wrzącej wody łatwo może popękać. Można je po prostu wyciągnąć i zostawić na blacie aż ogrzeją się do temperatury pokojowej lub jeśli bardzo się spieszymy, wsadzić je na kilka chwil do miseczki z letnią wodą.

Czytaj więcej »
piątek, 27 września 2019

Kotlety rybne z dorsza

Kotlety rybne z dorsza

Klasyczne kotlety rybne z dodatkiem soku z cytryny i posiekanej natki pietruszki. Ja przygotowuję je z dorsza, ale tak naprawdę można użyć filetów z każdej ryby. Jeśli chcecie zrobić je z mrożonych filetów, najpierw je rozmroźcie i dokładnie osuszcie na papierowych ręcznikach. Kotleciki są proste i smaczne, można je podać z ziemniaczanym puree albo frytkami i ulubionymi warzywami lub surówką.

Czytaj więcej »
czwartek, 26 września 2019

Placki z dyni z fetą i koperkiem

Placki z dyni z fetą i koperkiem

Najlepsze placki z dyni w wersji wytrawnej! Dynia cudownie smakuje z dodatkiem słonego sera feta i koperku. Do placków używam najbardziej popularnej i najłatwiej dostępnej dyni hokkaido, która świetnie smakuje i na słodko i na słono, nadaje się do gotowania, pieczenia i smażenia i ma cudowny, intensywnie pomarańczowy miąższ. W tym przepisie wystarczy surową zetrzeć na tarce i dodać pozostałe składniki. Nie trzeba jej wcześniej piec. Przypominam też podstawowy przepis na placki z dyni, które można podać również na słodko, na przykład z powidłami śliwkowymi – klik .

Czytaj więcej »