Wpisy

czwartek, 7 listopada 2019

Zapiekanka makaronowa z brokułem i serem

Zapiekanka makaronowa z brokułem i serem

Zapiekanka makaronowa to idealny pomysł na pyszny i sycący obiad. Nie od dziś wiadomo, że nie potrzeba skomplikowanych receptur i wielu składników, żeby powstało coś bardzo smacznego. Taka właśnie jest tak zapiekanka. Wystarczy makaron, brokuł, dwa rodzaje sera i sos ze śmietanki. Przygotujecie ją szybko, równie szybko zniknie w Waszych brzuchach :). Polecam :).  

Czytaj więcej »
poniedziałek, 4 listopada 2019

Bułki z cebulą

Bułki z cebulą

To ostatnio moje ulubione bułeczki! Pyszne, mięciutkie, z dodatkiem podsmażonej na patelni cebulki. Wspaniale pachną i smakują. Mają wyraźnie wyczuwalny cebulowy smak. Idealne na kanapki z serem, wędliną albo pasztetem, pycha! U mnie w domu znikają błyskawicznie! Jeśli lubicie cebulę w wypiekach przypominam też przepis na popularne cebularze – klik .

Czytaj więcej »
środa, 30 października 2019

Makaron w sosie serowo-szpinakowym

Makaron w sosie serowo-szpinakowym

Kolejny pomysł na super szybki obiad lub ciepłą kolację. Pyszny makaron w kremowym sosie z serem cheddar i szpinakiem. Do zrobienia w 15 minut. W tym przepisie świetnie sprawdza się mrożony, rozdrobniony szpinak. Przeważnie mam go pod ręką, służy do przygotowania właśnie takich szybkich, awaryjnych dań :).

Czytaj więcej »
sobota, 26 października 2019

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Smaczne połączenie gorzkiej czekolady i słonych orzeszków ziemnych. Przepis jest bardzo prosty a ciasteczka szybkie w przygotowaniu. Zaraz po upieczeniu są miękkie i trzeba delikatnie przenieść je na kratkę, po wystudzeniu przyjemnie chrupią. Można je przechowywać w zamkniętym słoiku lub puszce do 7 dni, choć są tak pyszne, że nie wytrwają tak długo! Gwarantuję :).  

Czytaj więcej »
środa, 23 października 2019

Kiełbasa smażona z cebulą

Kiełbasa smażona z cebulą

Klasyk, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Bardzo dawno nie jadłam takiej kiełbasy. Kiedyś jeszcze w rodzinnym domu często taką kiełbasę przyrządzaliśmy. Jadało się ją zwyczajnie z chlebem i musztardą albo z gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Super szybkie, proste i smaczne. Na obiad lub kolację. Przepis jest banalny, ale podaję i wysyłam dalej, może ktoś jak ja całkiem zapomniał o tym smakołyku :). Koniecznie szukajcie kiełbasy dobrej jakości! Smacznego!

Czytaj więcej »
poniedziałek, 21 października 2019

Krupnik z grzybami

Krupnik z grzybami

Krupnik to zupa, którą bardzo często gotuję w sezonie jesienno-zimowym. Dzisiaj pokażę Wam wersję wegetariańską, na wywarze warzywnym, z tartymi warzywami i dodatkiem suszonych grzybów. Smakuje cudownie! Jest gęsta i sycąca, wspaniale rozgrzewa. Grzyby sprawiają, że zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna. Przy okazji przypominam też przepis na tradycyjny krupnik na wywarze mięso-warzywnym – klik .

Czytaj więcej »
niedziela, 20 października 2019

Jak ugotować jajko na twardo?

Jak ugotować jajko na twardo?

Ugotowanie idealnego jajka na twardo jest ciut łatwiejsze niż ugotowanie jajka na miękko o czym pisałam tutaj – klik . Trzeba przypilnować ile czasu gotują się jajka, jeśli będzie to trwało zbyt krótko jajko nie zetnie się całe, natomiast jeśli zbyt długo wokół żółtka pojawi się brzydka, ciemna otoczka. Jajko nie tylko wygląda mniej estetycznie, ale też traci sporo walorów odżywczych i smakowych.

Czytaj więcej »
piątek, 18 października 2019

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie

Przyjemny w przygotowaniu, prosty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika na zakwasie. Ma chrupiącą skórkę i jest wilgotny w środku, dobrze smakuje na drugi i nawet trzeci dzień. Bardzo lubię go piec, bo jego przygotowanie nie trwa tak długo jak innych chlebów żytnich na zakwasie. Trzeba pamiętać, żeby dzień przed pieczeniem dokarmić zakwas. Ciasto wystarczy wymieszać łyżką i od razu przełożyć do foremki. Czas wyrastania może być różny, u mnie zazwyczaj chleb wyrasta 6-8 godzin, ale zdarzało się, że czekałam 12-14 godzin zanim urośnie do brzegu foremki. Trzeba być cierpliwym :) jak to z chlebami na zakwasie bywa i dobrze rozłożyć sobie to wyrastanie w czasie. Ja albo wyciągam zakwas z samego rana, wówczas przed południem mieszam chleb i odstawiam, albo wyciągam zakwas wieczorem i zostawiam chleb do wyrośnięcia przez noc. Zajrzyjcie na inne przepisy na chleby na zakwasie – klik . 

Czytaj więcej »
października 18, 2019

Kompot jabłkowo-śliwkowy

Kompot jabłkowo-śliwkowy

Bardzo smaczny i zdrowy kompot z sezonowych owoców : jabłek i śliwek. Dla podkręcenia smaku dodaję jeszcze laskę cynamonu i goździki. Można powiedzieć, że to napój w wersji fit, bo wychodzi tak dobry, że można go nie słodzić wcale lub tylko trochę :). Jest jeszcze pyszniejszy jak wystygnie. Idealny na jesień.

Czytaj więcej »
środa, 16 października 2019

Kotlety mielone z serem cheddar

Kotlety mielone z serem cheddar

To moja ulubiona wersja kotletów mielonych. Dodatek sera cheddar sprawia, że rozpływają się w ustach! Są mięciutkie i soczyste, ser dodaje ciekawego smaku. Jeśli nie macie pod ręką sera cheddar, możecie użyć innego żółtego sera, najlepiej dość wyrazistego w smaku. Dla tych, którym klasyczny mielony się już przejadł przypominam dwa inne przepisy : kotlety mielone zpieczarkami kotlety mielone zpapryką i natką pietruszki Smacznego!

Czytaj więcej »
wtorek, 15 października 2019

Drożdżówki z jabłkami, kruszonką i cytrynowym lukrem

Drożdżówki z jabłkami, kruszonką i cytrynowym lukrem

Fantastyczne, mięciutkie drożdżówki z dużą ilością nadzienia z jabłek, kruszonką i kwaskowym, cytrynowym lukrem. Ciasto wyrabiamy mikserem z końcówką haków, jest dość rzadkie, ale po wyrośnięciu gęstnieje. Po oprószeniu mąką bez problemu uformujecie piękne drożdżówki! Jest przy nich trochę pracy, ale efekt jest tego wart. Polecam do wypróbowania :).

Czytaj więcej »